Ngadalësimi i Kinës ngre pyetje për ekonominë globale

Ekonomia kineze, e rënduar nga mungesa e energjisë elektrike dhe një krizë e madhe e pasurive të paluajtshme, ka humbur shkëlqimin e saj kohët e fundit, deri në pikën ku ekonomistët kanë filluar të vënë në dyshim ndikimin e saj në rritjen globale që ka ndihmuar për më shumë se 20 vjet.

Vështirësitë e sektorit të pasurive të paluajtshme në Kinë të shkaktuara nga problemet e gjigantit Evergrande mund të përbëjnë rreziqe për ekonominë botërore dhe të ndikojnë në Shtetet e Bashkuara, paralajmëroi Rezerva Federale në raportin e saj mbi stabilitetin financiar të publikuar të hënën.

Ky është një ndryshim i dukshëm i tonit nga shtatori, kur kryetari i Fed-it, Jerome Powell ende besonte se ekonomia më e madhe në botë nuk ishte realisht e ekspozuar drejtpërdrejt ndaj vështirësive në Kinë.

Evergrande, që vlerësohet të jetë rreth 260 miliardë euro, është një nga kompanitë më të mëdha në Kinë. Situata e saj financiare është duke u shqyrtuar nga afër, sepse kolapsi i saj do t’i jepte një goditje të rëndë rritjes së gjigantit aziatik.

Sektori i pasurive të paluajtshme vlerësohet se përbën 25-30 për qind të PBB-së së Kinës. Në tremujorin e tretë, prodhimi i brendshëm bruto, i vuajtur nga kriza e Evergrande, u rrit me 4.9 për qind nga viti në vit, nga 7.9 për qind në tremujorin e dytë.

“Deri më tani, rrënimi i Evergrande është frenuar nga buferimi i sektorit zyrtar kinez,” tha Padhraic Garvey, kreu rajonal i kërkimit për Amerikën në institucionin financiar ING.

Por ai pranoi se kishte “rreziqe të panjohura”.

Dhe ai tha se Fed nuk mund të injorojë faktin se “Kina është pikërisht atje si një faktor duke pasur parasysh madhësinë e saj dhe madhësinë e sektorit të saj financiar.”

Në tetor, Fondi Monetar Ndërkombëtar rishikoi në rënie parashikimet e tij të zgjerimit për Kinën, duke llogaritur në tetë për qind, ose 0.1 për qind poshtë.

Kryeekonomistja e saj Gita Gopinath theksoi se institucioni po “i kushton shumë vëmendje” zhvillimeve në krizën Evergrande.

“Pikëpamja jonë është se qeveria [kineze] ka burimet dhe aftësinë për të rrethuar problemin, që do të thotë se ndërsa do të shohim një tronditje që po ndodh në sektorin e pasurive të paluajtshme, se ai do të përmbahet dhe nuk do të përhapet më shumë. gjerësisht” për ekonominë e Kinës, tha Gopinath për CBS news.

FMN pret që PBB-ja globale të rritet me 5.9 për qind këtë vit kundrejt gjashtë për qind në korrik.

Përtej krizës së pasurive të paluajtshme, një ngadalësim i ekonomisë së dytë më të madhe në botë ishte parashikuar nga shumë ekonomistë pasi qeveria kineze, e cila është në ankth për të reduktuar borxhin, ngadalëson investimet nga autoritetet lokale dhe shtrëngon kushtet për kreditë bankare.

– “Shuarja e motorëve” –

Kina pritet të përjetojë një rritje mesatare prej rreth 3.5 për qind për dekadën e ardhshme, ose rreth gjysma e normës së rritjes së viteve 2010, sipas parashikimeve të Bordit të Konferencës të publikuara javën e kaluar.

Grupi amerikan i kërkimit vlerëson se ekonomia kineze do të vendoset në një trajektore “një rënie të gjatë të butë” gjatë dekadës së ardhshme.

Megjithatë, “ngadalësimi ekonomik në Kinë përfaqëson një lloj zhdukjeje të motorëve për ekonominë botërore,” tha Gregory Daco në Oxford Economics.

Megjithatë, ai vuri në dukje se “dinamika mbetet ende e favorshme për momentin”, veçanërisht pasi ngadalësimi në Kinë kompensohet pjesërisht nga “rritja relativisht e fuqishme në Shtetet e Bashkuara” dhe në Evropë.

“Ne jemi dëshmitarë të një lloj efekti lavjerrës që bëri të mundur shmangien e një ngadalësimi të theksuar në tremujorin e tretë të ekonomisë botërore”, dhe ky efekt padyshim do të vazhdojë deri në fund të vitit, tha Daco.

Në terma afatgjatë, ngadalësimi i pashmangshëm i rritjes kineze, i cili gjithashtu lidhet me plakjen e popullsisë së saj, do të çojë në një riorganizim të ekonomive rajonale.

Vendet që janë aktualisht shumë të varura nga Kina si Indonezia, Vietnami ose Tajlanda duhet të duken më të mëdha në ekonominë globale, siç është tashmë India.

Sa i përket Amerikës Latine, “gjithçka do të varet nga stabiliteti politik”, tha Daco.

Artikulli paraprakKriza energjetike, strategjia për treg të përbashkët mes Shqipërisë dhe Kosovës
Artikulli tjetërCEO i Volkswagen kërkon të qetësojë mosmarrëveshjet mbi vendet e punës në fabrikë