CEO i Volkswagen kërkon të qetësojë mosmarrëveshjet mbi vendet e punës në fabrikë

Drejtori ekzekutiv i Volkswagen ka hedhur poshtë me vendosmëri pretendimet për shkurtime të planifikuara të vendeve të punës në fabrikën e tij kryesore, me gjigantin e automobilave që në vend të kësaj zbulon planet për një fabrikë të re makinash elektrike për të rivalizuar Teslën.

Nuk kishte “asnjë plan për të mbyllur 30,000 postime” në Wolfsburg dhe “çdo faqe ka një të ardhme”, tha shefi ekzekutiv Herbert Diess në një video të ndarë nga brenda me punonjësit e Volkswagen të martën dhe u pa nga AFP të mërkurën.

“Askush nuk duhet të ketë frikë,” tha Diess në përgjigje të zhurmës së krijuar që kur ai aludoi për një skenar në të cilin mijëra vende pune mund të humbeshin në një takim të bordit mbikëqyrës të grupit në shtator.

Reagimi i ashpër shkaktoi diskutime të brendshme për pozicionin e Diess, ndërsa kryetarja e këshillit të punës së Volkswagen, e cila përfaqëson punëtorët në katin e dyqanit, kritikoi publikisht Diess-in për dështimin e tij për të mbështetur uzinën e Wolfsburgut.

Roli i sitit Wolfsburg në zhvendosjen e grupit drejt automjeteve elektrike është bërë objekt debati intensiv, pasi prodhuesi gjerman i makinave përballet me konkurrencën e re nga Tesla, fabrika e së cilës do të hapet së shpejti pranë Berlinit premton “produktivitet mbresëlënës”, sipas Diess.

Prodhuesi rival amerikan i makinave planifikon të ndërtojë një njësi të vetme brenda 10 orëve, ndërsa në fabrikën më të lartë elektrike të Volkswagen në Zwickau, e njëjta punë kërkon “më shumë se 30 orë”, u tha Diess punonjësve në një takim javën e kaluar.

Përputhja e këtyre shifrave të produktivitetit kërkon një “revolucion” në Wolfsburg, tha Diess, i cili vjen nën maskën e projektit “Trinity”, një makinë e re elektrike që do të ndërtohet në Wolfsburg nga viti 2026.

Volkswagen aktualisht është duke “vlerësuar” mundësinë e ndërtimit të një objekti krejtësisht të ri pranë Wolfsburgut për të strehuar projektin, tha drejtori i markës VW Ralf Brandstaetter në një postim në LinkedIn të mërkurën.

Bordi mbikëqyrës ende nuk e ka miratuar planin, por “kompania dhe këshilli i punës bien dakord që propozimi mund të krijojë një të ardhme afatgjatë për Wolfsburg”, tha Volkswagen në një deklaratë.

Kryetarja e këshillit të punës, Daniela Cavallo, miratoi një ton më pajtues në një intervistë me gjermanin në shtyp të martën, duke vlerësuar planet “të guximshme” për “të siguruar punësim”.

Këshilli i punës vazhdon të kërkojë prodhimin e një makine tjetër elektrike në punimet e Wolfsburgut përpara Trinity në 2026, një temë që duhet të debatohet përpara një takimi të bordit mbikëqyrës, të planifikuar për 9 dhjetor.

Artikulli paraprakNgadalësimi i Kinës ngre pyetje për ekonominë globale
Artikulli tjetërArsyeja pse organizata juaj nuk po performon siҫ duhet?