Pjesa 1 – Mësoni idetë kryesore të librit “That Will Never Work” nga Mark Randolph

 

Netflix: një ide që bëhet një histori suksesi

That Will Never Work është historia e hapave më domethënës në krijimin e Netflix, siç tregohet drejtpërdrejt nga bashkëthemeluesi dhe CEO i parë i tij, Mark Randolph. Nga të qenit startup në 1997 që dërgoi DVD-të e para të disponueshme në treg me postë, te kompania e madhe e argëtimit që ne njohim sot, me më shumë se 150 milionë abonentë. Historia e Netflix është prova se është e mundur të revolucionarizohet çdo sektor, me guxim dhe vendosmëri, duke u nisur nga një ide e thjeshtë, edhe kur duket sikur nuk do të funksionojë kurrë.

Shumë këshilla të dobishme për:

  • Zbuloni për fazat e ndryshme të evolucionit të platformës më të madhe të transmetimit sipas kërkesës në botë.
  • Mësoni të mendoni si një startup dhe bëhuni inovativ.
  • Kuptoni se çdo ide ka potencial, por nuk është e mundur të dihet që në fillim nëse ideja është apo jo e mirë.

Autori i librit:

Mark Randolph është një sipërmarrës në Silicon Valley dhe një konsulent dhe investitor, bashkëthemelues dhe CEO i parë i Netflix. Ai ka një karrierë sipërmarrëse që zgjerohet mbi 40 vjet, ka themeluar disa startup, është mentor i qindra sipërmarrësve të rinj dhe investon në shumë kompani teknologjike.

Së fundmi ai bashkëthemeloi Looker. Ai flet në evente të kompanive dhe është anëtar bordi i grupit të avokimit mjedisor 1% For The Planet dhe është kryetar i bordit të besuar të Shkollës Kombëtare të Udhëheqjes në natyrë.

Jini të kujdesshëm ndaj momenteve kur “ndizet llampa”: idetë e mira nuk shfaqen thjesht papritur

Silicon Valley pëlqen të tregojë histori idesh që vijnë si me magji në një moment ndriçimi. Thjesht nuk funksionon kështu dhe Netflix është provë për këtë. Ideja nuk erdhi menjëherë në një moment frymëzimi hyjnor, ajo nuk u shfaq thjesht e gatshme, e përsosur dhe gati për t’u shfaqur si një vizion i qartë. E vërteta është se për çdo ide të mirë ka të paktën një mijë që nuk kanë fare vlerë dhe shpesh është e vështirë të dallosh mes tyre, kërkon kohë.

Në vitin 1997, Marc Randolph kishte vetëm dy gjëra në mendje: ai donte të hapte kompaninë e tij dhe donte të shiste diçka në internet. Mund të duket e çuditshme që një nga kompanitë më të mëdha të argëtimit në botë është fryt i një treni të tillë mendimesh, por kështu shkoi: aventura filloi me idenë e shitjes së shampos të personalizuar në internet dhe përfundon me fillimin e Netflix! Jeta e jashtëzakonshme e një ideje nuk është gjë tjetër veçse një udhëtim nga një ëndërr në realitet. Një ëndërr që nisi me dy miq në një makinë në rrugën e tyre për në punë, duke kërcyer idetë përpara dhe mbrapa, shumë prej të cilave ishin të destinuara të mos funksiononin, dhe përfundon me krijimin e një kompanie që del në bursë.

Është më mirë të jesh i kujdesshëm ndaj atyre që flasin për “iluminim”: idetë më të mira nuk vijnë thjesht nga hiçi, ato zvarriten ngadalë dhe gradualisht, me kalimin e kohës.

Idetë e shkëlqyera rrjedhin në lëvizjen për në punë

Në fillim të viteve ’90 Randolph kuptoi se deri në atë moment ai kishte punuar vetëm për njerëz të tjerë. Ai filloi të mendojë se do të donte të hapte kompaninë e tij dhe më në fund të kishte kënaqësinë të zgjidhte problemet e tij në vend që të zgjidhte për të tjerët.

Pasi Pure Aturia bleu startup-in për të cilin punonte, ndërkohë që priste që ata të organizonin departamentin e ri të marketingut në të cilin do të ishte drejtuesi, Randolph e gjeti veten me shumë kohë shtesë në duar. Ai ndjeu nevojën për të pasur një qëllim dhe donte të punonte në një projekt të madh.

Kudo që shkon, mban gjithmonë një fletore për të shkruar çdo ide që i vjen në kokë. Ai gjithashtu ka një ndjenjë të madhe përgjegjësie ndaj njerëzve me të cilët punon: ai dëshiron që ata të ndihen të motivuar dhe të jenë pjesë e diçkaje të madhe. Reed Hastings (kolegu me të cilin ai udhëton për të punuar çdo ditë) ishte gati të financonte një ide të mirë, kështu që dy miqtë shpenzuan orë e orë të tëra duke hedhur hipoteza, duke gjeneruar ide dhe më pas duke bërë shumë kërkime në internet.

Derisa një ditë shoku i Marc Randolph filloi të fliste me të për një biznes të shkallëzuar, për një produkt që njerëzit nuk e blejnë vetëm një herë, por në mënyrë të përsëritur. Ky është momenti kur goditi intuita. Ndërsa Randolph kaloi një natë pa gjumë duke parë Aladdin për herë të njëmbëdhjetë me vajzën e tij që nuk ishte mirë, ai mendoi me vete: po sikur biznesi të ishte videokaseta? Një produkt që ekziston tashmë dhe që njerëzit mund të kenë akses nëpërmjet internetit.

Ashtu siç kishte bërë Bezos me librat, ata mund të dërgonin dhe merrnin me qira videokaseta. “Kjo nuk do të funksionojë kurrë” është ajo që i tha gruaja e Randolph-it teksa po darkonin me tre fëmijët e tyre. Ajo kishte të drejtë: nëse videokasetat nuk bëheshin më të lira dhe shërbimi postar nuk mund të përshpejtohej, thjesht nuk ishte e realizueshme. Ndoshta mund të jetë një biznes DVD.

Ideja fillestare: dërgimi i DVD-ve me post

Përpara vitit 1997, DVD-të ekzistonin vetëm në Japoni. Kur bënë kërkimet e tyre, Randolph dhe ekipi i tij zbuluan se kompanitë që i prodhonin ato kishin planifikuar t’i shisnin me një çmim të arsyeshëm, për t’i bërë njerëzit të dëshironin t’i koleksiononin ato, ashtu si me CD-të.

Ata kishin në një avantazh të madh për sa i përket kohës, sepse askush nuk zotëronte ende DVD player, kështu që ata do të ishin në gjendje të ishin kompania e parë (dhe e vetmja) që do t’i jepte me qira në internet. Tani që ideja dukej se ishte gati, ata duhej të kuptonin se si ta financonin atë (ishte viti 1997, kur u deshën muaj për të bindur dikë të financonte një projekt, nga krijimi i një faqe interneti deri te zbulimi se si të menaxhonte kartën e kreditit në internet pagesat dhe kryerja e analizave të tregut, do të ishte një proces i gjatë dhe i mundimshëm).

Hastings dhe Randolph vlerësuan pronësinë intelektuale të idesë së tyre në 3 milionë dollarë. Kjo shumë do të mjaftonte për t’u marrë seriozisht, por jo shumë për të trembur investitorët e mundshëm. Për ta nisur kompaninë, atyre u nevojiteshin 2 milionë dollarë: njëra për faqen e internetit dhe tjetra për ta nisur atë, ndërkohë që ata bënë një raund tjetër të mbledhjes së fondeve. Randolph vendosi t’i  kushtonte kohën dhe energjinë e tij në projekt ndërsa Hastings u bë financuesi i parë.

Në atë kohë, potenciali i internetit ishte ende për t’u zbuluar dhe dy miqtë ndiheshin si pionierë në një ekspeditë të madhe, ku kishte vend për të gjithë.

Ndarja e një ideje me një ekip të mirë për ta zhvilluar atë në mënyrën më të mirë të mundshme

Randolph kishte bashkuar një grup njerëzish për të punuar në projekt; ata u takuan për drekë në Hobee’s në Cupertino, sepse ata ende nuk kishin një zyrë.

Aftësia për të ndarë një ide ndihmon në përmirësimin dhe përsosjen e saj, dhe gjithashtu lehtëson procesin e rekrutimit të njerëzve që janë të interesuar për projektin.

Ata shpesh drekonin me Mitch Lowe, një pronar dyqani videosh që Randolph e kishte takuar në Las Vegas në Shoqatën e Tregtarëve të Software-it Video. Bisedat që pati me këtë ekspert të industrisë e ndihmuan atë të merrte një ide më të mirë se çfarë do të thoshte në të vërtetë marrja me qira e videove. Mitch është një lloj somelieri i filmit: shumë i aftë në rekomandimin e filmit të duhur personit të duhur, duke marrë parasysh interesat e tyre dhe disponimin aktual.

Mitch Lowe refuzoi me mirësjellje ofertën e punës së Randolph, por ai ishte shumë i intriguar nga projekti dhe ai vazhdoi të ofronte mbështetje dhe këshilla.

Përdorni paratë e njerëzve të tjerë: mantra e çdo biznesi

Nëse kaloni pak kohë në Silicon Valley, pa dyshim që do të hasni akronimin OPM (Paratë e Njerëzve të Tjerë). Të gjithë sipërmarrësit përdorin këtë mantrë: kur keni nevojë të financoni ëndrrën tuaj, bëjeni atë me paratë e njerëzve të tjerë. Të jesh sipërmarrës është tashmë me rrezik, lërini të tjerët të hapin portofolin, ju tashmë keni pjesën tuaj të dhimbjes së kokës! Në fakt, pikërisht këtë po bënte Randolph: ai po ia kushtonte gjithë kohën ëndrrës së tij, pa përdorur paratë e tij.

Reed Hastings vendosi që ai nuk donte të ishte financuesi i vetëm, ai donte që njerëzit e tjerë të përfshiheshin, kjo është mënyra më e mirë për të marrë më shumë opinione dhe për të vërtetuar vërtet një ide. OPM është një koncept i mrekullueshëm: që nga momenti që dikush vendos të investojë në të, ju mund të ndiheni të sigurt se nuk jeni plotësisht jashtë mendjes dhe se ideja juaj ka kuptim.

Kultura e Netflix: liria dhe përgjegjësia janë të parat

Një pyetje që Marc Randolph e gjeti shpesh veten duke iu përgjigjur është “si e ndërtuat kulturën e kompanisë Netflix? Ai gjithmonë përgjigjet duke thënë “natyrshëm”, falë një sërë vlerash që ndajnë një grup i jashtëzakonshëm njerëzish. Për këdo që punon në projekt, Netflix përfaqësoi një shans për të punuar në vendin e ëndrrave të tyre.

Vetë Randolph ishte përgjegjës për punësimin, ai e dinte saktësisht se çfarë dëshironte secili punonjës, çfarë i motivonte dhe çfarë kishte nevojë. Ai punësoi rreth dhjetë njerëz jashtëzakonisht të aftë dhe bëri të vetmen gjë që mendonte se ishte e rëndësishme: ai u vendosi atyre një sërë problemesh për të zgjidhur dhe ai la që secili person të jetë plotësisht i lirë t’i menaxhojë ato. Nuk jepej orari i caktuar i punës, njerëzit ishin të lirë të vinin e të shkonin kur të donin, dhe e rëndësishme ishte që puna të kryhej, jo ku dhe si.

Të punosh për një startup është si të lundrosh në mes të askundit, pa një hartë. Një udhëheqës duhet të ndihmojë grupin e tij për të arritur destinacionin e tyre duke dhënë koordinata të sakta, një qëllim të qartë, por ai nuk mund t’u tregojë atyre se si të arrijnë atje, duke kuptuar se është puna e të gjithë ekipit.

Nisja e Netflix: një sukses i papritur që shkurtoi serverët

Momenti kyç për çdo startup është nisja e tij. Përpara këtij momenti, ju jeni ende në fazën e ëndërrimit të parashikimit dhe planifikimit; është një fazë krijuese dhe emocionuese, ju jeni thelbësisht optimist, keni bërë një plan beteje dhe keni koordinuar lëvizjet e trupave tuaja. Që nga momenti kur niseni, ju jeni në thelb në mes të luftës.

Faqja e internetit e Netflix doli në internet në orën 9 të mëngjesit të 14 prillit 1998. Për çdo porosi që vinte, stafi duhej të përgjigjej manualisht me një email konfirmimi, për ta bërë gati paketën dhe për ta dërguar në postim para orës 15:00 për t’u siguruar që mbërriti në kohë. Në një moment ndodhi e paimagjinueshme dhe serverët ngrinë. Alarmi i kuq, askush nuk e kishte parashikuar një trafik të tillë në faqen e internetit dhe dy serverë nuk ishin të mjaftueshëm për ta menaxhuar atë (nuk kishte re në 1998). Serverë të tjerë u blenë në të njëjtën ditë, por ata vazhduan të përplaseshin. Por kjo ishte një fatkeqësi që lindi nga një problem pozitiv: askush nuk e kishte pritur një sasi kaq të madhe porosish dhe kaq shumë trafik në faqen e internetit menjëherë.

Përmbledhje e ditës së parë të punës: 137 porosi, një sukses i papritur.

vazhdon …

Artikulli paraprakDiçka e re nën diell: Panele diellore lundruese
Artikulli tjetërPjesa 2 – Mësoni idetë kryesore të librit “That Will Never Work” nga Mark Randolph

Comments are closed.