Mësimet që kam nxjerrë nga të punuarit 200 ditë me radhë

Mund të tingëllojë sfilitëse të punosh shtatë ditë në javë, por sipërmarrja na jep mundësinë për të ndjekur ëndrrat tona, dhe ndonjëherë ato orë të gjata janë ato që duhen. Ne mund të ndërtojmë biznesin dhe jetën që duam, dhe nëse e duam atë që po bëjmë, atëherë vetë gëzimi i punës tejkalon çdo shpërblim monetar. Sipërmarrësit që ndjekin qëllimin në profesionin e tyre mund të krenohen duke e bërë jetën e klientëve të tyre më të mirë. Ata u shërbejnë të tjerëve në standardin më të lartë dhe si rezultat i pasurojnë punonjësit, investitorët dhe veten e tyre.

Javët e punës dhe fundjavat e punës

Përvoja e sipërmarrjes është energjike kur interesat tuaja personale dhe profesionale përputhen. Të bësh atë që të pëlqen për një karrierë është fuqizuese dhe çliruese. Karriera ime është bërë një zgjatim i interesave të mia për inovacionin dhe sipërmarrjen, si rezultat i përkushtimit tim ndaj arsimit dhe përkushtimit tim për të ndjekur ëndrrat.

Kur fillova, kalova shtatë muaj i angazhuar me mentorë dhe novatorë të jashtëzakonshëm. Të hënat deri të premtet e mia u investuan në krijimin e lidhjeve me studentët, pedagogët dhe sipërmarrësit e suksesshëm, ndërsa unë gjithashtu dhashë mësim, mentorova dhe mbështeta një komunitet akademik që vlerësonte pasionin dhe këmbënguljen për t’u bërë sipërmarrës.

Inovacioni dhe sipërmarrja u mësuan në klasa në të gjithë kampusin dhe kishte një energji dhe emocion drejt fillimit të sipërmarrjeve të reja. Universiteti në të cilin isha u rendit si një nga programet më të mira të sipërmarrjes në botë, dhe historitë e shumta të përbashkëta të kompanive, e bënë edhe më të lehtë të lartësojmë mundësitë e mahnitshme që hap sipërmarrja në jetën tonë.

Ndërsa artikujt e rritjeve miliona dollarëshe dhe IPO-ve zënë titujt kryesorë, unë kam mësuar gjithashtu të mbështes pronarët e bizneseve të vogla që nxisin zhvillimin ekonomik në komunitetet e tyre. Arsyeja e këtij përkushtimi ndaj historisë së dobët është se biznesi im i vogël mbështeti vetëm familjen time për vite përpara se të shfaqeshin mundësi të reja në akademi dhe karriera ime aktuale në inovacionin e sigurisë kombëtare.

Përveç mësimit të sipërmarrjes gjatë javës, çdo fundjavë kalohej duke praktikuar atë që predikoja, ndërsa drejtoja biznesin tim të parkut të aventurës, u fokusova në Ziplining dhe u solla gëzim shumë vizitorëve çdo sezon për vite me radhë. Ziplining ishte një aktivitet që më kishte tërhequr vëmendjen ndërsa jetoja në Hawaii mbi një dekadë më parë dhe ishte kthyer në një biznes që më solli po aq gëzim sa klientëve të mi. Ishte kënaqësi të paguhesha për të luajtur për jetesën dhe një nder të ndaja emocionin e ziplining mbi majat e pemëve me qindra të ftuarit që vizitonin çdo sezon, por ky përkushtim për punën time do të thoshte që nuk kisha kurrë një ditë pushimi, gjë që ishte mirë për mua, pasi po ndërtoja një jetë për të cilën më interesonte.

Megjithatë, më duhej të përqafoja anët pozitive të qendrës së qytetit. Duke mësuar ta bëj këtë, disa gjëra funksionuan më shumë se të tjerat si udhërrëfyes për të pasur jo vetëm punë kuptimplotë në jetën time, por ndërveprime kuptimplotë dhe një ekzistencë me ndikim.

Ndërveprime energjike

Gjetja e kohës për t’u “relaksuar” është e rrallë për një sipërmarrës, por ne mund të gjejmë qëllim në çdo angazhim dhe të krijojmë ndërveprime më kuptimplota. Për shembull, t’u lexoj fëmijëve të mi para gjumit, bëhet një kohë e veçantë kur e vendos si të tillë. Më pëlqen kjo, sepse e kuptoj që këto momente kalimtare duhen çmuar. E njëjta filozofi përkthehet në takime ekipore, seanca mentoresh me studentët dhe biseda me klientët. Bërja e çdo ndërveprimi energjik dhe frymëzues për të tjerët është ajo që ushqen pasionin tim. Ne nuk jemi këtu përgjithmonë dhe është e dobishme ta kuptojmë këtë, edhe në vendin e punës. Kur e bëjmë këtë, ne sjellim shumë më tepër pasuri në jetën tonë.

Të qenit prezent dhe proaktiv

T’i kushtoni fokusin tuaj të plotë njerëzve më të rëndësishëm në jetën tuaj është një nga mënyrat më të mira për t’u ndjerë i përmbushur. Vlerësimi i momenteve magjike me familjen dhe miqtë më lejon të maksimizoj përfitimet e të qenit i suksesshëm dhe më ndihmon të arrij shëndet dhe lumturi më të mirë, edhe më shumë sukses, nga ana tjetër.

Të jetosh në moment

Është e lehtë të shpërqëndrohemi nga ajo që është më e rëndësishmja kur jemi gjithmonë të lidhur me pajisjet tona, që në fund të fundit do të thotë se jemi gjithmonë duke kryer shumë detyra. Vjehrra ime ka thënë me mençuri se ajo e sheh çdo funksion familjar si një faqe në një fletore dhe ka sugjeruar që askush nuk dëshiron të shohë fotot e tyre duke parë një telefon, në vend që të buzëqeshë dhe të përfshihet me familjen. Ky është një këndvështrim i mrekullueshëm, dhe unë kam mësuar t’i shijoj këto momente të vogla me familjen, duke mos dashur të shikoj prapa me keqardhje që nuk isha prezent me njerëzit për të cilët kujdesesha, dhe që kujdeseshin për mua në këmbim. Email-i, teksti dhe lajmet duhet të jenë gjithmonë dytësore në krahasim me kohën e kaluar me familjen dhe të dashurit.

Prioriteti i kohës për veten

Puna çdo ditë mund të jetë e nevojshme, por nuk është kurrë e nevojshme të kaloni një ditë të tërë duke iu përgjigjur kërkesave të të tjerëve. Në vend të kësaj, është e rëndësishme të shpenzoni kohën e përditshme duke reflektuar mbi prioritetet e dikujt dhe duke përmbushur detyrat që duken personalisht produktive, gjë që në mënyrë të pashmangshme e fuqizon dikë që të arrijë edhe më shumë dhe lejon pushim më të mirë kur të përfundojë dita. Sigurisht, është mirë t’u përgjigjesh nevojave imediate të biznesit tënd, por dhënia e përparësive të synimeve të përditshme mbi qëllimet e një njoftimi iPhone çon në një cilësi shumë më të mirë të jetës./entrepreneur/

Artikulli paraprakThe Economist: “Biznesi dhe qeveria”
Artikulli tjetërCa gjëra mbi Karl Marksin: ç’grua pati dhe mbetja “pa atdhe”