Menaxhimi i përdorimit të plastikës : Fillojnë bisedimet për një traktat global

Nga paketimet deri te rrobat dhe pajisjet tona, plastika ka depërtuar pothuajse në çdo aspekt të konsumit.

Por një traktat global për të frenuar këtë përmbytje të ndotjes mund të ndryshojë gjërat. Në fillim të këtij viti, liderët botërorë votuan njëzëri në një konferencë të Kombeve të Bashkuara për të bashkëpunuar për një marrëveshje ligjërisht të detyrueshme për plastikën deri në vitin 2024.

“Kjo është marrëveshja shumëpalëshe mjedisore më e rëndësishme që nga marrëveshja e Parisit. Është një politikë sigurimi për këtë brez dhe për të ardhmen, kështu që ata mund të jetojnë me plastikë dhe të mos jenë të dënuar prej saj”, tha Inger Andersen, kreu i Programit të Mjedisit të OKB-së.

Tani është koha që një komitet negociues, i përbërë nga delegatë të OKB-së, agjenci të specializuara dhe OJQ, të përcaktojë detajet. Këtë javë ajo do të takohet në Uruguaj për raundin e parë të bisedimeve se si të trajtohet prodhimi, projektimi dhe asgjësimi i plastikës.

Cila është shkalla e problemit? 

Megjithëse ka shumë statistika rreth prodhimit të plastikës, aktivistët thonë se nuk mund të jemi të sigurt se cilat janë shifrat e vështira. Nuk ka kërkesa globale që industria të raportojë prodhimin e saj, por madhësia e krizës është e qartë.

Heinrich-Böll-Stiftung, një fondacion politik në Gjermani, vlerëson se 8.3 miliardë ton metrikë plastikë janë prodhuar midis viteve 1950 dhe 2015. Kjo është më shumë se një ton për person që jeton sot në botë. Pjesa më e madhe e tij ka shkuar në produkte dhe ambalazhe për përdorim të vetëm. Më pak se 10% është ricikluar.

Pjesa tjetër digjet, hidhet në deponi ose hidhet në natyrë, ku kafshët mund të mbyten ose të ngulfaten.

Pasi që është në ekosistemet tona, plastika mund të qëndrojë atje për qindra vjet. Ajo kurrë nuk zhduket me të vërtetë, por thjesht ndahet në fragmente gjithnjë e më të vogla, të cilat kanë një shtrirje edhe më të gjerë. Mikroplastika kanë gjetur rrugën e tyre në ujin tonë të pijshëm, ajrin, tokën dhe ushqimin. Dhe si rezultat, trupi i njeriut. Shkenca është ende e ndarë për kërcënimet ndaj shëndetit tonë.

Megjithatë, me gjithë këtë, prodhimi nuk tregon asnjë shenjë ngadalësimi. OECD pret që konsumi të rritet nga 460 milionë ton metrikë në 2019 në 1.2 miliardë ton në 2060 nëse politikat nuk ndryshojnë.

Dy sektorë janë veçanërisht të interesuar për të mbajtur shitjet e plastikës në rritje: industria petrokimike dhe karburantet fosile. Sepse shumica e plastikës prodhohen duke përdorur kimikate që rrjedhin nga nafta dhe gazi natyror. Kjo lëndë ushqyese përbën 12% të kërkesës globale për naftë, një pjesë që pritet të rritet, sipas një raporti të vitit 2018 nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë.

Pse na duhet një traktat global?

Shumë ekspertë mjedisorë thonë se një krizë globale si ndotja plastike kërkon gjithashtu një standard global se si të luftohet problemi.

Aktualisht legjislacioni ndryshon nga vendi në vend dhe ka shkallë të ndryshme suksesi. Shumë ligje synojnë plastika që janë bërë nga materiale të pa riciklueshme ose janë të dizajnuara për t’u hedhur shpejt.

Bashkimi Evropian ka ndaluar produktet plastike për një përdorim të tillë. Zelanda e Re gjithashtu nuk lejon paketimin e ushqimit nga polistiren dhe tabaka ushqimore PVC. Bangladeshi, Kenia dhe një numër vendesh të tjera afrikane kanë ndaluar qeset plastike.

Ndotës të tjerë të mëdhenj, si SHBA-ja, nuk kanë ndonjë ligj federal që rregullon përdorimin e plastikës për një përdorim. Por mbetjet kanë pasoja ndërkombëtare, qofshin ato që notojnë në ekosistemet e vendeve të tjera ose eksportohen në landfille jashtë vendit.

“Për momentin ne kemi një copëz të vërtetë legjislacioni”, tha Christina Dixon e Agjencisë së Hetimit të Mjedisit në MB. “Por plastika, si material dhe si ndotës, është tërësisht ndërkufitare. Pra, është tepër e vështirë të menaxhosh diçka që rrjedh përmes ajrit, rrymave oqeanike dhe përmes tregtisë.”

Çfarë duhet të ndodhë?

Megjithëse ndotja plastike shpesh cilësohet si një problem i menaxhimit të mbetjeve, riciklimi duhet të rritet, shumë ekspertë thonë se duhet të shohim burimin e problemit.

“Nuk mund të përballesh me ndotjen plastike pa u marrë me prodhimin e plastikës”, tha Dixon.

Ndërsa prodhimi i plastikës po rritet, aktivistët po bëjnë presion që traktati global të përfshijë ndalime dhe kufizime për materialet e reja. Kjo do të thotë se ekonomia do të duhet të rimendojë konsumin, duke i dhënë përparësi reduktimit dhe parandalimit të mbetjeve plastike në vend të riciklimit ose asgjësimit.

Por që kjo të ndodhë, duhet të ketë të dhëna më të mira, thotë Dixon. Ajo dëshiron që negociatorët të krijojnë një standard global për shitësit që të raportojnë se sa prodhojnë, ku i marrin petrokimikatet e tyre dhe si përbëhet plastika e tyre.

“Nëse ne kemi raportimin si një detyrim ligjor minimal, ai krijon aftësinë për të vendosur kufizime për disa lloje të polimerëve problematikë, për të vendosur objektiva për kufizimin dhe uljen graduale të prodhimit”, tha ajo. “Pa atë pjesë raportuese, traktati po shkon vërtet. të vendosen për dështim.”

Dixon gjithashtu shpreson se traktati do të krijojë një fond për të ndihmuar ekonomitë në zhvillim që të largohen nga plastika. Vendet me të ardhura të larta si SHBA dhe Britania e Madhe gjeneruan më shumë mbetje plastike për frymë në vitin 2016, sipas një studimi të publikuar në Science Advances. Por efektet ndihen në mbarë botën.

Komisioni ka vetëm dy vjet për të vendosur për këta faktorë. Afati i ngushtë tregon urgjencën e problemit, por edhe vështirëson kushtet.

“Ata duhet të arrijnë një ekuilibër të lëvizjes me shpejtësi kundrejt projektimit të një instrumenti vërtet të fuqishëm që do të jetë efektiv për vitet në vijim”, tha Dixon.

/Motilokal

Artikulli paraprakSi e menaxhoj arkitekti Shqiptar rrezikun e rrënimit të Xhamisë Sulejmanije
Artikulli tjetërDuke ndjekur diellin: Ferma lundruese holandeze gjurmon rrezet e diellit për të thithur më shumë energji

Comments are closed.