Duke ndjekur diellin: Ferma lundruese holandeze gjurmon rrezet e diellit për të thithur më shumë energji

Një fermë inovative diellore lundruese në Holandë po thith rrezet. Proteus, i zhvilluar nga kompania portugeze Solaris Float, është një ishull rrethor i paneleve diellore që bien mbi ujë, duke gjeneruar energji të rinovueshme.

Prototipi i burimit të energjisë mund të instalohet në liqene, rezervuarë dhe në zonat bregdetare, duke zgjidhur potencialisht shumë çështje që mundojnë teknologjinë diellore.

Fermat diellore lundruese kanë qenë në skenë që nga viti 2008. Por Proteus bën diçka që asnjë nga konkurrentët e tij nuk mund ta bëjë.

Panelet e tij diellore mund të gjurmojnë me përpikëri diellin ndërsa ai kalon nëpër qiell, duke maksimizuar rendimentin e energjisë.

Për çfarë janë të afta fermat diellore lundruese?

I emëruar sipas një perëndie greke të detit që parashikon të ardhmen, Proteus është një fermë diellore rrethore 38 metra e gjerë, e pajisur me 180 panele të dyanshme.

Ndodhet në Oostvoornse Meer, një liqen në jugperëndim të Holandës. Në ditët me diell, ishulli mund të prodhojë rreth 73 kilovat energji.

Por, falë paneleve diellore me dy boshte dhe teknologjisë unike të kërkimit të diellit, ai mund të gjenerojë 40 për qind më shumë energji sesa panelet që nuk lëvizin në tokë.

Përfitime të tjera të dizajnit janë se ftohja me ujë përmirëson prodhimin e energjisë.

Një studim nga Universiteti Leiden në Holandë vlerësoi se fermat diellore kanë nevojë rreth 40-50 herë më shumë se sipërfaqja e impianteve të qymyrit dhe 90-100 herë më shumë se toka e nevojshme nga ofruesit e gazit.

Vendosja e paneleve diellore në ujë mund të ndihmojë në adresimin e këtyre çështjeve të hapësirës, krahas shqetësimeve të konservatorëve se ndërtimi i fermave diellore dhe me erë në tokë kërcënon habitatet.

Cilat janë sfidat e zhvillimit të fermave diellore lundruese?

Por fermat diellore lundruese përballen me disa pengesa.

Mjedisi në të cilin ndodhen është vendimtar. Sidomos nëse instalohen në ujë të kripur gërryes, ato duhet të jenë më të qëndrueshme në krahasim me homologët e tyre në tokë.

Kjo mund të rrisë kostot e prodhimit dhe instalimit, krahas nevojës për mirëmbajtje.

Materialet termoplastike të zhvilluara nga Proteus parandalojnë plakjen e hershme dhe mbajnë nën ndikimin e motit, thonë zhvilluesit e saj.

Fermat diellore lundruese gjithashtu duhet të instalohen në zona me baticë më të dobët dhe mot më të mirë, duke e kufizuar shtrirjen e tyre në zona të caktuara.

Sërish studiuesit po vazhdojnë të zhvillojnë teknologjinë, duke përmirësuar elasticitetin dhe efikasitetin e saj vit pas viti.

Ku tjetër ka ferma diellore lundruese?

Në një vendndodhje të mirë dhe kushte normale, shtatë ishuj Proteus që mbulojnë një sipërfaqe prej 15,000 m2 mund të gjenerojnë deri në 2 GW në vit, të mjaftueshme për të furnizuar me energji 1.5 milion shtëpi.

Nga Japonia në Shtetet e Bashkuara, teknologjia po lulëzon në të gjitha anët e botës.

Në një raport të llojit të parë, Banka Botërore zbuloi se dielli lundrues ishte rritur në mënyrë eksponenciale.

Në fund të vitit 2014, kapaciteti total i instaluar global ishte 10 megavat (MW). Kjo shifër ishte rritur më shumë se 100-fish, në 1.1 GW, që nga shtatori 2018.

Një fushë veçanërisht premtuese, sipas Bankës Botërore, është Azia, ku interesi për teknologjinë po rritet me shpejtësi.

Kjo trajektore e rritjes duket se do të vazhdojë.

Raporti i Bankës Botërore vendos gjenerimin e mundshëm të energjisë së diellit lundrues në 400 GW në vit, edhe nën supozime “konservatore”.

Një GW është e mjaftueshme për të fuqizuar 750,000 shtëpi në SHBA, që do të thotë se kjo teknologji mund të sigurojë energji për qindra miliona njerëz.

Megjithë “sfidat e saj, dielli lundrues ofron mundësi të rëndësishme për zgjerimin global të kapacitetit të energjisë diellore”, përfundon Banka Botërore në një deklaratë./Motilokal

Artikulli paraprakMenaxhimi i përdorimit të plastikës : Fillojnë bisedimet për një traktat global
Artikulli tjetër15 milionë euro për rezerva shtetërore në 2023-ën – pozita e quan sukses, opozita skeptike

Comments are closed.