Më shumë se 5 mln njerëz u bënë milionerë gjatë pandemisë së Covid-19

Më shumë se pesë milionë njerëz u bënë milionerë në të gjithë botën në vitin 2020 pavarësisht dëmit ekonomik të shkaktuar nga pandemia e Covid-19.

Ndërsa shumë njerëz të varfër u bënë edhe më të varfër, numri i milionerëve u rrit me 5.2 milionë, duke e çuar në 56.1 milionë në nivel global, zbuloi kërkimi i “Credit Suisse”.

Në vitin 2020 më shumë se 1% e të rriturve në të gjithë botën u bënë milionerë për herë të parë.

Rikuperimi i tregjeve të aksioneve dhe rritja e çmimeve të shtëpive ndihmuan në rritjen e pasurisë së tyre. Krijimi i pasurisë duket se ishte “shkëputur plotësisht” nga problemet ekonomike të pandemisë, thanë studiuesit.

Anthony Shorrocks, ekonomist dhe autor i Raportit Global të Pasurisë, tha se pandemia kishte një “ndikim akut afatshkurtër në tregjet globale”, por shtoi se kjo kishte ndryshuar kryesisht nga fundi i qershorit 2020′.

“Pasuria globale jo vetëm që ishte e qëndrueshme përballë një trazire të tillë por në fakt u rrit me shpejtësi në gjysmën e dytë të vitit,’ tha ai.

Sidoqoftë, ndryshimet në pasuri midis të rriturve u zgjeruan në vitin 2020 dhe Z. Shorrocks tha nëse rritjet e çmimeve të aseteve, siç janë rritjet e çmimeve të shtëpive, do të hiqeshin nga analiza, “atëherë pasuria globale e familjeve mund të shënojë rënie.

“Disa nga faktorët themelorë mund të vetë korrigjohen me kalimin e kohës. Për shembull, normat e interesit do të fillojnë të rriten përsëri në një moment, dhe kjo do të dëmtojë çmimet e aseteve”.

Sipas raportit, pasuria totale globale u rrit me 7.4%. Që nga fillimi i shekullit 21, numri i njerëzve me pasuri midis $ 10,000 dhe $ 100,000 ishte më shumë se trefishuar në shumën nga 507 milionë në 2000 në 1.7 miliardë në mes të vitit 2020.

Ata thanë se rritja reflekton “prosperitetin në rritje të ekonomive në zhvillim, veçanërisht të Kinës, dhe zgjerimin e klasës së mesme në botën në zhvillim”.

Nannette Hechler-Fayd’herbe, zyrtarja kryesore e investimeve në Credit Suisse, tha “Nuk është mohuar asnjë veprim i ndërmarrë nga qeveritë dhe bankat qendrore për të organizuar programe masive të transferimit të të ardhurave për të mbështetur individët dhe bizneset më të prekura nga pandemia dhe duke ulur interesin. normat, kanë shmangur me sukses një krizë globale në shkallë të gjerë”.

Ajo shtoi se ulja e normave të interesit nga bankat qendrore ka pasur ndoshta ndikimin më të madh. Ishtë kjo një arsye kryesore pse çmimet e aksioneve dhe çmimet e shtëpive kanë lulëzuar, dhe këto përkthehen drejtpërdrejt në vlerësimet tona të pasurisë familjare. Por ajo shtoi gjithashtu se këto ndërhyrje “kanë pasur një kosto të madhe”.

Borxhi publik në lidhje me PBB-në është rritur në të gjithë botën me 20 pikë përqindje ose më shumë se kaq në shumë vende. Pagesat e majme nga sektori publik për familjet kanë bërë që të ardhurat e disponueshme të familjeve të jenë relativisht të qëndrueshme dhe madje të shënojnë rritje në disa vende./BBC

Artikulli paraprakSistemi i vlerave morale të botës perëndimore
Artikulli tjetër6 zakone që i bëjnë shumë të suksesshëm punonjësit në distancë