Ligjvënësit amerikanë dhe CEO të teknologjisë përplasen për dezinformimin

Ligjvënësit amerikanë lëshuan një lumë kritikash kundër drejtuesve të lartë të mediave sociale në një seancë dëgjimore në Kapitol të enjten, duke fajësuar kompanitë për shumëfishimin e përmbajtjes së rreme dhe thirrjeve për dhunë, ndërsa premtuan rregullore të reja për të ndaluar dezinformimin e shfrenuar në internet.

Seanca dëgjimore që përfshin drejtuesit e lartë të Facebook, Google dhe Twitter, e fundit në një seri ngjarjesh që shqyrtojnë politikat e platformave të teknologjisë, filloi me një stuhi pasi ligjvënësit hodhën poshtë pretendimet nga CEO për përpjekjet e tyre për të mbajtur përmbajtjen e dëmshme.

“Tani është me dhimbje e qartë se as tregu, as presioni publik, nuk do të detyrojë kompanitë e mediave sociale të ndërmarrin veprimet agresive që duhet të marrin për të eleminuar dezinformimin dhe ekstremizmin nga platformat e tyre dhe për këtë arsye është koha që Kongresi dhe ky komision të legjislatojnë,” tha Përfaqësuesi Frank Pallone, kryetari i panelit të Dhomës së Përfaqësuesve që mbajti dëgjimin.

“Në vend që të kufizojnë përhapjen e këtij informacioni, Facebook, Google dhe Twitter kanë krijuar modele biznesi që shfrytëzojnë preferencën e trurit njerëzor për përmbajtje përçarëse për t’i tërhequr Amerikanët në platformat e tyre në kurriz të interesit publik.”

Në seancën dëgjimore të mbajtur në distancë mbi videon, demokratët përplasën platformat për mosveprimin për të ndaluar dezinformimin në lidhje me vaksinat Covid-19 dhe nxitjet përpara dhunës së 6 janarit në Kapitol. Republikanët ndërkohë ringjallën ankesat se rrjetet sociale ishin të njëanshme kundër konservatorëve.

Një personazh i CEO i Facebook, Mark Zuckerberg, i veshur si një kryengritës i 6 janarit 2021, është vendosur pranë Kapitolit të SHBA përpara një seance mbi dezinformimin, nga aktivistët që fajësojnë platformat e internetit për lejimin e nxitjes së dhunës / © AFP

Përfaqësuesi Republikan Bob Latta akuzoi firmat se veprojnë “në një mënyrë të paqartë dhe të njëanshme, me pak ose aspak përgjegjësi”, duke u mbështetur në një ligj që u jep atyre një “mburojë” kundër përgjegjësisë për përmbajtjen e postuar nga të tjerët.

“Zgjedhësit e mi thjesht nuk ju besojnë më,” tha republikani Gus Bilirakis.

“Njerëzit duan të përdorin shërbimet tuaja, por ata dyshojnë se koduesit tuaj po hartojnë atë që ata mendojnë se duhet të shohim dhe dëgjojmë.”

Një personazh i CEO i Twitter Jack Dorsey, i veshur si kryengritës i 6 janarit 2021, është vendosur pranë Kapitolit të SHBA përpara seancës dëgjimore mbi dezinformimin në internet

CEO të teknologjisë thanë se po bënin çmos për të mbajtur përmbajtjen e dëmshme.

“Ne besojmë në shprehjen e lirë, ne besojmë në debatin dhe bisedën e lirë për të gjetur të vërtetën,” tha Dorsey.

“Në të njëjtën kohë ne duhet të ekuilibrojmë atë me dëshirën tonë që shërbimi ynë të mos përdoret për të mbjellë ndarjen e konfuzionit ose shpërqendrimin. Kjo e bën kritike për ne lirinë e moderimit të përmbajtjes.”

Dorsey tha në vërejtjet e tij me shkrim se “çdo ditë Twitter përballet me konsiderata komplekse se si të adresojmë ekstremizmin dhe dezinformimin”.

Zuckerberg tha se trajtimi i përmbajtjes së rreme dhe të dëmshme është një sfidë komplekse.

“Njerëzit shpesh thonë gjëra që nuk janë vërtet të vërteta, por që flasin për përvojat e tyre të jetuara,” i tha ai panelit.

“Unë mendoj se duhet të jemi të kujdesshëm duke e kufizuar atë, për shembull, nëse dikush ndihet i frikësuar ose i diskriminuar gjatë votimit. Unë besoj se ata duhet të jenë në gjendje të ndajnë përvojën e tyre … Unë nuk mendoj se dikush dëshiron një botë ku ju mund të thoni vetëm gjëra që kompanitë private i gjykuan si të vërteta “.

Në të njëjtën kohë, themeluesi i Facebook tha, “ne gjithashtu nuk duam që të përhapen dezinformata që dëmtojnë besimin tek vaksinat, ndalojnë njerëzit të votojnë ose shkaktojnë dëmtime të tjera.”

Pichai, kompania e së cilës përfshin YouTube, mbrojti veprimet e platformës video, duke thënë se pas dhunës së 6 janarit ajo “ngriti burime autoritare në të gjithë krahinën tonë në YouTube”, dhe “hoqi transmetimet e drejtpërdrejta dhe videot që shkelnin nxitjen tonë për politikat e dhunës”.

Pichai tha se misioni i Google është “ofrimi i përmbajtjes së besueshme dhe mundësive për shprehje të lirë, ndërsa lufton dezinformimin. Ashtë një sfidë e madhe.”

Zuckerberg u ofroi ligjvënësve një propozim për të reformuar mburojën e përgjegjësisë të njohur si Seksioni 230, duke sugjeruar që platformat të kenë sisteme të vendosura për të filtruar dhe hequr përmbajtjen e paligjshme.

Firmat e mediave sociale po përballen me një stuhi kritike mbi dezinformimin dhe përmbajtjen e dëmshme, tema e një seance dëgjimore në Kongres

Ai pohoi që Kongresi “duhet të konsiderojë kushtëzimin e mbrojtjes së përgjegjësisë ndërmjetës të platformave për lloje të caktuara të përmbajtjes së paligjshme me aftësinë e kompanive për të përmbushur praktikat më të mira për të luftuar përhapjen e kësaj përmbajtjeje.”

Ligjvënësit thanë se do të paraqisnin propozimet e tyre për të reformuar Seksionin 230.

“Rregullorja që ne kërkojmë nuk duhet të përpiqet të kufizojë lirinë e fjalës të mbrojtur me kushtetutë, por ajo duhet të mbajë përgjegjës platformat kur ato përdoren për të nxitur dhunë dhe urrejtje ose si në rastin e keqinformimit të përhapjes së pandemisë Covid që kushton mijëra jetë,” tha Përfaqësuesi Demokratik Jan Schakowsky.

 

Artikulli paraprakInteligjenca artificiale zbulon COVID-19 përmes zërit
Artikulli tjetërDilema e rritjes të pagës minimale