Inteligjenca artificiale zbulon COVID-19 përmes zërit

Diagnostikimin i infeksioneve Covid-19 vjen edhe falë inteligjencës artificiale (IA), sipas kompanisë ”Neosperience” me qendër në Milano. Testi i ri diagnostikues është në gjendje të vlerësojë të dhëna të tilla si frekuenca e frymëmarrjes, stresi gjatë një dialogu dhe kollitja e pacientëve duke dhënë kështu një kontribut vendimtar në diagnozën e infeksioneve Covid-19.

Duke analizuar një audio grafie që përmban një bisedë të shkurtër ose disa kollitje, ky sistem është, në fakt, në gjendje të identifikojë njerëzit që kanë tingujt karakteristikë të infeksionit. Siç shpjegon kompania në një shënim, bëhet fjalë për vlerësimin e sinjaleve fiziologjike të regjistruara tradicionalisht me auskultim manual përmes sistemeve teknologjike të inteligjencës artificiale, përpunimin e tyre përmes përdorimit të pajisjeve personale individuale (smartfonë, tabletë dhe kompjuterë) dhe bërjen e mundshme automatike përpunimit të tyre.

”Ky është vetëm fillimi i një projekti që ka një potencial të jashtëzakonshëm sepse përpunimi i këtyre të dhënave mund të përdoret në mënyrë efektive si sinjale parashqyrtimi”, nënvizojnë studiuesit Alessandro Nizardo Chailly dhe Giuseppe Andreon, përkatësisht CEO dhe themelues i Capsula dhe profesor në Universitetin Politeknik të Milanos është këshilltari shkencor i Capsula.

ANSA

Artikulli paraprakBllokimi i kanalit të Suezit po shkakton 9.6 miliard dollarë humbje ditore
Artikulli tjetërLigjvënësit amerikanë dhe CEO të teknologjisë përplasen për dezinformimin