Ky është vendi më i shtrenjtë për të dërguar punëtorë jashtë shtetit

Japonia ia ka kaluar Britanisë së Madhe si vendi më i shtrenjtë për të dërguar punonjës jashtë shtetit, sipas një raporti të ri.

Kosto mesatare e punëtorëve emigrantë në Japoni u kushton punëdhënësve 405,685 dollarë – më shumë se çdo vend tjetër, sipas sondazhit “MyExpatriate Market Pay” nga kompania ECA International.

Studimi, i cili merr parasysh pagat, përfitimet dhe taksat, tregon se ka pasur një rritje të kostos së përgjithshme të paketave të punëtorëve emigrantë në Japoni.

Mbretëria e Bashkuar tashmë renditet e dyta si vendi më i shtrenjtë për të dërguar punonjës jashtë shtetit në vitin 2020. Të tjerë që u renditën lart në listën e kostove të përgjithshme ishin India, Kina dhe Hong Kongu.

Franca, Shtetet e Bashkuara, Zvicra, Argjentina dhe Tajvani ishin gjithashtu ndër 10 vendet e para.

Drejtori rajonal i ECA International, Lee Quane, tha se rritja e kostove në Japoni ka ndodhur kryesisht për shkak të luhatjeve të monedhës, duke qenë se jeni japonez mbeti i qëndrueshëm në krahasim me dollarin amerikan vitin e kaluar.

Në shumë vende, pagesa e punëtorëve emigrantë u godit nga pandemia, duke rënë në raport me nivelet e vitit 2019. Hong Kongu ishte një nga të paktët që përjetoi një rritje të pagave të punëtorëve emigrantë.

“Megjithëse pagat për emigrantët në Hong Kong u rritën me më pak se 1%, punëdhënësit ishin në gjendje të përfitonin nga kostot më të ulëta të akomodimit dhe të zvogëlonin sasinë e mbështetjes financiare të ofruar për strehim në krahasim me vitin e kaluar”.

Këtë vit, kishte edhe disa dallime të dukshme. Tajvani, Kanadaja dhe Maroku ishin tre vende që u përfshinë në listën e 20 vendeve më të shtrenjta për punëtorët e huaj për vitin 2020, pasi kostoja e përgjithshme e paketave të emigrantëve u rrit.

“Kostoja e punësimit të një emigranti mesatar në Tajvan u rrit me 10,733 dollarë vitin e kaluar”, tha Quane, duke vënë në dukje se përgjigja e fortë e shtetit ndaj pandemisë rriti çmimet e shtëpive. “Si pasojë, Tajvani ia ka kaluar kombeve si Koreja e Jugut dhe Australia në renditje, dhe tani është vendi i dhjetë më i shtrenjtë për të punësuar staf të huaj”./CNBC

Artikulli paraprakInflacioni në Eurozonë arrin në 3 për qind, niveli më i lartë brenda një dekade
Artikulli tjetërWorkation, 10 qytetet më të mira për të punuar në një destinacion pushimesh