Kupa e Botës në Katar: me koston më të lartë në histori

Nëse mbledh kostot totale, duke marrë parasysh jo vetëm koston e ndërtimit të stadiumeve të reja dhe rinovimin e atyre ekzistues, por edhe të gjitha paratë e shpenzuara për infrastrukturën, Kupa e Botës e këtij viti në Katar është padyshim më e shtrenjta e të gjitha kohërave. Siç ilustron qartë ky infografik, Katari ka shpenzuar kosto astronomike prej rreth 220 miliardë dollarësh. Në të kundërt, kostot e Kupës së Botës 2006 në Gjermani, për shembull, duken pothuajse të vogla në 4.3 miliardë dollarë.

Megjithatë, duhet pasur parasysh se kostot që lidhen me stadiumet e reja në Katar janë vetëm nga 6.5 deri në 10 miliardë dollarë. Kjo është një rritje e konsiderueshme nga 4 miliardë dollarët e propozuar fillimisht, megjithatë, pjesa më e madhe e shpenzimeve janë kostot e infrastrukturës që janë pjesë e planit më të gjerë të Katarit 2030. Këto përfshijnë ndërtimin e një qendre inovacioni me hotele, një rrjet të sofistikuar metroje, stadiume dhe aeroporte.

Kupa e Botës në Katar është kritikuar ndërkombëtarisht jo vetëm për koston e lartë, por mbi të gjitha për shkeljet e të drejtave të njeriut. Në një raport, Amnesty International kritikoi dështimin e autoriteteve të Katarit për të hetuar vdekjen e mijëra punëtorëve migrantë gjatë dekadës së fundit, pavarësisht nga provat që lidhin vdekjet e tyre të parakohshme me kushtet e rrezikshme të punës.

Sipas Amnesty International, statistikat zyrtare tregojnë se gjithsej 15,021 shtetas të vendeve të tjera vdiqën në Katar midis 2010 dhe 2019. Të dhënat e qeverisë nuk tregojnë se sa punëtorë vdiqën gjatë përgatitjeve për Kupën e Botës. Komiteti Suprem i Katarit ka vënë në dukje se gjithsej 35 punëtorë kanë vdekur në projektet e Kupës së Botës që ka mbikëqyrur që nga viti 2015. Megjithatë, nuk ka asnjë vlerësim se sa punëtorë kanë vdekur në projekte të tjera infrastrukturore që lidhen me organizimin e turneut./Motilokal

Artikulli paraprakNgritja e hovshme e çmimeve zhvlerëson azhuritetin statistikor të ASK-së
Artikulli tjetërKamata (pj.8) | Llojet e kamatës