Ku duhet t’i shpenzojnë paratë e para themeluesit e start-upeve?

Pra, ju keni bërë punën e vështirë, folën mirë me investitorët e duhur dhe morët financimin tuaj fillestar. Por ku duhet t’i shpenzoni paratë? A është rritja e ekipit një ide e mirë, apo zhvillimi i produktit duhet të jetë i pari? Po shitjet apo marketingu? Dhe sa nga financimi juaj fillestar duhet të shpenzoni për secilën zonë?

Ja çfarë thonë themeluesit dhe investitorët.

Çfarë është financimi fillestar?

Financimi fillestar është një nga raundet e para zyrtare të investimit për një startup – megjithëse shumë prej tyre gjithashtu ngrenë një raund të para-fillimit paraprakisht.

Skena e financimit në fazat e hershme ka mbetur solide pavarësisht kaosit të vitit 2022; për investitorët, investimi në fazat shumë të hershme të një startup-i që do të vazhdojë të rritet dhe të piqet pasi të ketë mbaruar më e keqja e trazirave ekonomike duket e zgjuar.

Nga Fondet e Kapitalit(VC) që investojnë në Evropë, Bpifrance me bazë në Paris ishte investitori më aktiv në fazën fillestare këtë vit, me 43 raunde. Ajo u ndoq nga afër PREJ Antler dhe Kima Ventures, me 42 dhe 41 raunde respektivisht, sipas të dhënave të Dealroom.

Investimi në Fondet e Kapitalit nuk është mënyra e vetme për të grumbulluar para, pasi themeluesit mund të përdorin gjithashtu: bootstrapping, ku fitimet e kompanisë riinvestohen në biznes; borxh; kartëmonedha të konvertueshme, ku investimi konvertohet në kapital pas një vlerësimi të caktuar; croëdfunding; ose grante qeveritare.

Sa fonde fillestare duhet të mblidhni?

Raundet mesatare të financimit fillestar priren të jenë midis 2 dhe 5 milion dollarë, sipas investitorëve, por – siç shihet rregullisht në përmbledhjet mujore të raundit të farës së Sifted – ato mund të bien poshtë atyre shifrave dhe të ngrihen shumë mbi to.

Sa i përket asaj se sa kohë duhet të zgjasin këto para, Jeroen Arts, partner në Speedinvest – i cili sapo ka njoftuar 500 milionë euro për dy raunde financimi, duke përfshirë 300 milionë euro për fondin e tij të katërt para fillimit dhe fazës fillestare – rekomandon xhirimin aq sa për të mbuluar “në mënyrë ideale 24 muaj veprimtari, ku 18 muaj është minimumi absolut”.

Për çfarë duhet t’i shpenzoni fondet tuaja fillestare?

Siç thekson Arts, startup-et që krijojnë raunde financimi fillestar janë “zakonisht në mes të një lloj përshtatjeje për zgjidhjen e problemit dhe përshtatjes së produktit me treg”, por duhet të përsosin si “strategjinë e produktit dhe të marrjes në treg (GTM)”, e cila është mënyra se si produkti do të fitojë një avantazh konkurrues ndaj produkteve të kompanive të tjera të ngjashme në një treg të mundshëm të ngopur.

Ai këshillon që startup-et duhet “të investojnë në produktin dhe teknologjinë për të përmirësuar vlerën për përdoruesin përfundimtar, ndërsa testojnë strategji të ndryshme të shitjeve, marketingut dhe çmimeve për të rregulluar GTM-në tuaj”.

Łupiński pajtohet: “Tregu i teknologjisë është zhvendosur qartë nga vlerësimi i shkallës dhe rritjes së tepërt mbi gjithçka tjetër, në atë që u jep përparësi bizneseve me një rrugë të qartë drejt përfitimit”, gjë që e bën “kërkimin e tregut të produktit të përshtatet një domosdoshmëri më imediate se më parë”. Si e tillë, çdo gjë që “dëshmon qëndrueshmërinë” e konceptit tuaj ia vlen të investoni.

Kjo mund të përfshijë:

  • Kryerja e kërkimit midis klientëve tuaj të mundshëm për të vendosur parametrat për atë se si do të dukej një produkt minimal i qëndrueshëm (MVP) – produkti bazë që do të merrte klientët e hershëm në bord. Thomas Bigagli, drejtor dhe investitor në Plug and Play, thekson se themeluesit duhet të identifikojnë një bazë klientësh me “pika dhimbjeje reale, të provuara dhe kuptimplota” – dhe, më e rëndësishmja, të dëgjojnë në të vërtetë përgjigjet e tyre.
  • Zhvillimi i produktit derisa të plotësojë ato kërkesa dhe t’u shërbejë nevojave kryesore që tregu juaj i synuar ka shënuar.
  • Testimi i produktit me audiencën tuaj të synuar pasi ta keni zhvilluar atë në nivelin MVP, për të mbledhur komente mbi atë që ka funksionuar mirë dhe cila duhet të jetë faza e ardhshme e zhvillimit.

Ky proces mund – dhe, rekomandon Bigagli, duhet – të ndodhë më shumë se një herë. Në këtë mënyrë themeluesit mund të zhvillojnë përsëritje të shumta të produktit, duke u përmirësuar në produktin e tyre çdo herë.

“Sapo të filloni të regjistroni një të ardhur, është e rëndësishme t’i rritni ato me një shpejtësi marramendëse dhe kjo shkallëzim i hyrjes në treg do të shpërqendrojë themeluesit nga bazat e produktit”.

Alberto Rizzoli, CEO në V7 Labs, thotë se për kompanitë SaaS, një pjesë e madhe e financimit të fazës fillestare ka të ngjarë të shkojë drejt “talentit inxhinierik dhe shpenzimeve të lidhura me produktin”. Pas grumbullimit të një raundi prej 10 milionë dollarësh në dhjetor 2020, kompania e etiketimit të imazhit të fuqizuar nga AI zgjodhi t’i jepte përparësi “shpenzimeve inxhinierike që ndihmuan shkallën e produktit tonë në përdorim” – shumica e fondeve shkuan për “kostot e njerëzve”./ Sifted 

Artikulli paraprakÇfarë aftësish duhet të përfshij në CV-në time?
Artikulli tjetërRËNDËSIA E LIDERSHIPIT TË DREJTË NË ZBATIMIN E RREGULLAVE TË FESË DHE TË SHTETIT