“Konviktet e shkollave islame kanë potencial për të luajtur një rol strategjik ekonomik”

Konviktet me shkolla islame apo siç njihen në Indonezi si “Pesantren”, kanë potencial për të luajtur një rol strategjik ekonomik për komunitetin, deklaroi ministri i Ndërmarrjeve Shtetërore (BUMN) Erick Thohir.

“Konviktet e shkollave islame kanë potencialin për të luajtur një rol strategjik për mirëqenien e njerëzve, si në aspektin social ashtu edhe ekonomik,” vuri në dukje ministri Thohir siç citohet nga llogaria e tij zyrtare në Instagram @erickthohir këtë të hëne.

Për të realizuar një Indonezi të avancuar në vitin 2045, ministri theksoi se vendi kërkonte disa ekspertë të rinj me kompetenca përkatëse. Këto konvikte luajnë një rol vendimtar në formësimin e studentëve intelektualë adaptues.

“Me pjesëmarrjen aktive të nxënësve në ciklin ekonomik, konvikti pritet të zhvillohet, të lulëzojë dhe të përditësohet. Dashtë Zoti, besoj se konviktet e shkollave islame mund të jetë një fener qytetërimi,” vuri në dukje ministri.

Ai më herët vuri në dukje se shkollat ekonomike dhe islame kishin potencial të madh për të inkurajuar përparimin ekonomik kombëtar.

Ai vuri në dukje se në tremujorin e parë të këtij viti, Indonezia kishte 31,385 konvikte te shkollave islame, me një total prej 4.29 milionë studentësh.

Ky potencial është gjithashtu një forcë për ekonominë e sheriatit të Indonezisë, e renditur e katërta në nivel global, me një tregues ekonomik global islamik prej 91.2, ndërsa sektorët kryesorë në këtë industri përfshijnë ushqimin hallall, financat, turizmin, veshjet muslimane, zbukurimin, median dhe argëtimin.

Ky potencial i madh mund të zhvillohet ende në maksimum, në mënyrë që pezmatorët të jenë konkurrues dhe ekonomikisht të pavarur. Përveç të qenit një institucion arsimor i bazuar në vlerat islame, konviktet e shkollave islame aktualisht po promovojnë edhe disa aktivitete sipërmarrëse dhe po bëhen qendra ekonomike për rajonet përreth./antara/

Përkthehu: EKONOMIA ISLAME

Artikulli paraprakCa gjëra mbi Karl Marksin: ç’grua pati dhe mbetja “pa atdhe”
Artikulli tjetërPërcaktimi i kostove