Përcaktimi i kostove

Kostoja është mënyra se si llogaritni se sa do t’ju kushtojë për të prodhuar dhe shitur çdo produkt ose shërbim individual.

Ju duhet të dini në detaje se sa do t’ju kushtojë për të prodhuar një produkt, për të shitur produktin ose për të kryer një shërbim. Shumë biznese të vogla madje edhe të mëdha krijojnë probleme sepse nuk i dinë kostot e tyre.

Nëse i dini kostot tuaja, mund të:

1.Vendosni çmimet tuaja ose jepni një vlerësim dhe dini a  jeni në fitim;

2.Përcaktoni se cilët artikuj janë më të shtrenjtë në drejtimin e biznesit tuaj dhe, nëse është e mundur t’i zvogëloni kostot;

3.Për të parë efektin e çdo përmirësimi që planifikoni në kostot tuaja dhe nëse biznesi juaj mund të jetë më efektiv.

Informacioni që ju nevojitet për të përcaktuar kostot vjen nga sistemi juaj i kontabilitetit. Ju duhen dokumente të tilla si lista e pagave dhe faturat. Kjo është arsyeja pse kontabiliteti juaj duhet të jetë në mënyrë që të jeni në gjendje të përcaktoni siç duhet kostot tuaja.

Përpara se të përcaktoni koston e produktit ose shërbimit tuaj, së pari duhet të dini koston totale të drejtimit të biznesit tuaj gjatë një viti. Ju gjithashtu duhet të dini llojet e ndryshme të kostove që përbëjnë këto kosto totale.

STUDENTËT.MK

Artikulli paraprak“Konviktet e shkollave islame kanë potencial për të luajtur një rol strategjik ekonomik”
Artikulli tjetërInxhinierimi i Softuerit