Kanali i Panamasë thyen rekordin e transportit të mallrave pavarësisht krizës pandemike

Kanali i Panamasë pati një vit fiskal rekord 2021 me më shumë tonazh të transportuar përmes rrugës ujore se kurrë më parë, pavarësisht një krize në bllokimin global të porteve, thanë autoritetet të enjten.

Një total prej 516 milionë tonësh kaluan përmes kanalit, kryesisht i përbërë nga kontejnerë, drithëra, kimikate dhe gaz natyror të lëngshëm, nga tetori 2020 deri në shtator 2021, sipas Autoritetit të Kanalit të Panamasë (ACP).

Shifra përfaqëson një rritje prej 8.7 për qind krahasuar me vitin e kaluar fiskal, i cili vetë vendosi një rekord pavarësisht një ngadalësimi në ekonominë globale dhe tregtinë e lidhur me pandeminë Covid-19.

“Vërtet, viti fiskal 2021 për Kanalin e Panamasë ka qenë një vit i jashtëzakonshëm,” tha kreu i ACP Ricaurte Vasquez në një telefonatë video-konferencë.

Rekordi i ri i transportit të mallrave është për shkak të rritjes së anijeve gjithnjë e më të mëdha dhe kalimit të detit me aq shumë kontejnerë sa të përshtaten për të arritur efikasitetin maksimal, tha Vasquez.

Përveç kësaj, rritja e kërkesës për drithë midis Kinës dhe Shteteve të Bashkuara, si dhe rritja e transportit të gazit natyror të lëngshëm çoi në trafik më të madh përmes kanalit.

Rekordi i ri vjen pavarësisht krizës së tregtisë globale të shkaktuar nga dështimet e zinxhirit të furnizimit dhe bllokimit të porteve të krijuara nga pandemia, të cilat kanë shkaktuar mungesa në disa tregje.

Kjo, megjithatë, nuk ndikoi në kanal, tha Vasquez.

Që nga inaugurimi i tij nga Shtetet e Bashkuara në 1914, më shumë se një milion anije kanë kaluar nëpër kanal.

Panamaja rifitoi kontrollin e kanalit në 1999 nën traktatin e Kanalit të Panamasë të nënshkruar në 1977.

Artikulli paraprakKina kufizon ndërtimin e qiellgërvishtësve, jo më të lartë se 500 metra
Artikulli tjetërMbretëria e Bashkuar thërret të dërguarin francez për ‘kërcënimet’ ndërsa mosmarrëveshja për peshkimin thellohet