Kamata (pj.5) Çifutët dhe kamata

Çifutët dhe kamata

Nuk ka dyshim se historia e çifutëvë në lidhje me praktikimin e kamatës që në kohët e hershme është një fakt i njohur nga të gjithë studiuesit.Çifutët kanë shfrytëzuar zgjuarësinë dhe mundin e tyre për mbledhjen e pasurisë,e lejuar qoftë apo e ndaluar,për tu hakmarrë ndaj vlerave të Krishtërimit dhe Islamit bashkë,sepse ato sipas basimit të tyre kanë qënë pengesë mes tyre dhe dëshirave që dëshironin ti plotësonin dhe për këtë le të digjen të krishterët e Nexhranit dhe le të vriten bijtë e Palestinës si hakmarrje dhe përçmim ndaj tyre.Ata nuk hynë në Jemen,vunë dorë mbi të gjitha pasuritë e muslimanëve dhe kështu duke i përdorur si ndihmë  u hakmorrën ndaj të Krishterëve dhe kur u futën në Lindjen e Mesme bashkë me kryqëzatat i përdorën pasuritë për të shtypur muslimanët dhe të Krishterët bashkë,për të marrë tokën dhe pasuritë.

Nëse i kthehemi historisë së Krishtërimit do të gjejmë se çifutët e mohuan Mesinë dhe Krishtërimin që në fillesë dhe e luftuan atë.Ata i ndoqen të krishterët në ç’do vend ku kishin pushtet vetë.Orientalistët thonë:”Çifutët e Jemenit duke shfrytëzuar eksperiencën,pasuritë që kishin mbledhur,eksperiencën në punët e bankave dhe monopolin me të cilin vinin në dorë funksionet financiare në qeverinë e Hamirit,arritën të zotëronin poste delikate në trupin e shtetit[1]ashtu siç ndodh sot në Evropë dhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.Potenca  e tyre u trupëzua në Jemen me ngjarjen e hendekut siç thuhet në ajet:”u vravshin të zotët e hendeqeve të zjarrit me plot lëndë djegëse”(El-Buruxhë 4,5) ashtu siç u bë fakt potenca e tyre në Evropë dhe Amerikë me anë të dëbimit të Palestinezëve dhe pushtimin e tokës së tyre.Çifutët ishin ata që kërkuan vrasjen e Mesisë dhe ishin ata të cilët ndezën zjarrin e hendeqeve duke i flakur të krishterët e Jemenit ne flakën e tij.Janë ata të cilët prishën imazhin e Krishtërimit me pangopjen e tyre duke luftuar e shfrytëzuar njerëzit e kishës.Kur u shfaq kapitalzmi europian,çifutët i vunë lakun duke e drejtuar në rrugë me kthesa për të përfituar fitime jo të ligjshme.Çifutët janë ata të cilët shpikën Marksizmin duke e eksportuar drejt rusisë për të qënë rivali i kapitalizmit perindimor dhe kështu ata mund të luanin lojën me litarë.I kemi parë duke shtyrë Krishtërizmin dhe Komunizmin bashkë drejt interesave të tyre.

 

Marrë nga libri “Kamata, lufta me Allahun”

Përkthyer nga Genc Plumbi, Shtëpia botuese “JEHONA” – Tiranë 

 


[1] -Historia e Arabëve para Islamit 3/173

Artikulli paraprakPse është i dobishëm menaxhimi i shitjeve në kompani?
Artikulli tjetërShumë në Evropë mund të bëhen të pasur papritur: ky është “ari” i ri