Jo, gratë muslimane nuk kanë nevojë për karriera për t’u fuqizuar

 

Ne kemi disa zëra në komunitetin mysliman perëndimor, si në internet ashtu edhe në jetën reale, me ide me qëllime të mira, por në fund të fundit të zbrazëta për gratë muslimane, ide që bien në duart e vetë islamofobëve që ata po përpiqen të luftojnë.

Ky lloj mendësie është veçanërisht i dukshëm në mediat sociale. Disa burra muslimanë shohin stigmën me të cilën përballen gratë muslimane në Perëndim dhe reagimi i tyre është një përpjekje për të “luftuar stereotipet”.

Si përpiqen ta bëjnë këtë?

Duke vënë në pah gratë muslimane në karrierë dhe në thelb duke u lutur: “Shih! Femrat muslimane NUK janë të shtypura. ”

Kjo është vërtet e tmerrshme.

Pse kjo nuk është një strategji inteligjente ?

Së pari, kjo linjë e të menduarit nuk do t’i bindë realisht armiqtë tuaj ideologjikë. Nëse ata kanë vdekur të vendosur në besimin se Islami i shtyp gratë, shfaqja e fotografive të inxhiniereve dhe matematikaneve femra muslimane në fund të fundit nuk do t’i ndikojë ato. Urrejtja e tyre ndaj Islamit është shumë e thellë për t’u hequr nga disa foto, kështu që mendja e tyre do të mbetet e sajuar. Ata thjesht do të kthehen me: “Epo, mirë, këto femra të veçanta muslimane mund të mos jenë të shtypura, por ka të tjera të panumërta që janë në fakt. Vetë hixhabi, si koncept, është shtypës sepse është i veshur nga gratë. “Islami është një fe gjinore, kështu që është patriarkale dhe mizogjene.”

Pra, fotografitë magjepsëse të shkencëtarëve me hixhab nuk e adresojnë vërtet atë pretendim qendror.

Së dyti, kjo lloj strategjie pranon shumë. Ajo mbikompenson. Duke nxjerrë në pah gruan stereotipike të karrierës “të fuqizuar” dhe “të pavarur”, ajo de-thekson dhe minon anën tjetër: gruan dhe nënën që mban shtëpinë. Ajo është shtylla kurrizore e familjes, dhe për rrjedhojë, e shoqërisë. Një shoqëri e shëndetshme përbëhet nga familje të shëndosha dhe një familje e shëndoshë ka në zemër një grua muslimane të fortë dhe të bazuar në shtëpi. Ajo arsyeton familjen e saj, e ankoron atë. Pa atë në këtë rol të rëndësishëm, ka një zbrazëti të dukshme, një boshllëk, një deficit. Ekziston një lidhje e dukshme dhe e dokumentuar historikisht midis grave që hyjnë masivisht në fuqinë punëtore dhe prishjes së njësisë tradicionale të familjes. Ne pretendojmë se nuk e dimë këtë kur miratojmë një strategji të paraqitjes së grave në karrierë, në një përpjekje për të ngritur argumentin tonë për fuqizimin e grave në Islam.

Së treti, vetë strategjia e paraqitjes së grave muslimane në sferën publike është ironike për këdo që ka studiuar historinë e kolonizimit jomusliman në botën myslimane. Hixhabi dhe izolimi i grave muslimane në Algjeri rezultoi të ishte një pengesë kundër fuqive koloniale franceze. Frantz Fanon, një psikiatër dhe intelektual antikolonial i lindur në Martinikë, e përshkroi doktrinën koloniale franceze kështu:

“Nëse duam të shkatërrojmë strukturën e shoqërisë algjeriane, aftësinë e saj për rezistencë, duhet para së gjithash të pushtojmë gratë; duhet të shkojmë t’i gjejmë ato pas velit ku fshihen dhe në shtëpitë ku burrat i mbajnë larg shikimit.”

Ndryshe nga këmbëngulja laike jomuslimane që gratë të jenë lehtësisht të dukshme dhe të ekspozuara në publik, Islami ruan privatësinë dhe nderin e një gruaje duke e mbrojtur atë nga vështrimi i burrave të huaj. Duke vendosur një ndarje të shëndetshme ndërmjet gjinive dhe duke mos i bërë gratë lehtësisht të aksesueshme në sferën publike, Islami ruan gjithashtu pastërtinë e zemrave të individëve si dhe shëndetin e shoqërisë në përgjithësi. Diametralisht e kundërt me këtë është suvatimi i fotove të grave muslimane në mediat sociale, ku mijëra burra të çuditshëm mund të nxjerrin fotot e tyre dhe t’i shikojnë fytyrat e tyre për aq kohë sa dëshirojnë.

Së katërti, kjo metodë për të treguar fuqizimin e grave muslimane duke i shfaqur ato duke bërë “gjëra të mëdha” në fushën e shkencës dhe teknologjisë (STEM) i vjen erë kompleksi i inferioritetit. Ai pranon dhe e merr si të mirëqenë kornizën jomuslimane. Në vend që të vërë në dyshim standardet e vendosura nga pala kundërshtare, ajo thjesht përpiqet të përputhet me to. Pala tjetër, e mbajtur nga jomuslimanët dhe islamofobët, ka një grup specifik supozimesh:

1. Gratë duhet të punojnë për kompensim financiar në mënyrë që të konsiderohen “të suksesshme” dhe “të dobishme për shoqërinë” dhe “për të përmirësuar botën”.

2. Karrierat më prestigjioze janë në STEM, të cilat dominohen nga meshkujt. Gratë duhet të inkurajohen të hyjnë në to.

3. Gratë duhet të bëjnë të njëjtën punë si burrat në të njëjtën mënyrë në mënyrë që të shihen si “të fuqizuara” dhe “të çliruara”.

4. Sa më lart në shkallët e korporatës të ketë ngjitur një grua dhe sa më shumë grada arsimore të ketë marrë, aq më mirë është ajo.

Të gjitha këto premisa janë false. Ne si muslimanë nuk i mbajmë këto pikëpamje dhe as nuk u nënshtrohemi atyre.

Ne si muslimanë i nënshtrohemi vlerave superiore që na janë zbuluar brenda Islamit në lidhje me gjinitë, rolet e tyre, natyrat e tyre dhe se si këto dy gjini punojnë së bashku dhe plotësojnë njëra-tjetrën në mënyrë që shoqëria dhe njerëzimi të lulëzojnë.

e.

Ne e kuptojmë se:

1. Ka shumë mënyra të tjera të punës që janë jashtëzakonisht të vlefshme – dhe krejtësisht të pazëvendësueshme – që nuk vijnë me një rrogë nga një punëdhënës. Theksimi i punësimit si provë e fuqizimit dhe suksesit është thjesht blerja e pretendimit të rremë se karrierizmi është fuqizim. Pse duhet ta pranojmë verbërisht këtë kur kaq shumë gra në botën e korporatave shprehin nivele të larta pakënaqësie me jetën e tyre? Pse duhet ta pranojmë verbërisht këtë kur të gjitha të dhënat dëshmojnë se gratë në Perëndim janë bërë më pak të lumtura sa më të “fuqishme” që janë bërë?

2. Nëse një grua detyrohet të punojë jashtë shtëpisë, qoftë për shkak të nevojave financiare apo rrethanave të tjera urgjente, pse duhet të supozojmë se karriera STEM është më e mira për të? Të shtysh në mënyrë refleksive gratë të hyjnë në fusha të dominuara nga meshkujt për të provuar një pikë në lidhje me “fuqizimin” nuk është e mençur. Këto fusha kërkuese dhe konkurruese shpesh kërkojnë që gratë të shpenzojnë shumë vite në shkollimin për të marrë diploma universitare. Dhe pastaj, vetë karriera nuk janë gjithmonë të favorshme për ekuilibrin më të mirë karrierë-jetë, aq më pak ekuilibër për një familje muslimane. Në shumë raste, një grua muslimane duhet të sakrifikojë plotësisht mundësinë e familjes në mënyrë që të përparojë në shumë punë STEM.

3. Nocioni se një grua duhet të provojë meritat e saj duke u përpjekur të konkurrojë me burrat dhe t’i mundë ata në lojën e tyre është thjesht i trishtuar. Feminizmi i shtyn gratë të përpiqen të jenë njësoj si burrat, duke hyrë në të njëjtat fusha, duke punuar të njëjtat orë të gjata, duke pasur të njëjtin nivel shthurjeje dhe premton rrejshëm se gratë do të kenë të njëjtin rezultat si burrat. Gratë dhe burrat kanë nevoja dhe natyra shumë të ndryshme, dhe vrapimi në të njëjtën rrotë lloj brejtësi si burrat vetëm për të provuar se nuk mund t’i sjellë lumturi të vërtetë një gruaje, por ajo e zbulon këtë vetëm kur është tepër vonë. Në kohën kur shumica e grave e kuptojnë kotësinë e konkurrimit me burrat në sferat e tyre, është tepër vonë për ta kthyer prapa dhe për ta bërë atë ndryshe. Dritarja për atë që u sjell shumicës së grave lumturi të vërtetë, domethënë fëmijët dhe një familje e qëndrueshme, është mbyllur dhe është tepër vonë për t’u kthyer për të.

4. Gratë që janë studente të përhershme dhe/ose karrieriste priren ta bëjnë këtë në kurriz të familjes. Feminizmi u premton grave që ato t’i bëjnë të gjitha dhe t’i kenë të gjitha: ato mund të ngjiten në shkallët e korporatës dhe të marrin shumë doktoratura, ndërkohë që kanë një burrë, duke krijuar një familje dhe fëmijë. Kjo është një fantazi që nuk shfaqet në këtë mënyrë në realitet. Gratë e panumërta që punojnë me karriera të mëdha priren të kenë marrëdhënie jofunksionale dhe jetë familjare, thjesht sepse e vënë karrierën në radhë të parë. Familja merr mbetjet. Edhe gratë që nuk janë avokate të profilit të lartë ose kanë punë të tjera jashtëzakonisht të kërkuara, statistikat tregojnë se shëndeti i tyre mendor vuan nga stresi i vazhdueshëm i tërheqjes në shumë drejtime të ndryshme. Në pamundësi për t’u fokusuar plotësisht në jetën e tyre profesionale, por gjithashtu në pamundësi për t’iu përkushtuar plotësisht shtëpisë, familjes ose fëmijëve, ata vuajnë nga ndjenjat e depresionit dërrmues dhe ankthit kronik. Ata përpiqen të bëjnë gjithçka, por thjesht nuk munden, duke e lodhur veten në këtë proces.

A është kjo ajo që duam për motrat tona, kur Islami na mëson një rrugë më të mirë?

Për islamofobët që duan të thonë se gratë muslimane janë të shtypura, ne thjesht nuk kemi nevojë të luajmë lojën e tyre. Ne thjesht mund t’i kthejmë tabelat mbi ta dhe të përgjigjemi: “Në fakt, janë gratë perëndimore ato që po vuajnë nivelet më të larta të pakënaqësisë dhe depresionit, pavarësisht nga jeta e tyre e supozuar e fuqizuar. Në vend që të shqetësoheni për gratë muslimane, ndoshta pastroni shtëpinë tuaj në fillim. Dhe nëse keni nevojë për ndonjë këshillë nga ne muslimanët, ne jemi më se të lumtur t’ju ndihmojmë!”

No, Muslim Women Don’t Need Careers To Be Empowered

Artikulli paraprakUdhëzues për punësimin e Asistentëve Virtualë
Artikulli tjetërIdetë kryesore të librit nga Mala Subramaniam “Beyond Wins”- PJESA 1