Italia fillon eksperimentet për katër ditë punë në javë

Ideja për katër ditë punë në javë ka filluar të joshë edhe Italinë, ndërsa shumë vende kanë filluar ta implementojnë me ligj. Për një periudhë të caktuar kohore, punonjësit e kompanive, që vendosin vullnetarisht  të marrin pjesë në projekt, do të ulin orarin e tyre të punës, i cili shtrihet maksimumi në katër ditë në javë, pa pësuar ulje rroge.

Eksperimenti lindi që përpara pandemisë, si përpjekje për të përmbushur nevojat e kompanive që nuk duan të humbin punonjës me vlerë, e sidomos ata si Julian Siravo i “Autonomy”, një organizatë e pavarur kërkimore.

“Më shumë ditë në zyrë nuk nënkuptojnë domosdoshmërisht produktivitet më të madh: kjo ekuivalencë nuk ekziston, nuk është demonstruar kurrë. Eksperimentet e deritanishme në vende të ndryshme na kanë treguar se produktiviteti në kompanitë që i janë bashkuar projektit nuk ka asnjëherë, madje në disa raste është rritur, sepse punëtorët më të lumtur punojnë më mirë”, thotë ai.

Pas suksesit të lëshuar në vende të afërta si Gjermania e Franca, tani edhe Italia po diskuton mundësinë e eksperimentimit me javën e shkurtër të punës. Autori i librit “të punosh më pak, të jetosh më mirë”, Fausto Durante argumenton se dobia reale e kohës së kaluar në punë është argument mbi të cilin bazohet propozimi për uljen e ditëve të javës së punës nga pesë në katër dhe orët nga 40 në 32, me të njëjtën pagesë.

Në origjinë të propozimit qëndron pranimi i dështimit të politikave neoliberale të punës – që kanë imponuar orë të gjata, paga të ulëta dhe pasiguri – si në nivel social ashtu edhe në atë ekonomik. Megjithatë, varianti që po shohin subjekte të veçanta është ai i ndarjes së orarit në 4 ditë në javë, por për 9 orë në ditë. /RaiNews/

Artikulli paraprakA lejohet shitja e arit me këste?
Artikulli tjetërGoogle do të pranojë pagesa në kriptomonedha