I SUKSESSHMI NUK PRET RRETHANAT

Të suksesshmit, falë ambicies dhe vendosmërisë së tyre, Allahu u’a lehtëson vështirësitë dhe u’a akomodon rrethanat. Ndërsa përtaci, dështaku, justifikohet me rrethanat dhe peripecitë e motit dhe me gjendjen e tij të humorit.
Allahu i Madhërishëm për hipokritët shpalli:
“Thanë: Mos dilni në nxehtësi! Thuaj: ‘zjarri i Xhehenemit është edhe më i xehtë, nëse marrin vesh!” (Teube: 81)
I suksesshmi mbështetet në Allahun e Madhëruar dhe atë nuk e pengojnë rrethanat drejt projekteve të tij ambicioze e të fuqishme. Ndërsa të dobëtin, të mundurin, atë çdo rrethanë e sterilizon.

Do të gjesh te ai një listë të përbërë nga rrethana të vështira, që sipas këndvështrimit të tij e pengojnë atë për të fituar dituri, njohuri, ngjitje në çështjet e larta, hamendësim për të marrë përsipër obligime të vështira.
Merr shembull çështjen e memorizimit të Kuranit:
Njoh të rinj, të cilët prej vitesh premtojnë, betohen, zotohen se kanë për ta memorizuar Kuranin, kur t’i shërohet nëna apo kur t’i përfundojë studimet fakultative. Kthehet në qytet, e harxhon pushimin veror dhe tek ai akoma gjen arsyetim. Ndërsa s’kupton se ajo arsye është e shtënë e dështimit, disfatës, mundjes dhe rrëzimit.
“..Lëri ata që të hanë e të kënaqen dhe le t’i mashtrojë shpresa; kanë për ta kuptuar!” (Hixhr: 3)

Mos prit rrethanat të të përshtaten ty, sepse ato askujt nuk i’a ofrojnë këtë!
Udhëheqësit, çlirimtarët, të mëdhenjtë, dijetarët shpikësit kanë patur rrethana njëjtë si të tuat, madje edhe më të rënda. Disa prej tyre lëngonin nga sëmundja, nga uria, nga varfëria. Dikujt i vdiqën të afërmit, dikush u sulmua nga armiqtë dhe ziliqarët, disa mbetën të vetmuar në rrugët e jetës. Por ata duruan dhe vazhuan më tutje.

Të ngushëlloftë Allahu në sukses dhe shquarje, nëse ke mbetur peng duke pritur rrethanat dhe kushtet e përshtatshme. Kur do t’i vjelësh dobitë e jetës? Kur është dimër, bën uff nga të ftohtit, kur është verë bën uff nga të nxehtit, ndërsa përsëritja e diturisë të shkakton molisje, memorizimi të sjell bezdisje, ndërsa puna të shkakton vuajtje?
Kinezët kanë një fjalë të mençur: “i uluri mbi tokë nuk rrëzohet’, ai në të vërtetë i rrëzuar është. Nga ku të rrëzohet, kur ai nuk është ngjitur në kodër e as nuk ka hipur në maje. Po mund të rrëzohet ai që ngjitet në majet e larta të Himalajeve, në Alpe dhe ai që ka fluturuar si shqiponja në gjurmim të lartësive.

Kur u takuan gomari dhe kali, ky i fundit i tha kalit: Ngadalësoje pak vrapimin, pasi e ke lodhur veten? Kali i’a ktheu: “Unë vetëm kur vrapoj shpejt mbretërit hipin mbi shpinën time, ndërsa ti kur ngadalëson ecjen, telë vënë mbi shpinë dru dhe mbeturina.”
Hiena e provokoi luanin duke i thënë: “Unë rri në vendin tim dhe gjahu më vjen në gojë i gatshëm, dhe siç e sheh trupin tim, është i trashë dhe i bollshëm. Ndërsa ti o luan, e han gjahun tënd mbasi je mpakur”. Luani i’a ktheu:
Ti hane cofëtina dhe ngordhësira të kalbura dhe me këtë je e lumtur, kurse unë nuk gjuaj vetëm kafshë të bukura, të trasha, të gjalla dhe të majme.”
Shumë prej njerëzve lënë virtytet, braktisin veçoritë e mira, heqin dorë nga kërkimi i diturisë dhe lartësimi duke u arsyetuar se rrethanat nuk i’u ndihmojnë. Apo se ato janë kundër tyre!!! Tani në këtë momente, po e kujtoj një pasanik në Bagdad, i cili u takua me E’amashiun, hadithologun e madh. Kur ky i fundit e transmetoi një hadith të të Dërguarit të Allahut, pasaniku i Bagdadit i tha:”Nuk e kemi dëgjuar këtë më herët nga etërit tanë?” E’amashiu i’a ktheu: “Të paska mbajtur larg tij loja e kënaqësia dhe shtrati i mëndafshtë!”
Në Sahīhun e Muslimit tregohet se Ibn Mesudi ka thënë: “Isha para migrimit në xhami, duke u falur i vetmuar dhe takova dy njerëz, të trashë barkmëdhenj. Barqet e tyre me plot dhjamë, kurse mendjet e tyre me pak inteligjencë.
Njëri prej tyre i thoshte tjetrit: “A thua na dëgjon Zoti ynë kur ne flasim?” Tjetri i’u përgjigj: “Na dëgjon kur e ngremë zërin, por jo edhe kur pëshpëritim”.

 

Çelësi i Suksesit nga Aid El Karni | Përktheu Agron Islami

Artikulli paraprakVRITE FJALËN ME VEPËR!
Artikulli tjetërDEMBELIZMI – RRUGA E DËSHTAKËVE