Greqia thirrje BE-së të mbrojë konsumatorët nga rritja e çmimit të gazit

 

Greqia i bën thirrje Bashkimit Europian të krijojë një mekanizëm të veçantë për të mbrojtur konsumatorët nga rritjet e mëdha të çmimit të gazit në të gjithë bllokun.

Në një letër të përbashkët drejtuar kreut të ministrave të financave të Eurozonës, Paschal Donohoe, ministrat grekë të financave dhe energjisë i bënë thirrje Komisionit Europian të marrë në konsideratë krijimin e një fondi në gjithë Bashkimin Europian për të ndihmuar familjet në përballimin e rritjes së çmimeve të energjisë.

“Rritja e paprecedentë e çmimeve të gazit dhe zgjerimi i çmimeve të energjisë elektrike, është një sfidë e madhe për të gjitha shtetet anëtare të BE -së që nuk mund të trajtohet, vetëm në nivel kombëtar.  Ky është një problem mbarë-Europian dhe kërkon veprime të menjëhershme të cilat duhet të ndërmerren së bashku në nivel unioni,” thuhet në letër.

Udhëheqësit e BE -së do të diskutojnë këtë javë nëse rritja kërkon një përgjigje të koordinuar.

BE -ja po përballet me kosto më të larta të energjisë javët e fundit, duke nxitur qeveritë në Spanjë, Itali, Greqi dhe Francë të ndërmarrin veprime drastike për të zbutur ndikimin tek konsumatorët.

Çmimet e gazit janë rritur këtë vit ndërsa ekonomitë botërore po rimëkëmben nga pandemia e koronavirusit, ndërsa kërkesa globale po rritet shumë më shpejt sesa furnizimi.

Kostoja shtesë për konsumatorët, “mund të arrijë në 100 miliardë”

Në letrën drejtuar Donohoe, ministrat grekë vënë në dukje se kostoja shtesë e energjisë që do të shkaktohet te konsumatorët në 27 vendet anëtare të BE-së ka të ngjarë të arrijë në 100 miliardë euro gjatë dimrit të 2021-22.

Ministrat grekë gjithashtu u bëjnë thirrje të gjitha shteteve anëtare të BE -së që të shfrytëzojnë fuqinë e tyre të madhe të negociatave kolektive në trajtimin e furnizuesve të gazit jashtë bllokut.

“BE -ja duhet të veprojë në mënyrë strategjike duke përfituar nga fuqia e saj e bisedimeve kolektive. Varësia jonë aktuale dhe ekspozimi ndaj luhatjeve të tregut minon autonominë dhe sovranitetin strategjik të BE -së, duke lejuar aktorët e tretë të përdorin çmimet e energjisë si armë politike kundër interesave të BE -së. BE -ja duhet të krijojë kolektivisht rezerva strategjike të gazit natyror përmes një platforme të centralizuar evropiane dhe të zhvillojë objekte strategjike të magazinimit të gazit në të gjithë Europën”, thonë ministrat./ GreekReporter.com

Artikulli paraprakÇmimet e naftës rriten, aksionet bien
Artikulli tjetërRimëkëmbje e ngadaltë/ Industria ajrore globale pritet të zvogëlojë humbjet në vitin 2022 me 78%