G20: GJITHÇKA PËR KAPËRCIMIN E KRIZËS COVID-19

Ky ka qenë një vit i jashtëzakonshëm, pasi pandemia COVID-19 ka qenë një tronditje e paparë që preku të gjithë botën brenda një periudhe të shkurtër kohe, duke shkaktuar humbje ekonomike dhe sociale globale.

 

Popujt dhe ekonomitë tona ende vuajnë nga kjo tronditje. Sidoqoftë, ne do të bëjmë çmos për ta kapërcyer këtë krizë përmes bashkëpunimit ndërkombëtar, deklaroi në samitin e G20-s mbreti saudit, Selman bin Abdulaziz Al Saud.

”Ne kemi shprehur angazhimin tonë për të mobilizuar urgjentisht burimet dhe të gjithë jemi zotuar, në fillimin e krizës, për financimin e mbi 21 miliardë dollarëve për të mbështetur përpjekjet globale për të luftuar këtë pandemi”, theksoi ai.

”Ne kemi për detyrë t’i qëndrojmë sfidës së bashku gjatë këtij samiti dhe t’u japim një mesazh të fortë shprese dhe sigurie popujve tanë përmes miratimit të politikave për të zbutur këtë krizë”, theksoi mbreti saudit, Selman bin Abdulaziz Al Saud.

Ndërkohë, presidenti i Francës Emmanuel Macron theksoi se ”pandemia COVID-19 mbetet një sfidë për të gjithë botën dhe një sfidë për G20-n në veçanti” duke shtuar se ”që nga kriza ekonomike e vitit 2008, G20-a është përballur me shumë sfida dhe kërkon të formulojë më së shumti zgjidhjet e duhura për të”.

”G20-a duhet të shkojë përpara për të siguruar një përgjigje ndërkombëtare ndaj kësaj krize duke diskutuar iniciativat që synojnë arritjen e sigurisë shëndetësore për popujt e botës”, theksoi ai.

Nga ana e saj, kancelarja e Gjermanisë, Angela Merkel pohoi se diskutimi i çështjes së gatishmërisë dhe reagimit ndaj pandemisë mori një kthesë të re në këtë samit nga diskutimet e kaluara në drejtim të përgjigjes së nevojshme në të gjithë botën, si çdo sfidë ndërkombëtare.

Ajo vuri në dukje se pandemia COVID-19 mund të kapërcehet vetëm me një përpjekje globale dhe G20 ka një përgjegjësi thelbësore në këtë fushë.

Presidenti i Koresë së Jugut, Moon Jae-in, tha se “ne duhet të punojmë së bashku më ngushtë në solidaritet për të mposhtur koronavirusin. Unë shpresoj se përpjekjet e G20-s do të frymëzojnë botën për shpresë. ”

Moon theksoi se rimëkëmbja e shpejtë ekonomike globale është një sfidë tjetër për kthimin e rimëkëmbjes ekonomike.

Kryeministri i Italisë, Giuseppe Conte tha se “G20 vetë ka marrë masa të paprecedenta… të cilat lejuan arritjen e objektivave të rëndësishme”.

”Pavarësisht nga një fakt kaq i dhimbshëm si pandemia, lajmi i mirë është aftësia jonë për të konsoliduar dhe realizuar një tubim në të gjithë botën për të luftuar pandeminë”, deklaroi Conte. /rtk/

Artikulli paraprakLansimi i gjetjeve nga Anketa e Treguesve të Shumëfishtë (MICS), 2020
Artikulli tjetërFalimentojnë dy gjigantë britanikë të shitjes me pakicë