FAO: Çmimet e ushqimeve u rritën ndjeshëm gjatë shtatorit

Çmimet e ushqimeve u rritën në tregjet botërore në shtator, për të katërtin muaj me radhë, të udhëhequr nga një rritje e mprehtë e vajrave bimore dhe drithërave, njofton Agjencia e Ushqimit e Kombeve të Bashkuara (FAO).

Indeksi i Çmimit të Ushqimit të Shportës së Ushqimit të FAO-së u rrit pesë për qind në shtator nga një vlerë e rishikuar në muajin e kaluar, në një mesatare prej 97.9 pikësh.

Çmimet e vajit vegjetal u rritën më së shumti muajin e kaluar, me gjashtë për qind krahasuar me gushtin, duke arritur një lartësi prej tetë muajsh falë rritjes së kërkesës për import për vaj palme dhe rezervave më të ulëta në Malajzi.

Çmimet e vajit të lulediellit gjithashtu janë rritur ndjeshëm, kryesisht për shkak të përkeqësimit të perspektivave të të korrave në rajonin e Detit të Zi.

Çmimet e drithërave gjithashtu u rritën, me 5.1 për qind, të udhëhequr nga një rritje e mprehtë e çmimeve të grurit për shkak të rritjes së kërkesës të nxitur nga shqetësimet për prodhimin në hemisferën jugore dhe një thatësire që po ndikon negativisht në mbjelljen e grurit dimëror në Evropë.

Krahasuar me shtatorin e vitit të kaluar, çmimet e grurit janë rritur 13.6 për qind.

Sheqeri u rrit 2.6 për qind në shtator nga gushti, i nxitur nga pritjet e prodhimit global të tepricës në sezonin e ri 2020/2021.

Çmimet e qumështit dhe produkteve të qumështit mbetën në nivelin e gushtit, pasi rritja e moderuar e çmimeve të gjalpit, djathit dhe qumështit pluhur kompensoi rënien e çmimeve të pluhurit të qumështit të plotë.

Vetëm çmimet e mishit ranë lehtë në shtator, me 0.9 për qind nga muaji paraardhës, duke reflektuar një rënie të çmimeve të mishit të derrit për shkak të një ndalimi kinez të importeve nga Gjermania pas shpërthimit të etheve afrikane të derrave.

Në një raport të veçantë, FAO uli pak vlerësimin e saj të prodhimit të grurit këtë vit, në një rekord 2.762 miliardë tonë, e cila do të ishte një rritje prej 2.1 për qind në krahasim me 2019.

Vlerësimi i ri pasqyron një parashikim të reduktuar për prodhimin e drithërave të përdorur në konsumin e njerëzve dhe kafshëve, me 0.5 për qind, në 1.49 miliardë tonë, për shkak të rendimentit më të dobët të lidhura me thatësirën në Bashkimin Evropian, Federatën Ruse dhe Ukrainë.

Vlerësimet e rendimentit të misrit në Kinë dhe Shtetet e Bashkuara janë ulur gjithashtu për shkak të dëmit të shkaktuar nga kushtet ekstreme të motit.

Parashikimi për konsumin e drithërave në sezonin 2020/2021 gjithashtu u ul pak, në 2.744 miliardë tonë, që do të ishte një rritje prej 2 për qind krahasuar me sezonin e mëparshëm.

Rezervat e drithërave në botë do të jenë 1.9 për qind më të larta në fund të sezonit në 2021 sesa në fillim dhe të arrijnë në një rekord prej 890 milionë tonë.

FAO parashikon gjithashtu një rekord të ri në tregtinë globale të drithërave, prej 448 milionë ton, i cili do të përfaqësonte një rritje prej 2.4 për qind gjatë sezonit 2019/2020. /KP/

Artikulli paraprak“EXXONMOBIL” DO TË SHKURTOJË 1.600 VENDE PUNE NË EVROPË
Artikulli tjetërSi e fitojnë kosovarët nënshtetësinë në Zvicër?