Ballina Ekonomiks Europa miratoi një nga ligjet më të rëndësishme në ndryshimin klimatik. Emetimi...

Europa miratoi një nga ligjet më të rëndësishme në ndryshimin klimatik. Emetimi i karbonit do “kushtojë” më shumë

 

Bashkimi Evropian dëshiron të bëhet kontinenti i parë neutral ndaj ndryshimit klimatik në botë deri në vitin 2050. Dhe për të arritur këtë qëllim, ai synon të emetojë 55% më pak karbon (CO2) deri në vitin 2030 krahasuar me nivelet e vitit 1990.

Në thelb të planit është tregu i karbonit i njohur si Sistemi i Tregtimit të Emisioneve (ETS). Ai vendos kufijtë se sa kompanitë mund të emetojnë dhe u lejon atyre të tregtojnë këto të drejta emetimi.

Tani Parlamenti i Bashkimit Europian ka arritur një marrëveshje për të reformuar këtë sistem pas negociatave të gjata me përfaqësuesit e qeverisë.

Peter Liese, një eurodeputet me Partinë Popullore Evropiane konservatore, udhëhoqi bisedimet dhe e quajti marrëveshjen “ligji më i madh i klimës i negociuar ndonjëherë në BE”.

ETS përfshin rafineritë e naftës, termocentralet e qymyrit dhe çelikut, si dhe çimenton, qelqin, letrën dhe pjesë të industrive kimike. Këta sektorë përbëjnë 40% të emetimeve totale në BE, dhe rreth 10,000 prej kompanive të tyre duhet të paguajnë për emetimet e tyre që nga viti 2005.

Plani i ri përfshin heqjen e lejeve për rreth 90 milionë tonë metrikë CO2 nga sistemi në vitin 2024. Çdo vit pas kësaj, kufiri për lejet e CO2 do të bjerë me 4.3% çdo vit.

Kostoja e emetimit do të rritet gjithashtu. Vetëm këtë vit çmimi i karbonit u rrit në më shumë se 85 € (90 dollarë) për ton në BE, ose afërsisht dyfishi i çmimit të tij dy vjet më parë. Në të ardhmen, çmimi do të shkojë deri në 100 € për ton për industritë që janë nën mekanizmin e ETS./ Deutsche Welle 

Artikulli paraprakDr. Sarah Qureshi -themeluese e kompanisë së parë tregtare të aeroplanëve ekologjik
Artikulli tjetërKëta janë miliarderët e teknologjisë, pasuria e të cilëve shkoi në “humnerë” gjatë 2022-it