Elon Musk detyron punonjësit e tij të ndjekin 6 rregulla strikte

Elon Musk, themeluesi i PayPal, Hyperloop dhe OpenAI, është CEO famëkeq i SpaceX dhe Tesla Motors dhe tani ai është njeriu më i pasur në botë në histori, duke grumbulluar një pasuri prej 300 miliardë dollarësh. Ai është gjithashtu një njeri shumë interesant, i cili ka shumë ide që ndodhin në kokën e tij, veçanërisht idetë se si të drejtojë një kompani me efikasitet.

Bota e zbuloi këtë pasi doli një email që ai u dërgoi punonjësve të tij në vitin 2018, i cili përfshinte gjashtë rregulla që stafi i Tesla-s duhet të ndiqte nëse ata donin të punonin në kompani. Email-i deklaron rregulla të ndryshme se çfarë duhet të bëjnë punonjësit për ta bërë Tesla-n të suksesshëm, me theks në rregullat që përfshijnë komunikim të drejtpërdrejtë dhe pa humbur kohë.

Takimet e mëdha janë humbje e kohës së njerëzve

Rregulli i parë në e-mail: “Takimet e tepërta janë dëmtimi i kompanive të mëdha dhe pothuajse gjithmonë përkeqësohen me kalimin e kohës. Ju lutem, largohuni nga të gjitha takimet e mëdha, përveç nëse jeni të sigurtë se ato po i japin vlerë të gjithë audiencës, në këtë rast mbajini ato shumë të shkurtra.”

Në mënyrë që punonjësit e tij të punojnë drejt suksesit, Musk nuk beson në një hierarki komunikimi nëse detyra mund të zgjidhet me sens të përbashkët. Takimet e mëdha janë humbje kohe dhe nuk ia vlejnë.

Takimet duhet të jenë të rralla, vetëm nëse janë urgjente

“Gjithashtu hiqni dorë nga takimet e shpeshta, nëse nuk keni të bëni me një çështje jashtëzakonisht urgjente. Frekuenca e takimeve duhet të bjerë me shpejtësi pasi të zgjidhet çështja urgjente.”

Musk dyshohet se mendoi se ky rregull ishte i rëndësishëm për t’u trajtuar, sepse takimet e shpeshta mund të ndryshojnë rrjedhën e punës dhe ritmin e një vendi pune.

Megjithatë, ky rregull i trembi punonjësit, të cilët filluan të shqetësoheshin se mund të perceptoheshin si “humbje” të kohës së Musk-ut edhe me një pyetje të thjeshtë, dhe do të qortoheshin apo edhe të pushoheshin nga puna. Dyshohet se ekzistonte frika se ata mund të bëheshin viktimë e një prej “pushimeve të tërbimit të Elon”.

Sipas Business Insider, punonjësit e Tesla-s nuk u lejuan të kalonin pranë tavolinës së Musk ose kjo mund të rrezikonte karrierën e tyre.

Lini mbledhjen nëse nuk jeni duke kontribuar

“Dilni nga një mbledhje ose lini një telefonatë sapo të jetë e qartë se nuk po i shtoni vlerë. Nuk është e vrazhdë të largohesh, është e vrazhdë të bësh dikë të qëndrojë dhe të humbasë kohën e tij.”

Ky rregull mund të jetë më pak i ashpër nga të gjithë, pasi ka disa takime, ku punonjësit mendojnë se po humbasin kohën e tyre duke marrë pjesë, por ata thjesht mund të shqetësohen për largimin.

Megjithatë, për Musk, nëse qëndroni dhe nuk shtoni vlerë ose kontribuoni në takim, atëherë do të qortoheni, sepse ai e sheh këtë si humbje të kohës dhe energjisë së të tjerëve duke folur me ju.

Mos përdorni fjalë të pakuptimta ose zhargon të korporatës

“Mos përdorni akronime ose fjalë të pakuptimta për objekte, programe kompjuterike ose procese në Tesla. Në përgjithësi, çdo gjë që kërkon një shpjegim pengon komunikimin. Ne nuk duam që njerëzit të mësojnë përmendësh një fjalor vetëm për të funksionuar në Tesla.”

Musk beson se përdorimi i fjalëve dhe fjalive të përgjithshme është mënyra e duhur për të komunikuar. Mos u mundoni të përdorni fjalë të mëdha me njeriun e madh, sepse me sa duket, atij nuk i pëlqejnë fjalët konfuze, tepër teknike.

Komunikoni drejtpërdrejt dhe shmangni ‘zinxhirin e komandës’

Sipas Musk, komunikimi përmes “zinxhirit të komandës” së duhur është kaq i rëndësishëm për të drejtuar një kompani në mënyrë efikase. Çdo menaxheri që punonte për Musk dhe u përpoq të zbatonte zinxhirin e komunikimit komandues, iu tha se “do ta gjenin veten duke punuar diku tjetër”.

“Një burim kryesor i çështjeve është komunikimi i dobët ndërmjet departamenteve. Mënyra për ta zgjidhur këtë është të lejojmë rrjedhën e lirë të informacionit ndërmjet të gjitha niveleve. Nëse për të bërë diçka ndërmjet departamenteve, një kontribues individual duhet të flasë me menaxherin e tij, i cili flet me një drejtor, i cili flet me një VP, dhe VP flet me një VP tjetër, i cili flet me një drejtor, i cili flet me një menaxher, i cili flet me dikë që bën punën e vërtetë, atëherë do të ndodhin gjëra konfuzuese. Duhet të jetë mirë që njerëzit të flasin drejtpërdrejt dhe thjesht të bëjnë gjënë e duhur.”

Ndiqni logjikën, jo rregullat

“Në përgjithësi, gjithmonë zgjidhni sensin e përbashkët si udhërrëfyes. Nëse ndjekja e një “rregulli të kompanisë” është padyshim qesharake në një situatë të veçantë, atëherë rregulli duhet të ndryshojë.”

Ky rregull mund të jetë pak konfuz sepse thotë që të mos ndiqni rregullat, por përdorni logjikën tuaj. Është gjithashtu shqetësuese sepse diçka që një punonjës mund të mendojë se është një rregull padyshim qesharak mund të mos jetë qesharake për Musk, duke çuar kështu në konfuzion.

Pasi u krijuan këto rregulla, punonjësit e Tesla dyshohet se u kërcënuan nga Musk, sipas NLRB (Bordi Kombëtar i Marrëdhënieve të Punës), ai u përpoq të pushonte një punëtor për organizimin e sindikatave.

Ai gjithashtu shkroi një tweet në vitin 2018 ku thoshte: “Asgjë nuk e ndalon ekipin e Tesla-s në fabrikën tonë të makinave që të votojë në sindikatë. Mund ta bënin këtë nëse dëshironi. Por pse të paguani detyrimet e sindikatës dhe të hiqni dorë nga opsionet e aksioneve për asgjë?”

Menjëherë pas kësaj, NLRB filloi një hetim për shkatërrimin e sindikatave të kompanisë. Sipas CNBC, në mars 2021, NLRB vendosi – pas një beteje ligjore shumëvjeçare midis kompanisë dhe sindikatës së Bashkuar të Punëtorëve të Automjeteve – që Tesla duhet t’i thotë CEO-s, Elon Musk, të fshijë postimin në Twitter kundër sindikatave, si pjesë e apelit të Tesla-s për një vendim të shtatorit 2019 nga një gjykatës i së drejtës administrative që shqyrtoi ankesën. /msn/

Artikulli paraprakDhjetë degë nga ari
Artikulli tjetërStrategjia e efektivitetit më të madh në kujdesin ndaj klientit