Cilat janë pasojat e krizës energjetike për Evropën?

Çmimet e gazit në Evropë janë rritur jashtëzakonisht.

”Ato po tregtohen me rreth 15 herë më shumë se mesatarja pesëvjeçare deri në vitin 2021”, shkruan faqja esgnews.it e cila sjell opinionin e Niall Gallagher, drejtor i Investimeve Evropiane të Aksioneve ”GAM Investments”.

Duke marrë parasysh një bazë energjie ekuivalente, çmimet e gazit tregtohen me disa qindra dollarë për fuçi ekuivalent nafte dhe për energjinë elektrike raporti është edhe më i lartë.

Në terma afatshkurtër, pushtimi rus i Ukrainës ka shkaktuar një mungesë gazi në Evropë, e cila është bërë shumë më e përqendruar në gaz gjatë 10 viteve të fundit për shkak të heqjes graduale të prodhimit bërthamor dhe qymyrit dhe shtimit të burimeve të rinovueshme me ndërprerje.

”Megjithatë, ne besojmë se Evropa do të ishte përballur me një krizë energjetike gjatë procesit të tranzicionit energjetik edhe nëse konflikti midis Rusisë dhe Ukrainës nuk do të kishte ndodhur”, thekson ai.

Evropa duhet të reduktojë në mënyrë drastike emetimet e dyoksidit të karbonit gjatë 30 viteve të ardhshme, por mbetet për t’u parë se si ligjvënësit synojnë të vazhdojnë.

Ka disa elementë që mund ta ndihmojnë Evropën të arrijë një themel më të fortë për tranzicionin energjetik.

Në afat të shkurtër, një rezolutë me Rusinë do të na lejonte të riimportonim gazin rus.

Kjo, megjithatë, ka shumë pak gjasa, pasi solidariteti evropian me Ukrainën nuk është i destinuar të dështojë.

Për më tepër, parku bërthamor francez aktualisht është i pashfrytëzuar me rreth 50%, me një numër të konsiderueshëm centralesh të mbyllura për mirëmbajtje; ata që funksionojnë me kapacitet të plotë do të ndihmonin.

Edhe një dimër i butë me shumë erë do të ulte presionin. Por edhe nëse kjo do të ndodhte, Evropa do të kishte ende nevojë për masa serioze nga ana e kërkesës për të reduktuar konsumin e gazit, veçanërisht në Gjermani.

Në afat të mesëm, Evropa ka nevojë për një furnizim shumë më të larmishëm me gaz dhe për ta marrë shumë më seriozisht sigurinë energjetike. Qeveritë kombëtare mund të shqyrtojnë mundësitë për fraking dhe zhvillimin e rezervave të gazit.

Aktualisht, BE-ja nuk ka gjasa të heqë gradualisht përdorimin e gazit gjatë 20 deri në 30 viteve të ardhshme dhe për këtë arsye kontratat afatgjata me prodhuesit amerikanë dhe të Katarit do të siguronin një furnizim afatgjatë.

Është gjithashtu e nevojshme të rriten investimet në burimet e rinovueshme, duke eliminuar pengesat si problemet e rrjeteve të transmetimit në Gjermani.

Në pjesën më të madhe të Evropës ka një konsensus se energjia bërthamore është e ardhmja.

Ekzistojnë gjithashtu zgjidhje afatgjata, si reaktorët bërthamorë modularë që mund të përshtaten dhe industrializohen për prodhimin e energjisë, dhe ne besojmë se do të shohim investime në këtë fushë.

Duke i zbatuar këto analiza për aksionet evropiane, ne besojmë se nevojitet një rikuperim shumë domethënës i investimeve. Është e nevojshme të investohet më shumë në rrjetet energjetike për të garantuar sigurinë e furnizimit, në të mirë të kompanive të naftës dhe gazit, por edhe të disa subjekteve industriale që furnizojnë këto zinxhirë vlerash.

Një nga masat më të rëndësishme që mund të marrim për të reduktuar kërkesën tonë për energji është të investojmë më shumë në ndërtesa. Për shembull, izolimi i ndërtesave do të bëjë një ndryshim të madh në reduktimin e konsumit të energjisë.

Aspekti i fundit i krizës aktuale është se kompanitë në sektorin e naftës dhe gazit po përfitojnë nga çmime shumë më të larta. Çmimet do të mbeten të larta për disa kohë dhe këto kompani do të gjenerojnë flukse të konsiderueshme parash.

Në përgjithësi, Evropa është në një situatë të vështirë nga pikëpamja ekonomike. Megjithatë, ne besojmë se ky treg është kuptuar mirë dhe merret si i mirëqenë dhe se ndërsa disa zona ka të ngjarë të përjetojnë një rënie të mprehtë të fitimeve për shkak të nevojës për të reduktuar aktivitetin ose ndikimin e çmimeve shumë më të larta, nga të tjerat janë fusha që do të të përfitojnë nga nivele shumë më të larta të investimeve që do të nevojiten për të bërë të besueshëm tranzicionin energjetik. /ATSH/

Artikulli paraprakPër 10 muaj, ATK-ja inkasoi 623 milionë euro
Artikulli tjetërNdahen 15 milionë euro për rezervën shtetërore në Kosova

Comments are closed.