Çfarë mbrojtje kanë konsumatorët në tregtinë e kriptove?

Ndalimi i rregullatorit të Mbretërisë së Bashkuar ndaj Binance, një nga shkëmbimet më të mëdha në botë të kriptomonedhave, ofron një kujtesë për konsumatorët në të gjithë botën se ata do të luftojnë për të tërhequr ndonjë nga paratë e tyre të grumbulluara në këto asete të reja nëse diçka shkon keq.

Deri më tani, ky mesazh nuk është prerë. Më pak se një në 10 blerës të mundshëm të kriptomonedhave kanë parë paralajmërime zyrtare në lidhje me kripto, sipas hulumtimit të Autoritetit të Sjelljes Financiare këtë muaj, dhe rreth 15 përqind e mbajtësve të kripto besuan gabimisht se kishin ndonjë rrjet sigurie financiare.

Pse nuk ka mbrojtje në vend?

Ritmi i zhvillimit në industrinë e kripto ka tejkaluar aftësinë e rregullatorëve për të reaguar. Shumica e rregullave financiare në dekadën e kaluar buruan nga kriza e vitit 2008, kur bitcoin ishte një hobi për një grup të vogël entuziastësh.

Përpjekjet për të kapur hapin janë të komplikuara nga një pyetje themelore: çfarë është kripto? Ai nuk futet lehtë në kornizën ekzistuese rregullatore, e cila përcakton qartë kapitalin nga e ardhmja, mallrat nga obligacionet dhe monedhat.

“Kur bëhet fjalë për mbrojtjen e konsumatorit, përgjigjja e shpejtë është se nuk ka asnjë të tillë. Rregullatorët dhe politikëbërësit ende po përpiqen të përcaktojnë se çfarë është,” tha Anthony Morrow, shefi ekzekutiv i shërbimit të këshillave financiare OpenMoney. Në MB, kriptoja nuk mbulohet nga Skema e Kompensimit të Shërbimeve Financiare, skema e sigurimit të depozitave që mund të kompensojë konsumatorët deri në 85,000 for të humbjeve.

Në mënyrë të ngjashme në Evropë, shumica e aktiveve kripto bien jashtë legjislacionit të BE-së për shërbimet financiare dhe rregullave të mbrojtjes së investitorëve. Brokerimet e kriptomonedhave në SHBA janë të licencuara si Transmetues Parash, në vend se si institucione investimesh, dhe kështu investitorët nuk mbulohen nga mbrojtjet e konsumatorëve siç është Korporata Federale e Sigurimit të Depozitave.

A nuk janë rregulluar kompanitë në këtë hapësirë?

Ato janë, por ato rregullore janë të kufizuara. Në Zvicër, e cila është përpjekur të inkurajojë zhvillimin e industrisë, shkëmbimet e monedhave kriptomonedhe janë të ligjshme nëse sigurojnë një licencë dhe plotësojnë rregullat për krimin financiar.

Komisioni Amerikan i Letrave me Vlerë dhe Shkëmbimit, rregullatori më i madh i tregjeve, ka thënë që kriptovalutat si bitcoin nuk janë letra me vlerë dhe për këtë arsye nuk bien nën juridiksionin e saj. Kjo mund të ndryshojë ndërsa politikanët dhe rojet vëzhguese shqetësohen për rreziqet për investitorët dhe kursimtarët.

Në Mbretërinë e Bashkuar, kompanitë që ofrojnë tregti ose kujdestari kripto duhet të regjistrohen në rregullatorin për mbikëqyrjen kundër pastrimit të parave. Më shumë se 50 ndërmarrje kanë tërhequr aplikacione me FCA për të operuar biznese të regjistruara të kriptovalutave në Britani pasi vëzhguesi mbrapa shtyu standardet e ulëta.

“Edhe nëse një biznes i pasurive kripto është i regjistruar me ne, ne nuk jemi përgjegjës për t’u siguruar që ato mbrojnë pasuritë tuaja”, tha FCA. Aty ku rregullatorët kanë autoritetin për të vepruar, ata kanë treguar gatishmëri për ta bërë këtë. FCA ka ndaluar shitjen e derivateve të rregulluara të bazuara në kripto dhe produkteve të tjera tek klientët me pakicë për shkak të shqetësimeve mbi rrezikun e lartë të humbjeve të konsumatorëve.

Çfarë ndodh nëse një rregullator ndalon ndërmjetësimin tim?

Për entuziastët e kriptos në Mbretërinë e Bashkuar, vendimi i Binance i FCA mund të ndihet më simbolik sesa ndalues. Konsumatorët mund të kenë ende qasje në Binance.com, megjithëse ata do të priten me një paralajmërim se shkëmbimi nuk lejohet të kryejë biznes të rregulluar në MB. Vetëm 4 përqind e klientëve britanikë të kriptos përdorin një shkëmbim në Mbretërinë e Bashkuar, sipas FCA.

Rregullatori i Mbretërisë së Bashkuar publikon një listë të kompanive që mendon se po ofrojnë shërbime kripto pa leje dhe rekomandon që klientët të mos bëjnë biznes me ta. Investitorëve me qendër në SHBA u ndalohet blerja e aseteve dixhitale nëse kompanitë që i ofrojnë ato nuk janë të regjistruara në Komisionin e Tregtimit të Futjeve të Mallrave dhe nuk u ndalohet të investojnë në Binance. Sidoqoftë, rregullatorët kanë thënë se disa investitorë përdorin gjeobllokues për t’i tejkaluar këto kufizime.

Po nëse fjalëkalimi im i kriptos humbet ose vidhet?

Pronarët e kripto janë përgjegjës për kujdesin për “çelësat privatë” të tyre, të cilët veprojnë si fjalëkalime dhe lejojnë përdoruesit të blejnë dhe shesin asete kripto. Nëse e humbni çelësin tuaj privat, nuk ka asnjë mënyrë për ta rimarrë atë, kështu që mbajtja e kriptovalutave humbet përgjithmonë.

Edhe shkëmbimet më të rregulluara, siç është Coinbase, nuk mbulojnë investitorë që humbin fjalëkalimin e tyre. Analiza e Chainalization vlerëson se 20 për qind e furnizimit me bitcoin ka humbur në këtë mënyrë. Shkëmbimet gjithashtu ofrojnë mbrojtje të kufizuar nëse dikush tjetër fiton qasje në llogarinë tuaj dhe vjedh pasurinë. Baza e të dhënave dixhitale që mban rekordin e të gjitha marrëveshjeve është shpërndarë kaq gjerësisht, sa është e pamundur të lëshosh një transaksion dhe të rivendosësh fondet e tua, ndryshe nga rasti i mashtrimit me karta krediti. Ky kompleksitet është pjesë e dizajnit të aktivit.

“Mund të jetë e pamundur të rikuperohen fondet, të cilat nuk i kam parë në asete të tjera”, tha Burr Eckstut, një specialist i kriptomonedhave në Covington, firma ligjore e Londrës.

Po nëse shkëmbimi ose komisioneri im dështon?

Tregjet tradicionale financiare ofrojnë dallime të qarta midis shkëmbimeve, ku bëhen marrëveshje dhe ndërmjetësve, të cilët bëjnë marrëveshje në emrin tuaj. Në tregjet e kripto roleve janë shumë më fluide. Shkëmbimet mund të jenë një vend tregtimi dhe gjithashtu mbajnë pasuritë në paraburgim. Ata gjithashtu mund të mbajnë “çelësin privat” jetik, i cili u mundëson pronarëve të blejnë dhe shesin pasuritë e tyre. Kjo krijon një pikë të vetme rreziku për një investitor.

Por nëse njëra nga këto platforma has në vështirësi financiare, nëse hackohet, ose sistemet e IT dështojnë ose madje shemben, mund të duhet një kohë e gjatë për të rikthyer asetet, nëse ndodh ndonjëherë. Përsëri, kjo është për shkak se shumë ofrues të shërbimeve qëndrojnë jashtë mbrojtjeve të ofruara nga skemat e sigurimit të depozitave të mbështetura nga qeveria.

Çfarë ndodh nëse jam viktimë e mashtrimit financiar?

Kjo bie nën zbatimin e ligjit në shumicën e vendeve. Policia heton krimet kibernetike dhe lidhjet midis kripto dhe aktivitetit të paligjshëm, por aftësia e tyre për të rimarrë kriptovalutat e vjedhura mund të jetë e kufizuar.

Financial Times

Artikulli paraprakStarlink, rrjeti satelitor i Elon Musk do të shpërndajë internet në gjithë botën brenda pak javësh
Artikulli tjetërCovid-19 maskoi impaktin e Brexit në ekonominë e Britanisë