Covid-19 maskoi impaktin e Brexit në ekonominë e Britanisë

Më shumë se pesë vjet pas referendumit të BE, Britania mbetet e ndarë si kurrë më parë në çështjen e anëtarësimit të Mbretërisë së Bashkuar në bllok. Sidoqoftë, ekonomistët nga të dy anët e argumentit janë në një mendje për një gjë – rregullat dhe rregulloret e reja të futura nga marrëdhënia e re e Britanisë me Brukselin kanë shkaktuar dëme në ekonominë e Mbretërisë së Bashkuar, duke goditur tregtinë dhe thelluar mungesën e fuqisë punëtore.

Por problemi për ekonomistët pro dhe anti të BE ndërsa përpiqen të vlerësojnë efektet e gjashtë muajve të parë të Marrëveshjes së Tregtisë dhe Bashkëpunimit MB-BE, është se fotografia mbi tregtinë dhe punësimin është përmbytur nga ndikimi ekonomik i Covid- 19. Gjykimi i efekteve afatgjata përtej krizës së koronavirusit është gjithashtu i pasigurt, siç është përpjekja për të gjetur përfitimet ekonomike të ndërprerjes së Mbretërisë së Bashkuar me Brukselin.

John Springford, zëvendës drejtor i Qendrës për Reformën Evropiane, think-tank, tha: “Në përgjithësi, Covid ka mbytur të dhënat ekonomike duke bërë të vështirë çdo krahasim, kështu që ne nuk mund ta shkëputim me të vërtetë efektin Brexit.”

Zona më e rëndësishme ku efektet e Brexit u bënë të dukshme shpejt ishte në tregtinë e mallrave. Pas grumbullimit të rezervave në dhjetor, kontrollet shtesë doganore dhe të sigurisë që u futën nga 1 janari bënë që tregtia të bjerë ndjeshëm në muajin e parë të vitit përpara se të rikuperonte një pjesë të terrenit të humbur. Por ndërsa nuk ka dyshim që tregtia ka pësuar një goditje të Brexit, fotografia e plotë varet tërësisht nga ajo statistikë që përdoret. Eksportet nga MB për në BE ishin 5 përqind më të ulëta në Prill sesa Dhjetorin e kaluar, sipas Zyrës së Statistikave Kombëtare të MB, por 24 përqind më pak kur matet nga Eurostat, zyra zyrtare e statistikave e BE, në të njëjtën periudhë.

Gjithmonë ka ndryshime në statistikat e tregtisë, por ekonomistët thanë se këto ishin ekstreme. Shifrat ekuivalente për importet treguan se vlera e tregtisë së mallrave nga BE në MB ishte 19 përqind më e ulët për të njëjtën periudhë, sipas ONS, ndërsa Eurostat regjistroi një rënie prej 13 përqind.

Këto dallime tregtare kanë rëndësi, sipas Thomas Sampson në London School of Economics. “Nëse të dhënat e MB [ONS] të UK janë të drejta, eksportet në BE kanë bërë çuditërisht mirë pas rënies së janarit,” tha ai. Agjencitë statistikore janë të zëna duke u përpjekur të zgjidhin mospërputhjet. Vetë ONS tani ka përjashtuar pyetjet e rregullimit sezonal dhe tregtisë brenda ndërmarrjes si arsye. Shifrat e hollësishme sugjerojnë se ndryshimet janë kryesisht në tregtinë e makinave dhe mallrave të tjerë të ndryshëm të prodhuar.

“Ne nuk kemi përgjigje përfundimtare”, tha Matt Hughes, një statistikant i vjetër në ONS. “Por gjithnjë e më shumë po shohim çështjen e matjes së vendit të origjinës kundrejt dërgimit.” Sipas marrëveshjeve të tregtisë pas Brexit, Mbretëria e Bashkuar mat eksportet në vendin në të cilin ato dërgohen, ndërsa BE kërkon të përcaktojë tregtinë me vendin ku mallrat kanë origjinën ose destinacionin e tyre përfundimtar.

Do të thotë që një makinë e eksportuar nga Britania e Madhe në Roterdam, në Hollandë dhe më pas e dërguar në një vend jashtë BE-së do të llogaritej si një eksport në BE në statistikat ONS por jo një import nga Britania e Madhe në shifrat e Eurostat. Edhe me këto pasiguri mbi shifrat e tregtisë Julian Jessop, një ekonomist i pavarur i cili e përshkruan veten si një “optimist i Brexit”, tha se deri më tani efektet ekonomike të rregullave të reja kanë qenë negative. “Ne e dimë që një rritje në barrierat tregtare do të zvogëlojë sasinë e tregtisë dhe kjo është konfirmuar qartë në të dhëna, por goditja fillestare duket se po zbehet”, tha Jessop.

Të tilla kanë qenë pasiguritë se askush nuk po rishikon gjykimin e tyre profesional ende në lidhje me efektet afatgjata të Brexit, të cilat shumica e ekonomistëve dhe mbikëqyrësi i pavarur i qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar presin që do të ulin nivelin e produktit të brendshëm bruto me rreth 4 përqind krahasuar me mbetjen brenda bllokut .

Profesori Jonathan Portes, i King’s College në Londër, tha se parashikimet afatgjata ekonomike deri më tani dukeshin të sakta. “Ekonomistët prisnin një efekt të konsiderueshëm tregtar, por jo diçka katastrofike dhe kjo është ajo që duket se ka ndodhur. Është shumë herët për të thënë se cili do të jetë efekti afatgjatë, por nuk ka asnjë arsye të dukshme për të ndryshuar vlerësimet e bazuara në model mbi ato që kemi parë deri më tani,” tha ai.

Pas efekteve të njëhershme nga futja e barrierave, pyetja për vitet në vazhdim do të jetë shkalla në të cilën zinxhirët e furnizimit që kapërcejnë çarjen e Kanalit Anglez dhe MB bëhet një vend më pak tërheqës për të investuar. Ndryshimi tjetër kryesor deri më tani ka qenë lëvizja e punëtorëve, me kufizime të reja të vendosura duke kufizuar të drejtat e qytetarëve të BE-së për të ardhur në MB dhe për të punuar, duke ngritur shqetësime në lidhje me mungesat e fuqisë punëtore.

Profesori Alan Manning, ish-kryetar i Komitetit Këshillues të Migracionit, tha se raportet e përhapura të mungesës së fuqisë punëtore rezultuan nga “një përzierje e Covid dhe Brexit” dhe fakti që kishte tendenca të ngjashme në vendet e tjera sugjeroi se nuk ishte vetëm një efekt Brexit. “Brexit ka kontribuar dhe nuk ka bërë asnjë mungesë më të mirë,” tha ai.

Manning shtoi se disa sektorë duheshin realizuar ditët kur ata mund të prisnin që fuqia punëtore të mbaronte dhe në disa sektorë, të tilla si kujdesi social, punëdhënësit do të duhet të paguanin më shumë për të siguruar që kishin staf të disponueshëm.

Nëse provat e ndikimit negativ të Brexit janë të qarta, përfitimet e ndarjes nga blloku janë më të pakapshme. Mbretëria e Bashkuar ka mbështetur me shpejtësi shumë marrëveshje tregtare me vendet që tashmë kishin marrëveshje me BE dhe është afër nënshkrimit me kombet e tjera si Australia. Pak ekonomistë mendojnë se këto do të japin një shtysë të konsiderueshme në ekonominë e Mbretërisë së Bashkuar me vlerësimin e ndikimit të qeverisë të marrëveshjes Australiane që sugjeron një fitim total prej vetëm 0,02 përqind në planin afatgjatë.

Por Jessop shpreson që fitimet e tjera do të shfaqen tani që “paqartësia [për Brexit] është hequr”. “Përhapja më e shpejtë e vaksinave është tregues i mundësisë që mund të ketë përfitime në të ardhmen nga pavarësia rregullatore,” shtoi ai.

Financial Times

Artikulli paraprakÇfarë mbrojtje kanë konsumatorët në tregtinë e kriptove?
Artikulli tjetërJeff Bezos i jep fund rolit të tij udhëheqës në Amazon