Çfarë është kutia e zezë?

Kutia e zezë ose regjistruesi i të dhënave të fluturimit të një aeroplani është një instrument që regjistron të gjitha aktivitetet e aeroplanit gjatë fluturimit të tij. Nga pikëpamja e sigurisë, kjo kuti zakonisht mbahet në anën e pasme të aeroplanit. Kjo kuti është prej metali titani dhe është e mbyllur në një kuti titani e cila i jep forcë për të përballuar çdo goditje nëse bie në det ose bie nga lartësia. 

Mund të punojë 30 ditë pa energji elektrike. Mund të përballojë një temperaturë prej 11000°C. Kur kjo kuti humbet diku, ajo vazhdon të lëshojë valët së bashku me një tingull për rreth 30 ditë. Ky zë mund të identifikohet nga hetuesit nga një distancë prej rreth 2-3 kilometrash. Një fakt interesant në lidhje me kutinë e zezë është se ajo mund të lëshojë valë nga thellësia e detit përafërsisht deri 4267 metra.


STUDENTET.MK

Artikulli paraprakAktiviteti biznesor në ekonomitë më të mëdha të botës arabe përmirësohet ndjeshëm në shkurt
Artikulli tjetër“Rusia është një superfuqi fasadë” – nga Paul Krugman për The New York Times