Bankat qendrore në “gjueti” për arin – Blerjet rekord rrisin kërkesën globale

Bankat qendrore në mbarë botën kanë blerë një rekord prej 399 ton ari me vlerë rreth 20 miliardë dollarë në tremujorin e tretë të vitit 2022, duke kontribuar në rritjen e kërkesës globale për metalin, konfirmoi Këshilli Botëror i Arit.

Kërkesa për ar ishte gjithashtu e fortë nga argjendaritë dhe blerësit e shufrave dhe monedhave të arit, shtoi këshilli në raportin e tij të fundit tremujor, por fondet e tregtuara të këmbimit që ruanin shufrat e arit për investitorët u tkurrën.

Ari zakonisht shihet si një aset i sigurt për kohë pasigurie ose trazirash, por shumë investitorë financiarë shitën aksione të mbështetura nga ari ndërsa normat e interesit u rritën dhe rritën kthimet e aseteve të tjera.

Shkarkimi i shufrave ndihmoi në uljen e çmimeve të arit me 8% në tremujorin e tretë, por kjo rënie çmimi ndihmoi në stimulimin e kërkesës për bizhuteri.

Në total, kërkesa botërore për arin arriti në 1.181 ton në korrik-shtator, 28% më shumë në krahasim me të të njëjtën periudhë në 2021 që ishte 922 ton.

Kërkesa në vitin deri në shtator u rikuperua në nivelet para pandemisë.

Blerja nga bankat qendrore në tremujorin e tretë ka tejkaluar shumë rekordin e mëparshëm tremujor në të dhënat që shtrihen deri në vitin 2000 dhe i çuan blerjet e tyre për vit deri në shtator në 673 ton, më shumë se totali i blerjeve në çdo vit të plotë që nga viti 1967.

Ndër blerësit e mëdhenj ishin bankat qendrore të Turqisë, Uzbekistanit, Katarit dhe Indisë, por një sasi e konsiderueshme ari u ble gjithashtu nga bankat qendrore që nuk raportuan publikisht blerjet e tyre.

Nuk jepet asnjë detaj nga këshilli botëror i arit se cilat vende mund të jenë këto, por bankat që nuk publikojnë rregullisht informacione për rezervat e tyre të arit përfshijnë ato të Kinës dhe Rusisë.

Blerjet e shufrave dhe monedhave të arit u rritën gjithashtu në Turqi në 46.8 ton në tremujor, më shumë se 300% nga viti në vit, pasi njerëzit blenë ar për t’u mbrojtur nga inflacioni i shfrenuar./scan/

Artikulli paraprakInflacioni në nivel rekord zhvlerëson ndjeshëm potencialin financiar të Kosovës
Artikulli tjetërPse inflacioni ka tendencë të qëndrojë shumë i lartë, pavarësisht se cila parti fiton zgjedhjet?

Comments are closed.