Aktiviteti i biznesit i Eurozonës përballon presionet e furnizimit

Aktiviteti i biznesit në eurozonë po fluturon pranë një niveli të lartë 15-vjeçar pavarësisht ftohjes së lehtë në gusht për shkak të presioneve të furnizimit, tregoi të hënën një sondazh i vëzhguar nga IHS Markit.

Indeksi i menaxherëve të blerjeve (PMI) Leximi i përbërë që mat besimin e korporatave ra në 59.5 në gusht, vetëm nën shifrën e fortë 60.2 të dhënë në korrik. Një shifër mbi 50 tregon rritje.

Në të kundërt, PMI për Britaninë-një ish-anëtar i BE-së që nuk ishte kurrë pjesë e eurozonës-regjistroi një “ngadalësim të mprehtë” në gusht, duke rënë në nivelin më të ulët gjashtë mujor prej 55.3 kundrejt 59.2 një muaj më parë.

Zhytja e lehtë e parë në të gjithë eurozonën u shpjegua pjesërisht nga disa shqetësime të biznesit mbi efektet e variantit Delta të koronavirusit, por veçanërisht nga kërkesa që tejkalon ofertën pasi aktiviteti u rikthye fuqishëm në eurozonën 19-vendëshe.

“Vonesat në zinxhirin e furnizimit vazhdojnë të bëjnë kërdi,” tha ekonomisti kryesor i biznesit i IHS Markit, Chris Williamson.

Dyshja e rritjes së problemeve të kërkesës dhe ofertës po i shtynte kostot më të larta, tha ai, duke çuar në “një rritje pothuajse rekord të çmimeve mesatare të shitjes për mallra dhe shërbime”.

Ndërsa kjo mund të nxisë shqetësimet për inflacionin, Williamson tha se “presionet inflacioniste mund të kenë arritur kulmin tani për tani”.

Sondazhi tregoi se rritja e sektorit të shërbimeve tejkaloi atë të prodhimit për herë të parë në rimëkëmbjen e pandemisë. Rritja e vendeve të punës ishte në kulmin 21-vjeçar.

“Rritja e qëndrueshme e kërkesës dhe perspektivat e përmirësuara për shkak të rritjes së normave të vaksinimit çuan në optimizëm të gjallë për vitin e ardhshëm,” tha IHS Markit.

Ndër vendet e eurozonës, Gjermania udhëhoqi sondazhin, megjithëse kufizimet e furnizimit në sektorin e saj jetësor të prodhimit ishin më të theksuara.

Franca ishte më pak mirë. Leximi i përbërë i PMI tregoi ftohje të mëtejshme nga niveli më i lartë i qershorit, me rritjen e prodhimit të fabrikës duke u ngadalësuar në normën më të ngadaltë që nga shkurti.

Firma analitike Oxford Economics tha se stabilizimi pas një rritjeje të rritjes u pa, por pasiguria në aktivitetin e biznesit të eurozonës në të ardhmen ishte “shumë e lartë”.

“Ne vazhdojmë të shohim përhapjen e mundshme të varianteve më virulente të virusit dhe zgjatjen e çështjeve të zinxhirit të furnizimit si rreziqet kryesore për rimëkëmbjen ekonomike,” tha ajo.

Të dhënat zyrtare në fund të korrikut treguan se ekonomia e eurozonës ishte rikthyer me një përqindje të fortë në tremujorin e dytë.

IHS Markit tha se ngadalësimi dramatik në Britani në sondazhin e tij PMI tregoi një rimëkëmbje më të dobët që ndodhi në gusht në atë vend, i cili kishte regjistruar një rritje prej 4.8 përqind të rritjes ekonomike në tremujorin e dytë.

Një treg i shtrënguar i punës që shtyn pagat dhe “mungesa të mëdha të lëndëve të para dhe komponentëve kritikë” po dërgojnë çmimet e blerjes në Britani “me prodhuesit e mallrave në Mbretërinë e Bashkuar që sinjalizojnë rënien e përgjithshme më të mprehtë të përgjithshme të performancës së furnizuesve që nga prilli 2020,” tha ajo.

Artikulli paraprakPayPal fillon blerjen e kriptove, shitjen në Mbretërinë e Bashkuar
Artikulli tjetërMiliona regjistrime të të dhënave të ruajtura nga Microsoft janë ekspozuar gabimisht