Aftësia më e rëndësishme e lidershipit sipas hulumtimeve

Empatia ka qenë gjithmonë një aftësi kritike për liderët, por ajo po merr një nivel të ri kuptimi dhe prioriteti. Larg nga një qasje e butë, ajo mund të sjellë rezultate të rëndësishme biznesi.

Gjithmonë e dinim se demonstrimi i ndjeshmërisë është pozitiv për njerëzit, por hulumtimi i ri tregon rëndësinë e tij për çdo gjë, nga inovacioni tek mbajtja e punonjësve. Lidershipi i shkëlqyer kërkon një përzierje perfekte të të gjitha llojeve të aftësive për të krijuar kushtet për angazhim, lumturi dhe performancë dhe empatia kryeson listën e asaj që drejtuesit duhet të kenë.

Efektet e stresit

Arsyeja pse empatia është kaq e nevojshme është se njerëzit po përjetojnë lloje të shumta stresi dhe të dhënat tregojnë se ajo është e ndikuar nga pandemia dhe mënyrat se si jeta dhe puna jonë janë kthyer përmbys.

  • Shëndeti mendor. Një studim global nga Qualtrics zbuloi se 42% e njerëzve kanë përjetuar një përkeqësim të shëndetit mendor. Konkretisht, 67% e njerëzve po përjetojnë rritje të stresit, ndërsa 57% kanë ankth të shtuar dhe 54% janë të rraskapitur emocionalisht. 53% e njerëzve janë të trishtuar, 50% janë nervoz, 28% kanë probleme me përqëndrimin, 20% u duhet më shumë kohë për të përfunduar detyrat, 15% kanë probleme me të menduarit dhe 12% janë të sfiduar për t’u bërë bisht përgjegjësive të tyre.
  • Jeta personale. Një studim në Shkencën e Shëndetit në Punë zbuloi se gjumi ynë rrezikohet kur ndihemi të stresuar në punë. Hulumtimet në Universitetin e Illinois zbuluan se kur punonjësit marrin emaile të vrazhda në punë, ata priren të përjetojnë negativitet dhe përhapje të saj në jetën e tyre personale dhe veçanërisht me partnerët e tyre. Përveç kësaj, një studim në Universitetin Carleton zbuloi se kur njerëzit përjetojnë stres në punë, ata priren të ndihen më pak të aftë në prindërimin e tyre.
  • Performanca, Qarkullimi dhe Përvoja e Klientit. Një studim i botuar në Akademinë e Menaxhmentit Revistë, zbuloi se kur njerëzit përballen me vrazhdësi në punë, performanca e tyre vuan dhe ata kanë më pak gjasa të ndihmojnë të tjerët. Studimi i ri në Universitetin Georgetown zbuloi se vrazhdësia në vendin e punës po rritet dhe efektet janë të gjera, duke përfshirë reduktimin e performancës dhe bashkëpunimit, përkeqësimin e përvojave të klientëve dhe rritjen e qarkullimit.

Empatia kontribuon në rezultate pozitive

Por, ndërsa kalojmë kohë të vështira, luftojmë me burnout ose e kemi të vështirë të gjejmë lumturinë në punë, empatia mund të jetë një kundërhelm i fuqishëm dhe kontribuon në përvoja pozitive për individët dhe ekipet. Një studim i ri i 889 punonjësve nga Catalyst, zbuloi se empatia ka disa efekte të rëndësishme konstruktive:

  • Inovacioni. Kur njerëzit raportuan se drejtuesit e tyre ishin empatikë, ata kishin më shumë gjasa të raportonin se ishin në gjendje të ishin novatorë – 61% e punonjësve krahasuar me vetëm 13% të punonjësve me liderë më pak empatikë.
  • Angazhimi. 76% e njerëzve që përjetuan empatinë nga drejtuesit e tyre raportuan se ishin të angazhuar krahasuar me vetëm 32% që përjetuan më pak empati.
  • Mbajtja. 57% e grave të bardha dhe 62% e grave me ngjyrë thanë se nuk kishin gjasa të mendonin të largoheshin nga kompanitë e tyre kur mendonin se rrethanat e jetës së tyre respektoheshin dhe vlerësoheshin nga kompanitë e tyre. Megjithatë, kur nuk e ndienin atë nivel vlere apo respekti për rrethanat e tyre të jetës, vetëm 14% dhe 30% e grave të bardha dhe grave me ngjyrë, respektivisht thanë se nuk kishin gjasa të konsideronin largimin.
  • Gjithëpërfshirja. 50% e njerëzve me liderë empatikë raportuan se vendi i tyre i punës ishte gjithëpërfshirës, ​​krahasuar me vetëm 17% të atyre me lidership më pak empatik.
  • Puna-Jeta. Kur njerëzit mendonin se drejtuesit e tyre ishin më empatikë, 86% raportuan se ishin në gjendje të lundrojnë në kërkesat e punës dhe jetës së tyre, duke përmbushur me sukses detyrimet e tyre personale, familjare dhe të punës. Kjo krahasohet me 60% të atyre që perceptojnë më pak empati.

Bashkëpunimi është gjithashtu një faktor. Sipas një studimi të botuar në Evolutionary Biology, kur empatia u fut në vendimmarrje, rriti bashkëpunimin dhe madje bëri që njerëzit të ishin më empatikë. Empatia nxiti më shumë ndjeshmëri.

Shëndeti mendor. Studimi nga Qualtrics zbuloi se kur liderët perceptoheshin si më empatikë, njerëzit raportuan nivele më të larta të shëndetit mendor.

Përveç kësaj, empatia duket të jetë e lindur. Në një studim nga Universiteti Lund, fëmijët në moshën dy vjeçare treguan një vlerësim që të tjerët kanë perspektiva të ndryshme nga ato të tyre. Hulumtimi në Universitetin e Virxhinias zbuloi se kur njerëzit panë miqtë e tyre duke përjetuar kërcënime, ata përjetuan aktivitet në të njëjtën pjesë të trurit të tyre që u ndikua kur ata kërcënoheshin personalisht. Njerëzit ndjenin për miqtë dhe shokët e tyre aq thellë sa ndiheshin për veten e tyre. E gjithë kjo e bën empatinë një pjesë të rëndësishme të gjendjes sonë njerëzore – në punë dhe në jetën tonë personale.

Të drejtosh me Empati

Liderët mund të tregojnë empati në dy mënyra. Së pari, ata mund të marrin në konsideratë mendimet e dikujt tjetër përmes empatisë njohëse (“Nëse do të isha në pozicionin e tij/saj, çfarë do të mendoja tani?”). Liderët gjithashtu mund të fokusohen mbi ndjenjat e një personi, duke përdorur empatinë emocionale (“Të qenit në pozicionin e tij/saj do të më bënte të ndihesha ___”). Por liderët do të jenë më të suksesshëm, jo vetëm kur ata personalisht i konsiderojnë të tjerët, por kur shprehin shqetësimet e tyre dhe pyesin drejtpërdrejt për sfidat dhe më pas dëgjojnë përgjigjet e punonjësve.

Liderët nuk duhet të jenë ekspertë në shëndetin mendor në mënyrë që të tregojnë se kujdesen dhe po kushtojnë vëmendje. Mjafton të kontrolloni, të bëni pyetje dhe të merrni sinjale nga punonjësi se sa shumë duan të ndajnë. Liderët gjithashtu mund të edukohen për mbështetjen e kompanisë për shëndetin mendor, në mënyrë që ata të mund të japin informacion rreth burimeve për ndihmë shtesë./forbes/

Artikulli paraprakDiplomacia e zbehtë ekonomike e Kosovës
Artikulli tjetër4 këshilla për tu bërë të durueshëm