A mundet që SHBA të ‘rivendosë’ internetin në Kubë?

Sugjerimi i Presidentit Joe Biden që Uashingtoni të sjellë akses të plotë në internet në Kubë pas kufizimeve të qeverisë mund të hapë terren të ri për të drejtat dixhitale por përballet me pengesa të mëdha teknike dhe gjeopolitike.

Deklarata e Biden pasoi thirrjet nga senatori republikan Marco Rubio dhe guvernatori i Floridës Ron DeSantis, të cilët thanë që SHBA duhet të shikojnë satelitët, balonat dhe pikat e nxehta në det të hapur për të ofruar lidhje pa filtër në Kubë.

“Ata kanë ndërprerë hyrjen në internet. Ne po shqyrtojmë nëse kemi aftësinë teknologjike për të rivendosur atë akses,” u tha Biden gazetarëve të enjten.

Aktivistët e të drejtave të njeriut kanë mirëpritur idenë e dhënies së Kubanëve një internet të pakufizuar pasi regjimi ndërpreu shumë aplikacione dhe shërbime ndërsa përballet me protestat e tij më të mëdha në kujtesë.

Por nuk do të ishte si të kthesh një ndërprerës, thonë analistët.

Nëse do të bëhej një përpjekje për të anashkaluar monopolin e shtetit, “Unë nuk jam i sigurt se sa me kohë apo i lehtë do të ishte kjo,” tha Milton Mueller, një profesor i Universitetit të Teknologjisë së Georgias dhe drejtor i Projektit të Qeverisjes së Internetit.

“Nëse qeveria Kubane ndërpret aksesin, nuk ka ndonjë mënyrë lehtësisht të arritshme për t’u lidhur me një tullumbace ose dron.”

Kuba ka kufizuar qasjen në internet fikse dhe atë celular me shkurtime në disa aplikacione si Facebook dhe Instagram dhe ka përdorur metoda të tjera për të filtruar përmbajtjen në internet me teknologjinë e prodhuar nga Kinezët, sipas Gaspar Pisanu i grupit të të drejtave dixhitale Access Now.

“Ata po heqin aftësinë e njerëzve për të përdorur të dhëna celulare duke revokuar kartat e tyre SIM, censuruar hashtags, duke bllokuar mesazhet në lidhje me VPN,” tha Pisanu.

– Sovraniteti apo të drejtat e njeriut? –

Presidenti i SHBA Joe Biden tha se ai dëshiron të eksplorojë nëse Uashingtoni ka aftësinë për të ofruar qasje të pafiltruar në internet te Kubanët / © AFP

Aktivistët e demokracisë në regjimet autoritare kanë përdorur një larmi teknikash për të kapërcyer kufizimet në internet duke përfshirë rrjetet private private virtuale (VPN), “rrjetat rrjetë” që lidhin grupe kompjuterësh dhe teknika për të fshehur aktivitetet e tyre, por asnjë nuk është përdorur në një shkallë të gjerë.

Shërbimet e internetit me satelit, dron dhe tullumbace mbesin në një fazë të hershme dhe shpesh ofrohen përmes transportuesve zyrtarë.

Por Havana ka të ngjarë të konsiderojë çdo përpjekje për të sjellë një internet të pa filtruar një shkelje të sovranitetit të saj, sipas grupit të të drejtave të njeriut Freedom House.

“Struktura ligjore Kubane nuk është e favorshme për lirinë e internetit dhe vendit i mungon një sistem i pavarur gjyqësor që mund të kundërshtojë përpjekjet e qeverisë për të shtypur aktivitetin e pavarur në internet,” tha Freedom House në raportin e tij të vitit 2020.

“Kushtetuta është e heshtur për të drejtat e qytetarëve për qasje në informacion” dhe ligji kuban dënon përdorimin e internetit “drejt përmbysjes dhe destabilizimit të kombeve sovrane”, tha Freedom House.

Mbështetësit e një interneti të hapur për Kubanët argumentojnë se shprehja e lirë dhe qasja në informacion janë të drejta themelore të miratuara nga Kombet e Bashkuara.

“Interneti është një e drejtë themelore e njeriut gjatë një epoke dixhitale sepse është jetike për punën, shërbimet publike, shprehjen politike dhe komunikimet e përgjithshme”, tha Darrell West, një bashkëpunëtor i vjetër në Institucionin Brookings Center for Innovation Technology.

“Gameshtë lojë e ndershme që Shtetet e Bashkuara të ofrojnë shërbimin e internetit nga larg sepse Kuba është një vend autoritar dhe qeveria e saj ka mbyllur shërbimin që dikur ishte në dispozicion të qytetarëve të saj.”

Sebastian Arcos, drejtor i asociuar i Institutit Kuban të Kërkimeve në Universitetin Ndërkombëtar të Florida, i mirëpriti thirrjet nga Biden dhe të tjerët dhe argumentoi se “regjimi Kuban ka abuzuar me konceptin e sovranitetit” për të shtypur popullsinë e tij.

– Konsiderata gjeopolitike –

Një grua përdor telefonin e saj në një rrugë të Havana, më 14 korrik 2021 / © AFP / File

Mueller tha se shpërndarja e internetit te Kubanët “do të ishte e arsyeshme moralisht nëse do ta bënit teknikisht” për shkak të parimeve ndërkombëtare që mbështesin shprehjen dhe shoqërimin e lirë.

Por ai shtoi se “mund të ishte problematike duke pasur parasysh historinë e SH.B.A.-së dhe Kubës”, përfshirë pushtimin e Gjirit të Derrave dhe okupimin për dekada të tëra të ishullit nga Shtetet e Bashkuara.

Një plan alternativ i internetit “do të ngurtësonte rezistencën e qeverisë Kubane dhe do t’u jepte atyre një justifikim për të pretenduar se është një lloj veprimi imperialist nga SH.B.A.”, shtoi Mueller.

Pisanu tha se organizata e tij po i bën thirrje Kubës që të rivendosë plotësisht lidhjen, pa promovuar një internet alternativ.

“Ne duhet të vazhdojmë të kërkojmë dhe të kërkojmë nga qeveria e Kubës që të lejojë njerëzit të rimarrin hyrjen në internet, ky duhet të jetë përparësia kryesore”, tha ai.

Çdo gjë më tej, ai tha “kërkon analiza më të gjera dhe konsiderata gjeopolitike”.

 

Artikulli paraprakMbretëria e Bashkuar duke shpresuar për kërcimin ekonomik të ‘ditës së lirisë’ mes ankthit për delian varian
Artikulli tjetërFord tërheq 775,000 SUV Explorer