A lejohet Haxhi në Metaverse?

Vizita e Qabes së Shenjtë dhe kryerja e Haxhit në Metaverse nuk është haxhi i vërtetë, thonë zyrtarët e Turqisë
Pas një muaji diskutimi, Drejtoria e Çështjeve Fetare të Turqisë (Dinayet) përfundimisht përfundoi të martën se megjithëse vizita metaverse në Qabe është e mundur, ajo kurrë nuk do të konsiderohet një adhurim i vërtetë dhe një haxh i vërtetë.

Në një intervistë me Hurriyet Daily News më 1 shkurt, Remzi Bircan, Drejtor i Departamentit të Shërbimeve të Haxhit dhe Umres në Dinayet, shpjegoi se Haxhi në Metaverse nuk mund të ndodhë pasi këmbët e njerëzve duhet të prekin tokën. Bircan shtoi se Haxhi duhet dhe do të praktikohet duke shkuar në Qytetin e Shenjtë në jetën reale.

Versioni metavers i Qabes u bë i diskutueshëm midis muslimanëve anembanë globit pasi Arabia Saudite nisi ngjarjen e saj “Iniciativa Virtuale e Gurit të Zi” në dhjetor 2021.
Vendi solli një pjesë të vendit më të shenjtë të Islamit në metavers nëpërmjet kësaj nisme, duke i lejuar muslimanët të shohin nga virtualisht Gurin e nderuar, Haxherul Esved ose Guri i Zi i vendosur në një cep të Qabes, që ndodhet në Xhaminë e Madhe të Mekës
Ndërsa shpallën nismën, zyrtarët sauditë thanë se iniciativa u lejon muslimanëve të përjetojnë Hajr Aswad praktikisht para pelegrinazhit në Mekë.

Projekti, i cili është rezultat i një bashkëpunimi midis Agjencisë së Çështjeve të Ekspozitave dhe Muzeut të Arabisë Saudite dhe Universitetit Umm al Qura, tërhoqi shpejt vëmendjen dhe ngjalli debat në mesin e disa muslimanëve në mbarë botën duke pyetur në mediat sociale nëse “haxhi i kryer në metaverse mund të konsiderohet një adhurim i vërtetë.” Bircan e krahasoi nismën me një ekspozitë të realitetit virtual (VR) nga Muzeu Arkeologjik i Stambollit. Sipas tij, ashtu si duke vizituar muzeun me syze VR, zyrtarët sauditë filluan këtë program të udhëtimit virtual vetëm me qëllim të promovimit të Qabes.

Abdullah Tirabzon, një akademik nga Fakulteti i Teologjisë i Universitetit të Stambollit, ishte dakord me Dinajetin. Ai thotë se virtuali dhe realiteti nuk mund të jenë kurrë të barabartë, dhe vizitat virtuale në Qabe nuk do t’i bëjnë njerëzit haxhinj të vërtetë.

Ai shtoi se vetë metaversi mund të sjellë rrezik dhe rreziqe në aspektin fetar, pasi sikur ideja e haxhit në metaverse të shfaqet sot, atëherë nuk është e pamundur që nesër të ketë ide të reja për lutjen në metaverse.

Artikulli paraprakErdogan: nuk ka më ‘Made in Turkey’
Artikulli tjetërRreth financave islame