4 gjërat që njerëzit me aftësi të shkëlqyera komunikimi bëjnë në një konflikt

Komunikimi është burimi i shumë konflikteve në vendin e punës. Fjalët keqinterpretohen, ndjenjat lëndohen, njerëzit ndajnë anët, makina e thashethemeve fillon të shpërthejë dhe besimi humbet. Komunikimi i dobët mund t’i kushtojë bizneseve orë të panumërta të produktivitetit të humbur për punonjësit dhe shefat që përpiqen të bëjnë “kontrollin e dëmit” dhe të rregullojnë një problem që mund të ishte shmangur me zakone të mira komunikimi.

Një zakon i mirë që askush nuk duket se dëshiron ta trajtojë (ose dëshiron ta ketë) është absolutisht i nevojshëm: të dish se si të përballesh me dikë.

Zgjedhja e konfrontimit të shëndetshëm
Sigurisht, është njerëzore të duam të shmangim konfrontimin është e pakëndshme, e vështirë dhe e dhimbshme. Ndërsa konflikti është i pashmangshëm, ai është gjithashtu i parandalueshëm dhe i shmangshëm nëse zgjedhim rrugën drejt konfrontimit të shëndetshëm.

Realiteti është se konfrontimi është shpesh rruga më e shpejtë për të ndërprerë dramën, për të vendosur pritshmëri të qarta me qëllim dhe për të pasur një rezultat pozitiv. Duhet vetëm forca dhe një qëndrim i mirë në rrugën tuaj për në tokën e premtuar.

Pika e fillimit është të dish të përballesh me qasjen e duhur, në mjedisin e duhur dhe të trajtosh në mënyrën e duhur. Zotëroni atë kornizë dhe njerëzit do të fillojnë t’ju quajnë pëshpëritësi njerëzor. Ja se si ta realizoni atë në katër hapa:

1. Bëjeni personalisht
Së pari, qasja duhet të jetë verbale, dhe, akoma më mirë, personalisht, të jetë plotësisht efektive. Nëse jeni në një mjedis 100 për qind të largët, përdorni një mjet videokonferencash si Zoom. Çështja është që ta bësh atë ballë për ballë do të thotë të dalësh me guxim nga prapa zonave tona të rehatisë dixhitale (telefonat inteligjentë, tabletët, emailet dhe aplikacionet e teksteve) për t’u marrë drejtpërdrejt me emocionet njerëzore. Së fundi këtu, bëjeni sa më shpejt të jetë e mundur në vend që të prisni një kohë të gjatë.

2. Kontrolloni zemërimin 
Më pas, përballuni gjithmonë nën kontroll dhe kurrë në zemërim. Zemërimi është një emocion i fuqishëm  dhe shumë normal  njerëzor, por ai duhet të shprehet në një mënyrë të shëndetshme dhe të përshtatshme me këmbëngulje, jo me shpërthime dhe fyerje. Çelësi është të jesh në hapësirën e duhur emocionale kur zgjedh të përballesh, në mënyrë që çdo zemërim i shprehur të jetë “i drejtë”, i përshtatshëm dhe nën kontroll.

3. Dëgjo për të kuptuar
Së fundi, për të komunikuar me të vërtetë efektivisht në aktin e konfrontimit, udhëheqësit më të mirë ushtrojnë aftësinë për të dëgjuar dhe kuptuar anën tjetër të gardhit, për të lexuar dhe interpretuar gjuhën e trupit dhe për të ditur se si të navigojnë bisedën në mënyrë që të dyja palët të mund të kuptojnë tregon në mënyrë të respektueshme.

4. Shmangni “nuk duhet” për t’i mbajtur gjërat pozitive
Konfrontimet mund të marrin një kthesë për keq nëse nuk dini si të menaxhoni veten dhe gjërat që duhet të shmangni duke thënë ose bërë. Këtu janë disa kujtime të dobishme se çfarë nuk duhet të bëni:

Mos e mbingarkoni personin me një listë të gjatë problemesh. Flisni për një çështje në një kohë.
Pasi të keni vënë një pikë, mos e përsërisni atë.
Nëse i kërkoni personit të bëjë diçka që ai ose ajo nuk është në gjendje ta bëjë, zhgënjimi ndërtohet në marrëdhënien tuaj. Merruni vetëm me veprime që personi mund të ndryshojë.
Shmangni sarkazmën; sarkazma sinjalizon se jeni të zemëruar me njerëzit, jo me veprimet e tyre dhe mund t’i bëjë ata të zemërohen me ju.
Shmangni fjalët si gjithmonë dhe kurrë. Ata zakonisht e heqin saktësinë dhe i bëjnë njerëzit mbrojtës.
Së fundi, mos harroni ta përfundoni përballjen me një kompliment.inc

Artikulli paraprakOpel do të prodhojë Rocks E-Xtreme të dizajnuar nga studentët
Artikulli tjetërEuropa do mjekë dhe ka shumë para- Si do ta ndalojë Kosova ikjen e mjekëve të vet?

Comments are closed.