3 shtetet me industrinë më të madhe bujqësore

Shumica e njerëve nuk e dinë se sa ndikon industria e bujqësisë në jetën e tyre të përditshme. Më pak se 2% e fuqisë punëtore amerikane ishte e punësuar drejtpërdrejt në bujqësi në vitin 2000.  Për të përmirësuar marrëdhëniet e konsumatorit me këtë industri, organizata si Future Fermers of America dhe 4-H ndihmojnë për të kapërcyer hendekun midis konsumatorëve dhe fermerëve dhe për të luftuar analfabetizmin bujqësor nga të rinjtë. Stacker renditi çdo shtet të SHBA sipas madhësisë së industrisë së tij bujqësore.  Shtetet si Alaska dhe Hawaii gjeneruan një gamë të gjerë mallrash unike bujqësore për shkak të klimës që ndryshojnë nga pjesa tjetër e vendit.

1. Kaliforni 
Vlera totale e produkteve bujqësore të shitura: 42.6 miliardë dollarë – Numri i operacioneve të fermave: 69,400 (24.3 milion hektarë. Të ardhurat neto nga operacionet e fermës: 8.5 miliardë dollarë (#2 midis të gjitha shteteve, mesatarja për fermë: 109,474 dollarë)  Produktet më të mira bujqësore të shitura: fruta, arra dhe manaferra (17.6 miliardë dollarë); qumësht nga lopët (6.9 miliardë dollarë); perime, pjepër, patate dhe patate të ëmbla (6.3 miliardë dollarë).
Industria bujqësore e Kalifornisë ka lulëzuar për 50 vitet e fundit falë përzierjes së teknikave të vjetra dhe të reja nga fermerët e Kalifornisë, sipas departamentit të bujqësisë të shtetit. Në Kaliforninë Veriore, shumë fermerë po kalojnë në praktikat e bujqësisë rigjeneruese që përdorin më pak ujë dhe mbështeten në një qasje gjithëpërfshirëse, natyrore për rritjen e bimëve duke ushqyer tokën në të njëjtën kohë.

2. Lowa

Vlera totale e produkteve bujqësore të shitura: 30.8 miliardë dollarë . Numri i operacioneve të fermave: 86,000 (30.6 milion hektarë).  Të ardhurat neto nga operacionet e fermës: 9.8 miliardë dollarë (#1 në të gjitha shtetet, mesatarja për fermë: 110,329 dollarë)  Produktet më të mira bujqësore të shitura: drithërat, farat vajore, fasulet e thata dhe bizelet e thata (17.1 miliardë dollarë); derrat (6.8 miliardë dollarë); Bagëtitë dhe viçat (4.5 miliardë dollarë).
Iowa është shteti më i madh i prodhimit të misrit në brezin e misrit. Shteti ka punuar për të përmirësuar cilësinë e ujit nëpërmjet Programit të Rritjes së Rezervës së Konservimit, duke restauruar 72 ligatina që ndihmojnë në heqjen e mbi 54,000 tonë nitrateve gjatë jetës së tyre dhe duke përfituar 86,000 hektarë tokë. Ka më shumë se 200 tregje fermerësh në të gjithë Iowa-n që ofrojnë ushqim të freskët lokal për banorët e saj.

3.Teksas
Vlera totale e produkteve bujqësore të shitura: 25.4 miliardë dollarë. Numri i operacioneve të fermave: 247,000 (127.0 milion hektarë).  Të ardhurat neto nga operacionet e fermës: 2 miliardë dollarë (#17 në të gjitha shtetet, mesatarja për fermë: 7,901 dollarë). Produktet më të mira bujqësore të shitura: Bagëtitë dhe viçat (13.0 miliardë dollarë); drithëra, fara vajore, fasule të thata dhe bizele të thata (3.0 miliardë dollarë); shpendë dhe vezë (2.6 miliardë dollarë).
Për shkak të përparimeve thelbësore në bioteknologji dhe kërkesës së lartë për pambuk cilësor të Teksasit, fermat në të gjithë shtetin kanë rritur rendimentet dhe të përdorin më pak kimikate të dëmshme. Ndërsa fibrat natyrore vazhdojnë të fitojnë popullaritet në SHBA, pambuku i Teksasit qëndron në vend të parë.

https://stacker.com/stories/3183/states-biggest-agriculture-industry

Artikulli paraprakEkranet në vetura, rrezik për shoferët!
Artikulli tjetërÇmimet problematike të barnave në Kosovë