25 vendet më të zgjuara në botë

Kolektivisht, ne njerëzit jemi mjaft të zgjuar. Gjatë kohës sonë të shkurtër në këtë planet ne kemi ndarë atomin, kemi udhëtuar në hapësirë, kemi ndërtuar diferencën me rrëshqitje të kufizuar dhe kemi shpikur një çadër për qentë. Gjëra të zgjuara.

Por (shumica) e këtyre shpikjeve, zbulimeve dhe hapave të mëdhenj përpara janë përpjekje kolektive. Cilët njerëz kanë kontribuar më shumë në përparimin tonë si specie? Kjo shtron pyetjen cili është kombi më i zgjuar në botë? Studimi i fundit përcakton sasinë e inteligjencës për të përfshirë numrin e Çmimeve Nobel që secili komb ka fituar për të përfaqësuar inteligjencën historike, IQ mesataren aktuale dhe ‘arritjet e arsimit’ për të përfaqësuar inteligjencën e mundshme të gjeneratës tjetër.

Azia dhe Evropa dominojnë listën, me Japoninë që zë vendin e parë në sajë të pozicionimit të saj të lartë në të tre metrikat, ku ajo doli e pesta në renditjen e provimit të shkollës dhe e gjashta në përgjithësi si në çmimet Nobel ashtu edhe në nivelin e IQ. SHBA vjen në vendin e katërt, megjithëse renditja e saj është dominante në kategorinë Nobel, me 368 çmime. Sidoqoftë, në koeficientin e inteligjencës IQ, SHBA vjen e 28-ta

Dhe ndërsa Evropa ka pesë kombe në lista – Zvicra në të dytin, Hollanda në të pestën, Rusia në të gjashtin, Belgjika në të shtatën dhe Britania e Madhe në të tetën – është Azia që tregon se do jetë e ardhmja. Vjen në vendin e 25-të në renditje Singapori – pozicioni i tij anon shumë nga renditja e ulët në vendin e 73-të për çmimet Nobel por renditet i pari si në nivelin aktual të inteligjencës ashtu edhe në nivelin e arsimit.

Çmimi Nobel

25 vendet e para nga Çmimi Nobel, nuk është për t’u habitur, dominohen nga bota Perëndimore. Mos prisni që kjo të mbetet e njëjtë gjatë viteve të ardhshme, megjithëse marshimi i paepur i inteligjencës së Azisë me të drejtë fiton gjithnjë e më shumë çmime.

IQ

Ju do të duhet të lëvizni deri në vendin e 7 për të dalë nga Azia në këtë listë, me Finlandën vendin e parë perëndimor. Ndërsa SHBA nuk renditet as në 25 vendet e para për IQ kombëtar, është mbase e habitshme të shohësh Mongolinë që hyn në vendin e 12-të me një mesatare të IQ në 100.

Arritjet e shkollës

Asnjë befasi e madhe duke pasur parasysh renditjen e IQ, por Azia merr pesë vendet e para për nxënësit që arrijnë një rezultat të përparuar në shkollë. Rusia merr medaljen më të mirë të pjesës tjetër në vendin e gjashtë ndërsa SHBA hyn në vendin e 13-të. Mbretëria e Bashkuar nuk shihet askund, por nëse ka një surprizë në listë, ka shumë të ngjarë të jetë Kazakistani në të nëntin.

FORBES

Artikulli paraprakThesari i SHBA siguron 1.15 miliard dollarë financime për Sudanin
Artikulli tjetër6 arsye përse ndodhin keqkuptimet