21 shtete heqin zyrtarisht dorë nga dollari amerikan

Dollari amerikan po përballet me sfida nga vendet në zhvillim që po kërcënojnë statusin e tij si monedhë rezervë globale.

Një pjesë e vogël e aleancave në Azi, Afrikë dhe Amerikën e Jugut po kërkojnë t’i japin fund varësisë nga SHBA. Grupet BRICS dhe ASEAN qëndrojnë në krye të sfidimit të statusit të dollarit amerikan.

Vendet në zhvillim druhen se sanksionet e SHBA-së mund të dëmtojnë ekonomitë e tyre dhe, për rrjedhojë, duan të forcojnë monedhat dhe ekonomitë e tyre lokale.

Dy aleanca të ndryshme kanë rënë dakord zyrtarisht të heqin dorë nga dollari amerikan për tregtinë globale në vitin 2023.

Në mars 2023, blloku ASEAN ishte i pari që vendosi të mos përdorte dollarin amerikan për transaksionet ndërkufitare. Udhëheqësit e 10 vendeve të Azisë Juglindore nënshkruan një deklaratë për të ndaluar përdorimin e dollarit amerikan dhe për të promovuar monedhat e tyre lokale.

Për më tepër, aleanca BRICS arriti të ndalonte zgjidhjen e tregtisë ndërkombëtare duke përdorur dollarin amerikan në samitin e gushtit të këtij viti.

BRICS do të përdorë monedhat vendase për tregti dhe po kërkon gjithashtu të krijojë një monedhë të përbashkët midis vendeve anëtare. Tregtia do të zgjidhet brenda bllokut ekzistues të 10 vendeve dhe jo me kombe të tjera jashtë aleancës.

Grupi ASEAN përbëhet nga 10 vende dhe aleanca BRICS tani është një grup prej 11 anëtarësh. Si përfundim, gjithsej 21 vende kanë rënë dakord zyrtarisht të heqin dorë nga dollari amerikan për tregtinë globale në vitin 2023.

Artikulli paraprakRuajtja e grurit brenda kallirit të tij – Disa fakte shkencore
Artikulli tjetërMes lotësh ai njoftoi se tashmë NOKIA u ble nga Microsoft – Disa mësime pse deshtoi Nokia