20 sekretet që banka juaj nuk dëshiron që ju t’i dini!

Pavarësisht nëse jeni duke shpenzuar para ose duke i kursyer ato, bankat kanë shumë truke të fshehta të cilat i përdorin për t’ju ​​‘mjelë’ sa më shumë para që munden. Lexoni më poshtë 20 prej tyre:

Llogaria juaj bankare nuk ia vlen paratë që po paguani për të

Disa llogari bankare ofrojnë një sërë shtesash ekstra, si sigurimi i udhëtimit falas, në këmbim të një tarife mujore. Por nëse nuk i përdorni të GJITHA shtesat në ofertë, llogaria ndoshta nuk ia vlen paratë që po paguani.

Kur paguani me kartë, ata marrin para

Kur shpenzoni duke përdorur kartën tuaj të debitit ose të kreditit, shitësit zakonisht paguajnë një tarifë për përpunimin e transaksionit. Pjesa më e madhe e asaj pagese kthehet në bankën tuaj – kështu që edhe nëse jeni duke shpenzuar paratë tuaja, banka është akoma më mirë si rezultat.

Asnjë histori borxhi, nuk është një gjë e mirë

Kur përcaktojnë nëse duan t’ju japin hua, një bankë do të shikojë historinë tuaj financiare. Nëse nuk keni përdorur kurrë kredi në të kaluarën – një hua ose kartë krediti, për shembull – ata nuk e dinë sa i mirë do të jeni si huamarrës. Pra, asnjë histori nuk mund të jetë më e keqe se një histori më pak se perfekte.

Ata mund të riorganizojnë blerjet tuaja

Disa banka do të riorganizojnë blerjet tuaja brenda një dite, nga shuma më e lartë në më të ultën, gjë që mund të nënkuptojë që ju të bini në overdraft. Nëse e bëni këtë, dhe banka juaj ngarkon një tarifë për secilin transaksion të bërë gjatë tërheqjes së tepërt, do të përfundoni duke paguar më shumë tarifa.

Depozitat në qarkullim të fundit

E zëmë se paguani para në llogarinë tuaj në të njëjtën ditë që keni një sërë pagesash që do të dalin. Bankat mund t’i kryejnë ato pagesa të parat, që do të thotë se ju bini në overdraft dhe duhet të paguani tarifat e tij, para se të përdorni depozitën tuaj, e cila do t’ju sjellë përsëri në të zezë.

Ato mund të ulen në çekun tuaj

Mund të duhen shumë ditë për të kredituar çekun tuaj në llogarinë tuaj bankare, me bankat në gjendje të vonojnë procesin për një numër arsyesh nën maskën e sigurimit të gjithçkaje. Kjo vonesë lehtë mund t’ju shohë të bini në të kuq dhe duhet të paguani akoma më shumë tarifa të overdraftit.

Ju nuk keni nevojë për atë siguracion

Kur merrni ndonjë formë kredie, banka shpesh do të përpiqet t’ju shesë disa sigurime për të mbuluar pagesat tuaja në rast se diçka ju ndodh. Sidoqoftë, shkronjat e vogla të këtyre policave të sigurimit mund të nënkuptojë që në të vërtetë nuk do të mbulojë TË GJITHË borxhin nëse ju nuk mundeni. Është më mirë të bëni plane të tjera.

Pagimi i borxhit tuaj herët do t’ju kushtojë më shumë

Me huatë dhe hipotekat, do të mendonit se shlyerja e borxhit tuaj para afatit do të ishte një gjë e mirë. Por shumë huadhënës do t’ju ‘godasin’ me një pagesë shtesë për ta bërë këtë.

Mbyllja e një karte krediti të papërdorur mund t’ju dëmtojë

Bankat shikojnë normën tuaj të ‘shfrytëzimit të kredisë’ kur shqyrtojnë çdo aplikim për kredi të mëtejshme. Ata duan të shohin se sa nga kredia që keni në dispozicion po përdorni. Nëse është shumë e lartë, mund të dukeni të dëshpëruar. Mbyllja e një karte të vjetër mund ta rrisë atë normë, duke dëmtuar shanset tuaja.

Ju nuk do të merrni gjithmonë normën e shpallur

Huadhënësve nuk u kërkohet gjithmonë të ofrojnë normën e shpallur për të gjithë aplikantët e suksesshëm. Ata mund të kenë vetëm për të ofruar atë normë për një përqindje të caktuar të atyre që janë miratuar, ndërsa me pjesën tjetër që ofrohet një marrëveshje më të shtrenjtë.

Fatura juaj e hipotekës mund të rritet, edhe kur tarifat nuk rriten

Disa hipoteka të ndryshueshme në fakt nuk janë të lidhura me normën e bankës qendrore. Kështu huadhënësi juaj mund të vendosë normat, edhe nëse norma e bankës nuk ka lëvizur.

Kini kujdes për tarifat e hipotekës

Nuk ka shumë rëndësi norma e interesit, bankat me të vërtetë arkëtojnë tarifat e shumta që vijnë me hipotekën tuaj, nga tarifat e ‘administratës’ e deri te tarifat e daljes. Sigurohuni që të lexoni shkronjat e vogla në mënyrë që të dini saktësisht se cilat tarifa shtesë mund t’ju duhet të paguani.

Nuk ka gjë të tillë si banka falas

Edhe nëse llogaria juaj nuk ngarkon një tarifë mujore, ajo ende nuk është vërtet falas. Pavarësisht nëse janë tarifat për rënien në overdraft ose interesin inekzistent të paguar në bilancin tuaj të kredisë, ne të gjithë po paguajmë për llogaritë tona qoftë drejtpërdrejt apo tërthorazi.

Bankat mbështeten në përtacinë tuaj

Ofertat më të mira ruhen për klientët e rinj. Bankat po mbështeten në apatinë tuaj ndaj blerjeve të rregullta dhe ndërrimit të llogarive, që do të thotë se ju humbisni marrëveshjet më të mira.

Borxhi juaj i vjetër mund të jetë më i vlefshmi

Sa më gjatë të jetë historia juaj e kreditit, aq më mirë pasi bankat duan të dinë që ju keni përvojë në trajtimin e borxheve. Pra, mbyllja e kartës tuaj më të vjetër të kreditit mund të mos jetë një ide e mirë.

Paratë tuaja mund t’ju kushtojnë para

Në disa vende, do t’ju duhet të paguani një tarifë nëse tërhiqni para nga një ATM që nuk drejtohet nga banka juaj.

Përdorimi i kartës tuaj jashtë vendit mund t’ju kushtojë një pasuri

Shumë banka do t’ju ‘godasin’ me të gjitha llojet e tarifave dhe kostove nëse përdorni kartën tuaj jashtë shtetit. Zakonisht është më mirë të ndryshoni paratë tuaja të shpenzuara shumë më parë.

Normat e kursimeve nuk do të zgjasin përgjithmonë

Bankat janë të njohura për t’iu tërhequr me një tarifë ftuese fillestare për kursimet tuaja, për ta zvogëluar atë më vonë e në vazhdimësi. Sigurohuni që të mbani po atë tarifë dhe nëse bie, lëvizni.

Mos i ndryshoni paratë tuaja të pushimeve në bankë!

Kur zgjidhni paratë tuaja për shpenzimet e pushimeve, bankat shpesh ofrojnë disa nga kurset më të këqija të këmbimit. Në vend të kësaj përdorni një firmë të specializuar të këmbimit të monedhës.

Ata duan që ju të bëni një gabim

Bankat nuk ofrojnë karta krediti pa interes për mirësinë e zemrës së tyre. Ata po vënë bast se ju do të bëni një rrëmujë të shlyerjeve tuaja dhe do të përfundoni me borxhe akoma për të paguar kur marrëveshja 0% të përfundojë. Kështu që mos ‘rrëshqisni’! /Scan/

Artikulli paraprakPrezantimi i biznesit tuaj
Artikulli tjetër108 vite më parë, Ford dyfishoi pagat e punonjësve brenda natës