Ku është mirë të investosh në këtë moment lufte dhe pasigurie globale?!

Dollari amerikan shërben si shtylla kurrizore e ekonomisë globale dhe konsiderohet monedha më e sigurt për t’u mbajtur. Pra, në kohë pasigurie, investitorëve u pëlqen të mbushin rezervat. Çfarë po ndodh: Dollari u rrit në nivelin e tij më të lartë që nga pranvera e 2020 javën e kaluar pasi u rrit frika se si lufta e Rusisë në Ukrainë do të kalonte në ekonominë globale dhe tregjet financiare.

Një arsye për rritjen e saj të mprehtë: investitorët vendosën se nuk donin të mbanin më euro duke pasur parasysh afërsinë e Europës me konfliktin. Ata hodhën monedhën e përbashkët të bllokut dhe në vend të tyre blenë dollarë.

Mbani mend: aksionet amerikane kanë qenë shumë më mirë se aksionet europiane që nga pushtimi i Rusisë, sepse ekonomia e Amerikës është më e izoluar nga lufta dhe pasojat e saj.

Çmimet e gazit natyror në Europë arritën nivelet rekord javën e kaluar për shkak të shqetësimeve se çfarë do të ndodhë me eksportet e energjisë nga Rusia. Shtetet e Bashkuara, të cilat janë vetë prodhuesi kryesor i energjisë, po goditen nga kostot më të larta, por në një shkallë më të vogël.

Ekonomia e SHBA gjithashtu duket e shëndetshme pavarësisht inflacionit të lartë: 678,000 vende pune u shtuan në shkurt, treguan të dhënat e publikuara të premten, duke goditur parashikimet.

Plus, dollari mori një rritje pasi kryetari i Rezervës Federale, Jerome Powell tha se banka qendrore synon të fillojë të rrisë normat e interesit më vonë këtë muaj, edhe pse situata në Ukrainë e ka turbulluar perspektivën. Normat më të larta të interesit duhet të ndihmojnë në tërheqjen e kapitalit nga jashtë, veçanërisht nëse politikëbërësit në Evropë detyrohen të vonojnë rritjen e tyre për më gjatë.

Edhe dicka: në kohë krize, nuk ka valutë që investitorët dhe politikëbërësit do të preferonin të mbanin. Dollari përbënte 60% të rezervave globale në vitin 2021.

Një dollar më i fortë mund të dëmtojë fitimet për kompanitë që fitojnë para jashtë vendit, por një shqetësim më i madh është se si rritja e dollarit do të ndikojë në ekonomitë në zhvillim, të cilat shpesh duhet t’i shërbejnë borxhet e tyre në dollarë.

Tashmë ka pasur disa shqetësime nëse shpërthimi ekonomik i Rusisë do të bëjë që investitorët të braktisin tregjet më të rrezikshme si Brazili, Turqia apo Meksika. Rritja e dollarit mund të shtojë presion.

Shikoni këtë hapësirë: Ka pasur disa opinione e diskutime nëse lufta e Rusisë në Ukrainë mund të shkundë dominimin e dollarit, duke forcuar vendosmërinë e Moskës – së bashku me atë të Pekinit – për të zhvilluar mekanizma financimi alternativ që do t’i bëjnë sanksionet perëndimore më pak efektive me kalimin e kohës. Megjithatë, fundi i King Dollar është përmendur shumë herë më parë. /CNN/

Artikulli paraprakSa kushton qiraja e tokës bujqësore në Europë?
Artikulli tjetërInflacioni i lartë pritet të vazhdojë gjatë tërë vitit në mbarë botën