10 kompanitë më inovative në inteligjencën artificiale për vitin 2022

Inteligjenca artificiale po shndërrohet me shpejtësi në diçka shumë më të vlefshme: një realitet i përditshëm që përmirëson në heshtje përvojat e të gjitha llojeve. Kjo reflektohet në listën e kompanive më inovative në IA për vitin 2022. Shumë prej tyre kanë qenë në të për një kohë të gjatë dhe përpjekjet e tyre pasqyrojnë evolucionin po aq sa revolucionin.

  1. LIVEPERSON

Për mësimin e robotëve për të ndihmuar agjentët njerëzorë

Conversational AI e LivePerson u lejon organizatave të automatizojnë detyrat e drejtpërdrejta të shërbimit ndaj klientit përmes bisedës në internet dhe mesazheve me tekst, në mënyrë që agjentët e trajnuar të mund të fokusohen në pyetjet që kërkojnë një prekje njerëzore. Në vitin 2021, kompania prezantoi aftësinë për të integruar Conversational AI në sistemet e-commerce, duke zgjeruar fokusin e saj origjinal në suportin pas blerjes. Dunkin, për shembull, ka shtuar kode QR në paketimin e ushqimit në 9000 dyqane, duke i lejuar klientët të regjistrohen në programin e tij të besnikërisë duke biseduar me një robot. Tregtia nuk është i vetmi territor i ri i Inteligjencës Artificiale: Bella Health, një robot i shqyrtimit të COVID-19 në përdorim në 500 vendndodhje, po ndihmon në zbulimin e infeksioneve përpara se punonjësit t’i përhapin ato padashur te kolegët. Në përgjithësi, ka pasur një rritje prej 40% nga viti në vit në bisedat e automatizuara të kryera në platformën e LivePerson.

  1. GRAMMARLY

Për ofrimin e këshillave gjithnjë e më të zgjuara të shkrimit

Falë inteligjencës artificiale të avancuar, Grammarly ka shkuar përtej ndihmës së njerëzve për të shmangur gabimet bazë gramatikore. Mjeti i shkrimit tani është në gjendje të analizojë tekstin për tonin, rrjedhshmërinë dhe lexueshmërinë e përgjithshme. Dhe në vend që thjesht të shënjojë problemet, ai tani propozon rishkrime me fjali të plota që ruajnë kuptimin e synuar. Grammarly gjithashtu ka vazhduar me ndryshimet në mënyrën se si njerëzit përdorin gjuhën duke përqafuar përemrat, dhe ka filluar të kontrollojë për terma stigmatizues kulturalisht si “virusi kinez”. Në vitin 2021, kompania u dha 30,000 klientëve të saj në vendin e punës veçori të reja që i ndihmojnë ata të zbatojnë prioritete të ndryshme në varësi të kontekstit të një dokumenti të caktuar. Shtatorin e kaluar, ai njoftoi gjithashtu Grammarly for Developers, i cili lejon inxhinierët e softuerit të inkorporojnë sugjerimet Grammarly në çdo aplikacion në ueb me vetëm disa rreshta kodi.

  1. OPENAI

Për rritjen e GPT-3 – dhe për të shkuar përtej tij

Në maj 2020, OpenAI zbuloi GPT-3, mjetin e tij historik të IA që mund të gjenerojë tekst njerëzor dhe kod programimi. Por ajo priti deri në nëntor 2021 – kur kishte zbatuar masa mbrojtëse të dizajnuara për të parandaluar përdorimin e teknologjisë në aplikacione potencialisht të rrezikshme – përpara se ta bënte atë përgjithësisht të disponueshme. Një muaj më vonë, filloi t’i lejonte zhvilluesit e palëve të treta të modifikojnë algoritmet e GPT-3 për aplikacionet e tyre. Po aq e rëndësishme, kompania prezantoi tre teknologji të reja të rëndësishme në vitin 2021 që bazohen në përparimet e GPT-3. Codex e përkthen gjuhën natyrore në kod kompjuterik, duke hapur një demokratizim të mundshëm të inxhinierisë softuerike. Dall-e i kthen përshkrimet e shkruara në imazhe.

  1. ADOBE

Për vendosjen e magjisë së Photoshop-it brenda imazheve

Filtrat e rinj të Adobe përdorin inteligjencën artificiale për të sjellë thjeshtësi në efektet vizuale që më parë do të kërkonin orë pune dhe vite ekspertizë në redaktimin e imazheve. Duke i përdorur ato, ju mund ta ndryshoni shpejt shprehjen e një subjekti fotografik. Ose rregulloni drejtimin që dikush po shikon. Ose ngjyrosni një foto bardh e zi me një hollësi të habitshme. Pjesë e portofolit të teknologjive të AI “Sensei” të Adobe, filtrat përdorin një formë të avancuar të machine learning. Ashtu si të gjitha veçoritë e reja të Sensei, filtrat neuralë u miratuan nga një komitet i etikës dhe një bord rishikues i Adobe që vlerëson produktet e AI për problemet që rrjedhin nga çështje të tilla si të dhënat e njëanshme. Në rastin e këtyre filtrave, ky proces identifikoi një problem me mënyrën se si ishin bërë disa modele flokësh dhe e rregulloi atë përpara se filtrat të publikoheshin në publik.

  1. LINKSQUARES

Për të krijuar kontrata pa shumë mundim 

LinkSquares përdor machine learning për të automatizuar procesin e të kuptuarit të kontratave, duke eliminuar nevojën për të mbajtur manualisht gjithçka, nga termat dhe kushtet deri te detyrimet ligjore dhe te datat e rinovimit. Duke e bërë këtë, klientët e saj mund të thjeshtojnë vlerësimet e rrezikut, auditimet e privatësisë dhe procese të tjera që kërkojnë një kuptim të plotë të shtrirjes kontraktuale të tokës – të gjitha pa varësinë nga avokatët e kushtueshëm të jashtëm. Në vitin 2021, integrimet e reja me Salesforce dhe DocuSign ndihmuan klientët e LinkSquares të integrojnë mjetet e tij në rrjedhën e tyre të përditshme të punës. Kompania gjithashtu forcoi inteligjencën artificiale të saj me veçori të reja specifike për çështje kyçe, të tilla si sigurimi i pajtueshmërisë me Aktin e Privatësisë së Konsumatorit në Kaliforni. Pas më shumë se 1000% rritje në dy vjet, LinkSquares ka realizuar më shumë se 3 milionë kontrata dhe ka nxjerrë më shumë se 40 milionë pika të dhënash.

  1. CITRINE INFORMATICS

Për të përshpejtuar zhvillimin e produkteve më të mira

Citrine ndihmon prodhuesit e kimikateve dhe materialeve të zvogëlojnë kohën dhe rrezikun e përfshirë në krijimin e produkteve të reja që janë më të qëndrueshme dhe më pak të rrezikshme. Kompania thotë se platforma e saj mund të përshpejtojë përpjekjet për R&D deri në 98% në krahasim me metodat tradicionale që varen më shumë nga prova dhe gabimi. Në vitin 2021, ai shtoi veçori të fuqizuara nga IA, të dizajnuara për të parashikuar performancën e përbërësve të rinj dhe për të vlerësuar nëse drejtime të ndryshme kërkimore do të arrijnë qëllimet kryesore të zhvillimit të produktit. Kjo ndihmoi në nxitjen e një rritjeje prej 500% nga viti në vit në përdoruesit aktivë javor: Ata përfshijnë një prodhues polimerësh, i cili prodhoi një material të ri, më të lehtë për përdorim në automobil, dhe një kompani të specializuar kimike, e cila hoqi një përbërës të rrezikshëm nga grupi i produkteve të saj.

  1. EIGHTFOLD AI

Për të ndihmuar të gjithë për të avancuar karrierën e tyre

Për shumë punëtorë, rritja e karrierës mbytet nga mungesa e aksesit në mundësitë e rrjetëzimit që historikisht kanë çuar në përparim. Eightfold’s Career Hub i ri i injektuar me AI synon të barazojë fushën e lojës. Bazuar në analizën e një miliardë karrierave dhe një milion aftësive, ai rekomandon mentorë, projekte dhe punë të brendshme për secilin punonjës brenda një organizate, duke i ndihmuar ata tw shkojnw në drejtimin që shpresojnë të shkojnë—qoftë ky një promovim apo një orientim drejt një roli tw ri. Së bashku me lançimin e Qendrës së Karrierës, Eightfold tani po punon me klientët e qeverisë si shteti i Indianës, vendi i Norvegjisë dhe Departamenti i Punës i SHBA-së për të ndihmuar në përmirësimin dhe rikualifikimin e qytetarëve. Ajo krijoi gjithashtu një partneritet me OneTen, organizatën jofitimprurëse – e themeluar nga Drejtori Menaxhues i General Catalyst Ken Chenault dhe Kryetari Ekzekutiv i Merck Ken Frazier – misioni i të cilit është të ndihmojë në nxitjen e karrierës së 1 milion amerikanëve zezakëve pa diploma katërvjeçare gjatë dekadës së ardhshme.

  1. DARKTRACE

Për sigurimin e kompanive duke identifikuar anormalitetet

Inteligjenca artificiale e Darktrace Immune System’s mbron kundër sulmeve kibernetike duke formuar një kuptim të makinave, proceseve dhe njerëzve të një organizate – dhe më pas fillon në veprim kur zbulon shenja anormaliteti. Një shenjë e efikasitetit të tij: Në vitin 2021, kur banda e ransomware REvil shfrytëzoi një defekt në softuerin e menaxhimit të IT-së të përdorur gjerësisht për të kriptuar të dhënat e kompanive dhe për të kërkuar një pagesë për t’i çliruar ato, asnjë klient që përdorte teknologjinë e Darktrace nuk u kap në grackë, thotë kompania. Darktrace ka qenë i zënë me ndërtimin e aftësive të saj për të shtrirë gjithçka, nga sistemet e postës elektronike deri te pajisjet e dyshemesë së fabrikës; në maj 2021, ajo njoftoi një partneritet që sjell masat e tij të sigurisë për përdoruesit e paketës Microsoft 365, një mundësi kryesore për të rritur bazën e saj prej më shumë se 6500 klientësh. Për të mbajtur përpara kërcënimeve që do të vijnë, Darktrace me bazë në Kembrixh, Angli, gati dyfishoi ekipin e tij të kërkimit të AI në 2021.

  1. SCALE AI

Për marrjen e duhur të IA përmes të dhënave më të mira

Kur algoritmet e përdorura për të trajnuar modelet e machine learning përballen me të dhëna që bien jashtë skenarëve tipikë, ato shpeshen prishen. Scale Nucleus i Scale AI është një mjet i ri i krijuar për t’i ndihmuar kompanitë të zgjedhin në mënyrë efikase të dhënat më të mira të trajnimit në radhë të parë, në vend që të përpiqen pas faktit për t’u marrë me çështje të tilla si paragjykimi i paqëllimshëm gjinor në rezultate.

  1. IMMUNAI

Për t’i dhënë ilaçeve të reja një mundësi më të mirë drejt suksesit

Një arsye kryesore pse barnat e reja janë kaq të shtrenjta është sepse kaq shumë projekte kërkimore farmaceutike dështojnë gjatë rrugës. Immunai me bazë në Tel Aviv synon të optimizojë procesin duke përdorur AI – dhe 10,000 herë më shumë të dhëna sesa teknikat tradicionale – për të kuptuar sistemin imunitar të njeriut, duke çuar kështu në terapi më të synuara me shanse më të larta suksesi. Në vitin 2021, kompania mblodhi një total prej 275 milionë dollarësh në raundet e Serive A dhe Serisë B dhe bëri dy blerje strategjike të startupeve të biologjisë kompjuterike. Dropprint Genomics me bazë në San Francisko kishte krijuar një bazë të dhënash të qelizave dhe metodave imune, ndërsa kompania zvicerane Nebion ishte e specializuar në kapjen dhe përpunimin e të dhënave biologjike. Immunai ka renditur gjithashtu disa partnerë mbresëlënës, duke përfshirë Stanford, Baylor, UPenn, Sloan Kettering dhe Mass General Hospital. /fastcompany/

Artikulli paraprakPo lind një rend i ri ekonomik botëror: plot surpriza…
Artikulli tjetërDubai do të formoj një organ për të mbrojtur të drejtat e konsumatorëve dhe për të siguruar tregti të drejtë