ZAKONET/ Njeriu global përballë ndryshimit të klimës: sa i gatshëm për sakrificë?

Sipas një studimi të fundit mbi ndryshimin e klimës nga Banka Evropiane e Investimeve (EIB), vetëm 10 përqind e kinezëve dhe 19 përqind e evropianëve janë të gatshëm të ndryshojnë rrënjësisht zakonet e tyre të jetës në luftën kundër ndryshimit të klimës, ndërsa deri në 27 përqind e amerikanëve do ta bënin këtë.

Do të ishte më e lehtë për evropianët të heqin dorë nga shërbimet ajrore (40 përqind, krahasuar me 43 përqind në Kinë dhe 38 përqind në SHBA) sesa të ndalojnë së ngrëni mish, të blejnë rroba të reja, të ngasin një makinë ose të përdorin shërbime të transmetimit të videove.

Kështu, 39 përqind e evropianëve dhe 38 përqind e amerikanëve thanë se do të ishte më e vështirë për ta të heqin dorë nga makina e tyre, tha EIB në një deklaratë.

Një udhëtim i padiskutueshëm me aeroplan

Sidoqoftë, 72 përqind e evropianëve besojnë se sjellja e tyre mund të ndihmojë në uljen e efekteve negative të ndryshimit të klimës.

Gjithashtu, 75 përqind e amerikanëve, 71 përqind e kinezëve dhe 67 përqind e evropianëve thonë se nuk ka gjasa të përdorin transportin publik në periudhën e ardhshme për shkak të shqetësimeve në lidhje me COVID-19.

Kur bëhet fjalë për transportin ajror, 37 përqind e kinezëve, 22 përqind e evropianëve dhe 22 përqind e amerikanëve thonë se do të shmangin udhëtimet me aeroplan në vitet e ardhshme për shkak të ndotjes së mjedisit.

Pastaj, 42 përqind e evropianëve thonë se do të zgjedhin një pushim në vendin e tyre ose në një vend afër për të zvogëluar emetimet në distanca të gjata, dhe 29 përqind e evropianëve (krahasuar me 29 përqind të kinezëve dhe 35 përqind të amerikanëve) thanë se do të vazhdonin udhëtoni me aeroplan si para pandemisë.

Shumica e të anketuarve (79 përqind kinezë, 67 përqind amerikanë dhe 58 përqind evropianë) thonë se janë më të shqetësuar për COVID-19 sesa ndikimi i tyre personal afatgjatë në ndryshimin e klimës.

Sidoqoftë, ata ende besojnë se sjellja e tyre mund të ndihmojë në ngadalësimin e problemeve klimatike, veçanërisht të anketuarit më të rinj krahasuar me banorët e moshuar të Evropës dhe SHBA, ndërsa ky ndryshim nuk është vërejtur në Kinë.

Përshpejtimi i tranzicionit të gjelbër

“Periudha pas përfundimit të pandemisë COVID-19 do të jetë një mundësi për të bërë një kthesë drejt një ekonomie me karbon të ulët, e cila nuk rrezikon mjedisin. Një rikuperim i gjelbër mund të na ndihmojë të arrijmë objektivat për uljen e emetimeve të gazrave serë që priten deri në vitin 2030,” tha Zv.Presidentja e EIB, Ambroise Fayolle.

Siç thotë ajo, njerëzit në të gjithë botën janë të vetëdijshëm se ata mund të kontribuojnë duke ndryshuar sjelljen e tyre.

“Si ‘bankë e klimës’ e Bashkimit Evropian, roli ynë si EIB është të përshpejtojë tranzicionin e gjelbër duke financuar energji të pastër, transport të qëndrueshëm dhe inovacion, i cili do t’i lejojë njerëzit të ndryshojnë zakonet e tyre për të trajtuar ndryshimin e klimës,” tha Fayolle. /tesheshi.com/

Artikulli paraprak15 fjalë të fuqishme për të përshkruar veten në një intervistë pune
Artikulli tjetërNjë rezyme duhet t’iu përgjigjet 3 pyetjeve