VIZIONI/ Ideja gjermane: Pse Ballkani i duhet Zonës Ekonomike Evropiane

Vendet e Ballkanit Perëndimor duhet të lejohen që të anëtarësohen në Zonën Ekonomike Evropiane (EEA), sepse çështja është nëse ata do të bëhen anëtarë të Bashkimit Evropian në 10 vitet e ardhshme, sipas gazetës gjermane Frankfurter Algemeine Zeitung (FAZ).

Në një artikull të fundit, gazetari Michael Martens hapi çështjen e zgjerimit të BE në gjashtë vende në Ballkanin Perëndimor, apo edhe vetëm disa prej tyre, raporton Deutsche Welle (DW).

Ai shprehet se në BE, e cila shpesh lufton për të marrë vendime që kërkojnë pëlqimin e të 27 anëtarëve, me 33 anëtarë kjo do të ishte edhe më e theksuar.

“Vetëm imagjinoni se çfarë do të thoshte nëse Serbia, si një anëtare e BE, do të kishte të drejtën të vinte veton në marrëdhëniet e BE me Rusinë,” shprehet autori i artikullit.

“Por BE nuk mund të jetë indiferente ndaj zhvillimit të lobit të saj në Ballkan, i cili është i rrethuar plotësisht nga anëtarët e BE.”

Pjesëmarrja ekonomike, jo politike

“Kjo është arsyeja pse ajo ka nënshkruar paktet bilaterale të stabilizimit me vendet e Ballkanit. Këto marrëveshje janë konceptuar si një fazë e ndërmjetme në rrugën e anëtarësimit të plotë,” thekson Martens.

Receta për të cilën është folur kohët e fundit, sipas tij, është që të lejohen shtetet e Ballkanit të hyjnë në tregun e brendshëm të BE me të drejta si anëtare të plota, gjë që do t’u jepte atyre pjesëmarrje të plotë ekonomike dhe pa politikë.

Një nga ata që promovon këtë koncept është Elmar Brock, i cili ka qenë anëtar i Parlamentit Evropian për shumë vite, dhe në të njëjtën kohë një anëtar i bordit kryesor të Unionit Demokristian (CDU).

Sipas këndvështrimit të tij, nevojiten “zgjidhje të përkohshme reale”, të cilat sjellin përfitime të prekshme për njerëzit në rajon dhe mbështeten nga vendet e BE të tilla si anëtarësimi në EEA.

“Vendet e EEA-së kanë qasje të plotë në tregun evropian me të gjitha të drejtat dhe detyrimet; ato i nënshtrohen ligjit të BE-së, por nuk janë anëtare të institucioneve të BE-së. Ky model funksionon mirë me Norvegjinë, Islandën dhe Lihtenshtajnin,” thuhet në artikull.

Një hap i rëndësishëm që sjell përfitime ekonomike

Më tej thuhet se anëtarët fillestarë të EEU, e cila u krijua në 1994, Suedia, Austria dhe Finlanda shkuan më tej dhe u bashkuan me BE.

Sipas Brock, kushdo që dëshiron të guxojë të bashkohet me BE plotësisht mund ta bëjë këtë, por nuk ka pse.

“Meqenëse nevojiten deri në 70 përqind të asaj që nevojitet për anëtarësimin e plotë në BE, rruga për në BE nuk do të ishte më e gjatë,” tha ai.

Brock beson se anëtarësimi në EEA do të ishte një hap i rëndësishëm dhe realist, i cili do të sillte përfitime të mëdha ekonomike për vendet e Ballkanit Perëndimor dhe do të përmirësonte dukshëm kushtet e jetesës së qytetarëve.

Ai shton se “të gjitha vendet e Evropës Lindore me ekonomi të dobët, pasi u bashkuan me EEA, kanë përjetuar një rritje të fortë ekonomike, ndonjëherë të stuhishme”, dhe se kjo “mund të zbatohet edhe për vendet ballkanike”. /tesheshi.com/

Artikulli paraprakLËKUNDJA/ Kubës s’i del më llogaria: si po e reformon sistemin socialist
Artikulli tjetërSHOQATA E TRANSPORTIT RRUGOR TË UDHËTARËVE PARALAJMËRON GREVA