Truri juaj është vet mrekullia! disa fakte që mahnisin…

Truri është një pjesë shumë komplekse e trupit tuaj. Ka aftësinë për të dërguar dhe marrë një sasi të madhe informacioni. Për shkak të kësaj, ka ende shumë mistere në lidhje me trurin e njeriut. Këtu janë disa fakte të shpejta për t’ju ndihmuar të kuptoni organin më të komplikuar në trupin tuaj.

Një tru i rritur peshon rreth 1.360 kg. (3 paund)
Truri i madh (cerebrumi) përbën 85% të peshës së trurit dhe truri përbën rreth 2% të peshës trupore të një njeriu. Truri normal më i rëndë njerëzor peshonte 4.43 paund. Ajo i përkiste Shkrimtarit rus Ivan Turgenev. Dhe truri më i vogël, vetëm 2.41 paund, i përkiste një gruaje.

Rreth 75% e trurit përbëhet nga uji
Kjo do të thotë që dehidrimi, madje edhe i vogël si 2%, mund të ketë një efekt negativ në funksionet e trurit. Dehidrimi dhe humbja e natriumit dhe elektroliteve mund të shkaktojnë ndryshime akute në kujtesë dhe vëmendje. Për të parandaluar çdo humbje të trupit ose funksionit të trurit, merrni masa për ta mbajtur trupin tuaj të hidratuar siç duhet.

Truri i njeriut do të trefishojë madhësinë e tij vitin e parë të jetës

Një foshnjë dy vjeç do të ketë një tru të rritur plotësisht 80%. Do të vazhdojë të rritet derisa të jeni rreth 18 vjeç. Vetëm në moshën 25 vjeç truri i njeriut arrin pjekurinë e plotë. Truri i njeriut është truri më i madh nga të gjithë vertebrorët në krahasim me madhësinë e trupit.

Dhimbjet e kokës shkaktohen nga një reaksion kimik
Aktiviteti kimik në trurin tuaj, nervat ose enët e gjakut që rrethojnë kafkën tuaj, ose muskujt e kokës dhe qafës tuaj (ose ndonjë kombinim i këtyre faktorëve) mund të luajë një rol në dhimbjet kryesore të kokës. Serotonina është një kimikat i domosdoshëm për komunikimin midis qelizave nervore. Kur nivelet e serotoninës ose estrogjenit ndryshojnë, rezultati për disa është një dhimbje koke ose migrenë. Nivelet e serotoninës mund të prekin të dy gjinitë, ndërsa nivelet e luhatshme të estrogjenit prekin vetëm gratë.

Truri i njeriut përmban afërsisht njëqind miliardë neurone
Kjo është afërsisht e njëjtë me numrin e yjeve në galaktikën Rruga e Qumështit. Këto neurone janë të lidhura me triliona lidhje, ose sinapse. Ekspertët e quajnë këtë një “pyll neuronesh”. Informacioni shkon midis këtyre neuroneve në trurin tuaj për gjithçka që shohim, mendojmë ose bëjmë. Këto neurone lëvizin informacionin me shpejtësi të ndryshme. Shpejtësia më e shpejtë për të kaluar informacioni midis neuroneve është rreth 250 mph.

Është një mit që njerëzit përdorin vetëm 10% të trurit tonë
Ne në fakt e përdorim të gjithë atë. Ne jemi madje duke përdorur më shumë se 10% kur flemë. Megjithëse është e vërtetë që në çdo moment të gjitha rajonet e trurit nuk janë duke punuar njëkohësisht.

Kolesteroli është çelësi për të mësuar dhe memorizuar
Truri ka një përmbajtje më të lartë kolesteroli se çdo organ tjetër. Në fakt, rreth 25% e kolesterolit të trupit qëndron brenda trurit. Truri është shumë i varur nga kolesteroli, por metabolizmi i tij i kolesterolit është unik. Për shkak se pengesa gjak-tru parandalon qelizat e trurit nga marrja e kolesterolit nga gjaku, truri duhet të prodhojë kolesterolin e tij. Kolesteroli i trurit është shumë më i qëndrueshëm se kolesteroli në organet e tjera, por kur prishet, ai riciklohet në kolesterol të ri pikërisht në tru.

Ëndrrat besohet të jenë një kombinim i imagjinatës, faktorëve fiziologjikë dhe faktorëve neurologjikë
Sistemi limbik në mes të trurit merret me emocione si në zgjim ashtu edhe në ëndërrim dhe përfshin amigdalën, e cila kryesisht lidhet me frikën dhe është veçanërisht aktive gjatë ëndrrave. Ëndrrat janë provë se truri juaj po punon edhe kur jeni duke fjetur. Njeriu mesatar ka rreth 4-7 ëndrra në natë.

Kujtesa afatshkurtër zgjat rreth 20-30 sekonda
Kjo ka të bëjë me aftësinë e trurit tuaj për të mbajtur sasi të vogla informacioni në mendjen aktive. Truri e mban këtë informacion në një gjendje të disponueshme për qasje të lehtë, por e bën atë vetëm për rreth një minutë e gjysmë. Shumica e njerëzve mbajnë kujtesën për numra rreth 7 sekonda, dhe kujtesën për shkronjat rreth 9 sekonda. Përveç kësaj, truri mund të ruajë deri në 7 shifra në kujtesën e tij të punës. Kjo është arsyeja pse numrat e telefonit në Shtetet e Bashkuara janë të gjata me 7 shifra.

Truri nuk mund të ndiejë dhimbje
Nuk ka receptorë të dhimbjes në vetë trurin. Por meningjet (mbulesat rreth trurit), periosteumi (mbulesat në kocka) dhe kanë të gjithë receptorë të dhimbjes. Kirurgjia mund të bëhet në tru dhe teknikisht truri nuk e ndjen atë dhimbje.

Truri i njeriut bëhet më i vogël ndërsa plakemi
Truri i njeriut vazhdon të zhvillohet derisa të jeni në fund të të 40-ave. Është i vetmi organ në trupin e njeriut që i nënshtrohet zhvillimit për një kohë kaq të gjatë. Ai gjithashtu sheh më shumë ndryshime se çdo organ tjetër. Rreth mesit të jetës, truri do të fillojë të tkurret. Sidoqoftë, madhësia nuk ka rëndësi në tru. Nuk ka asnjë provë që një tru më i madh është më i zgjuar se një më i vogël.

Zonat vizuale të trurit janë në pjesën e pasme
Pjesa e trurit tuaj përgjegjës për shikimin, lobi okcipital, ndodhet në pjesën e pasme. Kjo është arsyeja pse nëse goditeni në pjesën e pasme të kokës, do të shihni yje. Ana e majtë e trurit tuaj kontrollon shikimin në anën tuaj të djathtë dhe anasjelltas. Truri juaj gjithashtu përpunon tingullin në anët e kundërta të kokës.

Artikulli paraprakNdikimi i luftës në Ukrainë në ekonominë e Kosovës
Artikulli tjetërSa vite duhen për ndërtimin e autostradave kryesore në Ballkan?