Tre këshilla të fuqishme për të tejkaluar frikën

Si njerëz, ne të gjithë përjetojmë frikë. Madje edhe njerëzit më të suksesshëm dhe të sigurt përjetojnë frikë. Frika mund të jetë një gjë e mirë sepse na pengon të ndërmarrim hapa që mund të na dëmtojnë, por mjaft shpesh frika jonë bazohet në supozime të ekzagjeruara. Këto mendime të frikshme vijnë në mënyrat e të punuarit drejt qëllimeve dhe ëndrrave tona.

Disa nga frikërat e zakonshme që ne përjetojmë:

  • Frikë nga dështimi
  • Frika nga refuzimi
  • Frika nga mos përmbushja e pritjeve tona

Kur e kuptojmë se po kemi shumë frikë, si t’ja arrijmë ta menaxhojmë atë?
Këtu janë tre mënyra se si ta bëjmë atë:

1. Ndërtoni një perspektivë të duhur

Arsyeja e frikës është shpesh sepse perspektiva jonë e situatës është e dobët. Frika jonë bazohet në supozime të gabuara. Duke korrigjuar këto supozime, ne kemi një këndvështrim të duhur për situatën tonë.

Vendosni në perspektivë mendimet tuaja të frikshme duke bërë pyetjet e mëposhtme:

  1. Cila është më e keqja që mund të ndodhë nëse frika ime u bë e vërtetë?
  2. Çfarë ka më shumë të gjasa të ndodhë nëse ajo frikë do të realizohej në të vërtetë?
  3. Cili është rezultati më i mirë i mundshëm për mua, nëse veproja përkundër frikës që kam?

Pasi t’ju keni përgjigjur këtyre pyetjeve, diskutoni me një mik të ngushtë lidhur me to. Marrja e një këndvështrimi tjetër mbi situatën do të ndihmojë në marrjen e një perspektive të duhur dhe ju do ta kuptoni që:

  • Rezultati më i keq i mundshëm nuk është aq i keq, dhe është diçka që mund të trajtosh
  • Rezultati më i mirë i mundshëm është shumë i dobishëm

2. Zëvendësoni frikën me kuriozitet

Këtë mësim e mësova nga një reklamë në National Geographic. Kur keni frikë krijoni një barrierë ndarjeje midis vetes dhe botës / njerëzve të tjerë. Ky perceptim i tjetrit bëhet një kërcënim, dhe ju keni mendime si: Çfarë do të mendojë ai për mua? Po sikur të mos funksionojë? Po sikur të dështoj? Këto mendime e ndalin një person nga veprimi.

Por kur ju jeni kurioz, kjo ju hap dhe ju sjell entuziazëm. Mendimet e frikës zëvendësohen me mendime kurioziteti.

Pra, për të qenë më kuriozë, zëvendësoni mendimet negative të frikës: “Kam frikë se nuk do të më pëlqejnë idenë time” me “Unë jam kurioz të di se çfarë mendojnë të tjerët për këtë ide”. Bëhuni një person i interesuar që është i hapur për ide dhe përvoja të reja.

3. Beso në Allahun

Allhu thotë në Kur’an: S’ka dyshim se ata që besuan dhe bënë vepra të mira, falën namazin dhe dhanë zekatin i pret shpërblim i madh te Zoti i tyre, ata nuk do të kenë kurrfarë frike as brengosje. [Kaptina 2, ajeti 277]

Nëse keni besim në Allahun e madhërishëm, atëherë ju mund të tejkaloni gjithçka. Allahu gjithashtu na siguron në Kuran se:
“Nëse All-llahu dëshiron t’ju ndihmojë, s’ka kush që mund t’ju mposhtë, e nëse Ai iu lë pa ndihmë, atherë kush është ai pas Tij, që do t’jundihmojë? Pra vetëm All-llahut le t’i mbështeten besimtarët.”[Kaptina 3, ajeti 160]

Nëse besoni nga thellësia e zemrës suaj se Krijuesi i universit dëshiron më të mirën për ju, atëherë pa marrë parasysh se çfarë ndodh, ju nuk duhet të shqetësoheni. Për sa kohë që e dini që po ndërmerrni veprimin e duhur, pa marrë parasysh rezultatin, do t’i dorëzoheni kësaj me paqe. Nuk ka asgjë qe t’i duhesh të kesh frikë, sepse nuk ka asgjë më të mirë sesa të kënaqesh me njohurinë që Krijuesi i universit po bën atë që është më e mira për ty.

Sapo të keni ndërmarrë veprime kundër frikës, ndani pak kohë për të festuar! Kjo do ta forcoj mendimin në mendjen tuaj se të kesh guxim të përballesh me frikën tënde është një përvojë shpërblyese.

Bëhu i patrembur – bëhu musliman.

Artikulli paraprak150 Sihariqe nga njerëzit më të suksesshëm
Artikulli tjetërLajmet e fundit për ATK-në