Të shkruash mirë është një aftësi edhe më thelbësore në një botë të punës në distancë

Duke qenë se kalova katër vjet duke studiuar gjuhë angleze dhe dy seminare diplomimi për shkrimin krijues, ndoshta nuk është tronditëse që e vlerësoj shumë aftësinë për të shkruar mirë. Por nuk janë vetëm personat si unë që këmbëngulin se të shkruarit është një aftësi e nënkuptuar që mund t’ju ndihmojë të ecni përpara pavarësisht se në çfarë karriere jeni.

Shumë liderë biznesi dhe teknologësh kanë pohuar prej kohësh se aftësitë e forta të të shkruarit janë thelbësore për avancimin edhe në role teknike. Ekspertë të tjerë paralajmërojnë se shkrimi i keq i korporatës është një simptomë e problemeve më të thella strategjike dhe kulturore në një kompani dhe Jeff Bezos e ka bërë shkrimin në qendër të planifikimit të strategjisë në Amazon.

Por ndërsa shkrimi ka qenë gjithmonë i vlefshëm (dhe shpesh i nënvlerësuar), ai është më i rëndësishëm se kurrë në botën tonë të re të punës në distancë dhe hibride.

Shkrimi i qartë është një shenjë respekti

Erica Dhawan shpjegoi pse kohët e fundit një fragment të librit të saj të ri, Digital Body Language, e paraqiti në blogun TED Ideas. Në rrjedhën e seksionit të gjatë se si t’i bëjmë punonjësit të ndihen të dëgjuar dhe të vlerësuar edhe në distancë, autori nënvizon se sa kritik është shkrimi i qartë në një botë ku ne mbështetemi më pak në ndërveprimet ballë për ballë dhe më shumë në komunikimin asinkron.

“Të shkruash mirë është një shenjë kritike respekti,” këmbëngul ajo. Duke marrë kohë për të formuar me kujdes fjalët tuaja, ju tregoni se vlerësoni kohën dhe ndjenjat e marrësit mjaftueshëm për të shmangur keqkuptimet, paqartësitë dhe gjuhën e vrazhdë.

Ju nuk keni nevojë të shkruani si profesorë ose të mos bëni kurrë asnjë gabim. Standardi nuk është ndonjë stil i veçantë. Është nëse fjalët tuaja përputhen me punën që synoni të bëni.

“Nëse jeni shefi, kini kujdes të shkruani çdo ide dhe sigurohuni që t’i ndani ato nga urdhrat tuaja të vërteta,” këshillon Dhawan. “Nëse nuk jeni shefi, mos kini frikë të bëni pyetje sqaruese përpara. Një pyetje sqaruese është më pak e turpshme dhe kërkon më pak kohë sesa një produkt i dobët i punës.”

Nuk do të thotë se një gabim i pamenduar nuk mund të shkaktojë kurrë telashe. “Shumë herë, një email i keqinterpretuar është rezultat i një fjale të rënë ose shenjave të pikësimit të këqija,” shton Dhawan. “Zgjidhja është e thjeshtë: korrigjoni emailet tuaja. Dërgoni komunikime të pastra dhe të qarta.”

Parime të thjeshta për të shkruar më mirë

A ishte kjo një këshillë e mirë në vitin 2019 kur pothuajse asnjë prej nesh nuk e kishte dëgjuar ndonjëherë fjalën koronavirus? Sigurisht. Por këmbëngulja e Dhawan për t’u marrë me zanatin e të shkruarit është shumë më e rëndësishme tani që shumë prej nesh po mbështeten shumë më tepër në email, mesazhe me tekst, Slack dhe propozime, përditësime dhe raporte të ndryshme me shkrim.

Nëse pranoni se vlera e shkrimit të mirë është rritur, por keni frikë se aftësitë tuaja nuk janë gati për këtë epokë të re, mos kini frikë. Steven Pinker i Harvard dhe shkrimtarë të tjerë veteranë kanë ofruar një sërë parimesh të thjeshta që, nëse i mbani parasysh, do ta përmirësojnë pothuajse menjëherë shkrimin tuaj.

Thjesht kujdesi i mjaftueshëm për të zgjedhur fjalët tuaja me kujdes, për të hequr fjalët e tepërta dhe për ta kontrolluar atë për gabime shpesh është e mjaftueshme për të transformuar një pjesë të shkrimit nga konfuz në sqarues ose nga mosrespektues në respektues. Hapi i parë për t’u bërë një shkrimtar i mirë është vlerësimi i shkrimit të mirë. Nëse punoni nga distanca, ka kaluar koha që ta ndërmerrni atë hap.

/inc

Artikulli paraprakTre alternativa interesante per kërkim
Artikulli tjetërAnaliza e tregut të arrës në Kosovë, rekomandimet e profesionistëve