TAP – ITALIA, GREQIA DHE SHQIPËRIA, MARRËVESHJA DETARE BRENDA TRI MUAJVE

Mediat greke theksojnë se marrëveshja për delimitimin e kufirit detar me Greqinë mund të kthehet në një pengesë serioze për avancimin e bisedimeve dypalëshe lidhur me projektin e gazësjellësit TAP.

Sipas tyre një investim i përmasave të tilla mund të kthehej në një shans të mirë që dy vendet që të përmbyllin në kohë marrëveshjen për kufirin detar dhe atë për zonën ekskluzive ekonomike në Detin Jon.

Ministrat e jashtëm të Greqisë dhe Italisë, Dimitris Avramopulos dhe Xhulio Terci u takuan javën e kaluar në Romë dhe shprehën vullnetin për nënshkrimin e marrëveshjes lidhur me gazësjellësin TAP, një projekt tejet i rëndësishëm për hartën energjetike të Ballkanit dhe Evropës.

Mediat greke raportojnë se delegacionet e tri vendeve mund të takohen në tetor në Tiranë për të diskutuar lidhur me modalitetet për nënshkrimin e një marrëveshje tripalëshe, që do t’i hapte rrugë projektit TAP dhe do të përçonte një mesazh të fortë në Azerbajxhan.

Sipas tyre, mbështetja politike që Tirana, Roma dhe Athina do të tregojnë ndaj këtij projekti të madh energjetik do të jetë vendimtar për të ardhmen e tij. Brenda vitit 2013 konsorciumi që menaxhon rezervat e gazit në Shah Deniz do të vendosë përfundimisht për projektin fitues që do të sjellë gazin në Evropë.

-TAP, 204 km kalon në Shqipëri-

TAP do të jetë rreth 800 kilometra në gjatësi (afërsisht: në Greqi 478 km, në Shqipëri 204 km, në det të hapur në Adriatik 105 km dhe në Itali 4 km). TAP-i do të nisë në Greqi, do të kalojë nëpër Shqipëri dhe nëpër Detin Adriatik dhe do të përfundojë në brigjet e Italisë Jugore. Kjo do të jetë rruga më e drejtpërdrejtë dhe me kosto më efektive që lidh fushën e Shah Deniz në Azerbajxhan me tregjet evropiane, duke u lidhur me rrjetet ekzistuese, të cilat do të përmirësohen. Gazsjellësi do të ketë një kapacitet transporti prej 10 mmk (miliard metër kub) gaz të ri në vit drejt Evropës, duke filluar që nga viti 2017 dhe do të ketë mundësi që ta rrisë kapacitetin deri në 20 mmk sipas nevojës.

-Shqipëria eksportuese gazi në rajon-

Projekti i TAP-it parashikohet që të jetë deri tani, investimi i drejtpërdrejtë më i madh në Shqipëri dhe që do të rrisë aktivitetin ekonomik, duke krijuar punësim dhe duke zhvilluar talentet dhe aftësitë vendore. Përveç krijimit të të ardhurave vjetore të qëndrueshme dhe të parashikueshme kur gazsjellësi të jetë në përdorim, TAP-i gjithashtu mund të plotësojë nevojat energjetike vendore të Shqipërisë, sepse aksionerët e tij parashikojnë të ofrojnë deri në 2 mmk (miliardë metër kub) gaz nga gazsjellësi në vit.

Shitësit e gazit të Shah Denizit dhe aksionerët e TAP-it kanë parashikuar të lënë 1 deri në 2 mmk (miliardë metër kub) të gazit për vit në tregun shqiptar dhe atë të Evropës Juglindore. Kjo do të ndihmojë në rritjen e mëtejshme të zhvillimit ekonomik të vendit dhe është një përpjekje për nxitjen e krijimit të një tregu rajonal të energjisë. TAP-i gjithashtu mund të ndihmojë në transportimin e gazit shtesë në treg, nëse shoqëritë transportuese kanë interes tregtar për të bërë një gjë të tillë.

TAP-i ka mundësi që të hapë tregje të reja të gazit në Evropën Juglindore nëpërmjet marrëveshjeve me operatorë të tjerë në rajon dhe nëpërmjet një angazhimi për të kanalizuar një pjesë të kapacitetit të TAP-it në rajon.

Për më tepër, rajoni do të furnizohet me burime të reja të gazit, të cilat do të përmirësojnë sigurinë e energjisë në rajon. TAP-i do të zhvillojë infrastrukturën energjetike të Shqipërisë dhe do të tërheqë investime të mëdha nga jashtë. Nëpërmjet ndërlidhjeve me sisteme të tjera gazsjellëse përgjatë shtrirjes së tij, TAP-i do të ketë mundësinë për të siguruar gaz për tregjet kryesore në Evropën Juglindore, duke përfshirë Kroacinë, Bosnjë-Hercegovinën, Malin e Zi, Bullgarinë, Serbinë, Rumaninë dhe Hungarinë. Për shembull, një lidhje me gazsjellësin e propozuar Jonian-Adriatik (GJA) do të bëjë të mundur që volumet e transportuara përmes TAP-it të rrjedhin drejtpërsëdrejti në shumë prej këtyre vendeve.

Artikulli paraprakMTI shet Golf 5 për 1300 euro
Artikulli tjetërMedeleine Albright në garë për PTK-në