Sondazhi/ Punëtorët në Europë më pak kërkesë për rritje pagash, edhe pse kostot e jetesës po rriten

Punëtorët në ekonomitë më të mëdha të Europës janë ndër ata që kanë më pak shanse të kërkojnë rritje pagash vitin e ardhshëm, pavarësisht se ndjejnë presionet më të mëdha nga rritja e çmimeve.

Ky është përfundimi i një sondazhi global të kryer nga YouGov Plc dhe i ndarë ekskluzivisht me Bloomberg News.

Sondazhi, i cili përfshiu 18 vende dhe 20,000 njerëz, tregoi se vetëm një në pesë punëtorë në Spanjë dhe një në katër në Gjermani planifikojnë të kërkojnë një rritje page. Në Mbretërinë e Bashkuar, ku politikëbërësit kanë qenë veçanërisht të shqetësuar për paga më të larta, numri është 30%. Kjo krahasohet me 40% në SHBA dhe më shumë se 70% në Indonezi, Indi dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.

Kufizimi i pagave

Me rritjen e inflacionit në mbarë botën dhe me parashikimet që do rritet edhe më tej për shkak të ndikimit të luftës në Ukrainë, bankierët qendrorë janë bërë gjithnjë e më të shqetësuar për të ashtuquajturat efekte të raundit të dytë në inflacion. Këtu çmimet më të larta përkthehen në kërkesa për paga më të larta, të cilat më pas i detyrojnë firmat të rrisin çmimet edhe më shumë.

Guvernatori i Bankës së Anglisë, Andrew Bailey, ishte kritik lidhur me rrezikun, duke ndezur polemika dhe duke u bërë thirrje punonjësve të ushtrojnë vetë-përmbajtje në kërkesat e tyre për paga. Kryetari i Rezervës Federale të SHBA-së, Jerome Powell, ka shprehur shqetësim të ngjashëm, megjithëse jo në një mënyrë të zjarrtë.

Pamja është paksa e ndryshme në rajonin e eurozonës, ku politikëbërësit kanë thënë vazhdimisht se, pavarësisht inflacionit në pothuajse 6%, rritja e pagave mbetet e heshtur në përgjithësi. Shefi i Bundesbank, Joachim Nagel, tha javën e kaluar se aktualisht nuk ka “asnjë shenjë” të një spiraleje  çmimesh.

Kjo pikëpamje tingëllon e vërtetë me shifrat në sondazhin e YouGov, i cili u krye midis 22 shkurtit dhe 8 marsit. Edhe ata punëtorë që kërkojnë paga më të larta, do të bëjnë kërkesa mjaft të vogla. Në mbarë botën, 35% thanë se do të kërkonin një rritje midis 2.1% dhe 5%.

Përpjekje e pakuptimtë?

Kërkesat e heshtura janë edhe më të habitshme kur krahasohen me koston në rritje të jetesës në shumë vende, me çmime më të larta të energjisë dhe çështje të furnizimit të lidhura me pandeminë që rezultojnë në një rritje të faturave shtëpiake. Rreth 90% e njerëzve në Spanjë, Itali, Gjermani dhe Mbretërinë e Bashkuar — të cilët ishin ndër më pak të prirurit për të kërkuar paga më të larta — thanë se kostoja e jetesës ishte rritur për ta në 12 muajt e fundit. /Bloomberg/

 

Artikulli paraprakIdetë kryesore nga libri “Getting Things Done” -David Allen / PJESA E PARË
Artikulli tjetërBanka e Shqipërisë rrit normën bazë të interesit, pritet shtrenjtim i kredive në lekë