Skllavëria moderne: ç’thuhet në raportin e fundit të OKB-së?

Skllavëria moderne është rritur vitet e fundit – kryesisht për shkak të pandemisë – me rreth 50 milionë njerëz të detyruar të punojnë ose martohen vitin e kaluar, njoftoi sot Organizata Ndërkombëtare e Punës (ILO) teksa publikoi raportin e saj mbi skllavërinë moderne.

Sipas raportit, kriza të tilla si pandemia COVID-19, konflikti i armatosur dhe ndryshimet klimatike kanë ndërprerë punën dhe arsimin si kurrë më parë, duke përkeqësuar varfërinë ekstreme dhe migrimin e detyruar.

Në raport me shifrat e fundit për vitin 2016, numri i njerëzve që jetojnë në kushte të skllavërisë moderne është rritur me rreth 9.3 milionë.

Gratë dhe vajzat, grupet më të cenueshme

Nga 50 milionë skllevër modernë, afërsisht 27.6 milionë janë njerëz të detyruar të punojnë në vitin 2021 – nga të cilët mbi 3.3 milionë janë fëmijë – dhe 22 milionë janë gra të detyruara të martohen kundër vullnetit të tyre.

Sipas raportit, gratë dhe vajzat përbëjnë më shumë se dy të tretat e njerëzve të detyruar të martohen dhe gati katër në pesë persona janë të shfrytëzuar seksualisht. Në total, ato përfaqësojnë 54% të rasteve të skllavërisë moderne.

Organizata zbuloi se më shumë se gjysma e njerëzve të detyruar për të punuar vinin nga vende me të ardhura të mesme të larta ose me të ardhura të larta, me ata që mund të preken deri në tre herë më shumë gjasa të jenë punëtorë migrantë.

Raporti tregon gjithashtu shqetësimet për punën e detyruar në pjesë të Kinës.

Ai i referohet një raporti të lëshuar nga komisioneri i OKB-së për të drejtat e njeriut më 31 gusht që thoshte se në Kinë janë kryer “shkelje serioze të të drejtave të njeriut” dhe se ndalimi i ujgurëve dhe myslimanëve të tjerë në Xinjiang mund të përbëjë krime kundër njerëzimit./tesheshi/

Artikulli paraprakAdministrim i përzier
Artikulli tjetërLumturia