Si të rregulloni marrëdhëniet me portofolin tuaj

Sot do të doja të merrja pak hapësirë nga koha juaj për një çështje që prek shumcën prej nesh. Keq menaxhimi i parasë. Kjo, nisur nga një votim që postova në mediat e mia sociale disa ditë më parë, ku shifrat treguan se një pjesë e mirë e audiencës nuk ndante qasje pozitive ndaj kontrollit të portofolit të tyre.

“Sa para kam harxhuar së fundmi; paratë e mia sikur kanë këmbë; nuk mund t’i menaxhoj mirë paratë…” Nëse ti je pjesë e këtij grupi, patjetër që ka zgjidhje dhe të ftoj të mbash shënim disa strategji për menaxhimin e parave.

Ndonjëherë kur të mendoni se po prekni fundin në aspektin financiar kuptoni se nuk jeni personi i parë që po jeton në kohë të vështira dhe sigurisht që nuk do të jeni as i fundit.

Duke patur gjithmonë në mendje madhësinë e problemit dhe duke e përjetuar atë që po kaloni në jetë ju do të harroni se ku ndodheni, do të humbisni mundësitë që ju ofrohen dhe probabiliteti për rritjen e borxheve do të jetë i lartë. Por kthjelloni mendimet dhe veten duke kuptuar që mund ta përmbysni situatën. Me një planifikim të vogël dhe shumë disiplinë, ju mund të përmirësoni gjendjen tuaj financiare dhe të filloni të bëni investime të prekshme në të ardhmen tuaj dhe pse jo edhe të familjes.

Zgjedhjet për të dalë nga këto probleme janë të shumta, por zgjidhja mbetet vetëm e njëjta: duhet të rregulloni marrëdhënien me portofolin tuaj…këtu nis gjithçka. Rrugën nga fillimi e deri në fund të kësaj marrëdhënie do t’jua pasqyroj më poshtë me një plan specifik.

portofolin tuaj

Mos luani rolin e viktimës
Para se të hidheni në ujërat e pabesueshme të borxhit, merrni pak kohë për t’u përgatitur për atë që do të vijë. Ky nuk është programi juaj tipik me 12 hapa – në fund të fundit, nuk jeni i pafuqishëm përballë borxheve tuaja. Fillimisht, pranoni se keni një problem financiar, i cili duhet të adresohet. Në të njëjtën kohë, është thelbësore të mos reagoni negativisht ndaj vendimeve të kaluara për problemet financiare.

Po ashtu, mos i fajësoni të tjerët për fatkeqësitë tuaja lidhur me paratë. Pavarësisht se si është shpalosur situata juaj financiare, është shumë më e rëndësishme që të lani duart e së kaluarës dhe të përqendroheni në të ardhmen. Si me çdo ndërmarrje të madhe, një qëndrim pozitiv do të çojë shumë përpara në luftën tuaj kundër borxhit.

Përcaktoni se ku qëndron buxheti juaj
Mund të jetë e dhimbshme ta bësh këtë, por duhet të marrësh një këndvështrim të drejtë dhe të qartë në situatën aktuale financiare. Kjo do t’ju kërkojë të krijoni një “fotografi” të buxhetit personal dhe familjar ose mungesë të tij. Kaloni një pasdite për të paguar faturat e shërbimeve tuaja, faturat ushqimore, deklaratat e kartës së kreditit dhe shpenzimet e tjera. Bëni të njëjtën gjë me pasqyrat tuaja të të ardhurave, duke përfshirë çdo llogari të veçantë interesi dhe fatura që shfaqin fitimet tuaja.

Nëse zotëroni një biznes, kjo mund të jetë sfiduese. Sidoqoftë, është absolutisht e nevojshme. Pasi të keni llogaritur çdo të ardhur dhe shpenzim, përcaktoni sa para keni duke u mbështetur tek të ardhurat mujore.

Nëse të ardhurat janë dukshëm më të ulëta se shpenzimet, do të duhet të ndërmerrni hapa të menjëhershëm për të zvogëluar shpenzimet dhe pasur një pamje të qartë të situatës financiare. Do të duhet të zvogëloni shpenzimet e telefonit, karburantit, blerjet e luksit dhe të dalat e shpeshta në restorante. Ju madje mund të keni nevojë të shkoni më tej dhe të zvogëloni sasinë e konsumimit të ujit ose energjisë që përdorni në shtëpinë tuaj.

Gjatë këtij procesi, mos harroni të veproni shpejt. Aftësia juaj për të marrë nën kontroll borxhet varet plotësisht nga aftësia për të bërë shkurtime strikte dhe të nevojshme.

portofolin tuaj

Paraja nuk është problem…
Mund të ketë një mënyrë të thjeshtë për të lehtësuar ndikimin e këtyre shkurtimeve personale të buxhetit. Sapo të vendosni të përmirësoni gjendjen tuaj financiare, merrni përsipër të shmangni përdorimin e të gjitha kartave të kreditit. Për një të ardhme të parashikueshme, do t’ju duhet të përqendroheni në shlyerjen e borxheve me paratë që do të fitoni dhe kurseni. Rezistoni ndaj tundimit për të përdorur paratë dhe debitë për të mbuluar shpenzimet në vazhdim. Nëse nuk keni mjaft para për të paguar diçka, fatkeqësisht, do t’ju duhet të tërhiqeni nga kjo e fundit.

Mësoni të sakrifikoni
Nuk ka ndonjë ligj që funksionon kundër punës së vështirë e të palodhur që kërkon sakrifikimin e një pjese të kohës tuaj të lirë për t’ju bërë ju dhe familjen tuaj më të lumtur dhe më pranë asaj që kanë dëshirë të zotërojnë. Për të rritur të ardhurat tuaja në një kohë më të shkurtër, do t’ju ndihmonte një punë e dytë që ju ofron orar fleksibël pasdite ose në fundjavë.

Nëse nuk jeni të gatshëm të ktheheni në tavolinat e pritjes ose të punoni në zyrat bezdisëse, shikoni për mundësi më tërheqëse këshillimi ose pavarësie. Mos kini frikë të përdorni një aftësi të përgjumur: Shumë fotografë të aksioneve, shkrimtarët dhe kontabilistët e famshëm fitojnë mirë përmes punës me kohë të pjesshme.

Faktori kohë është i rëndësishëm
Mbajtja konstante si dhe rritja e vazhdueshme e të ardhurave tuaja kërkojnë veprime të guximshme dhe të qëndrueshme. Ekzistojnë mënyra të shumta për t’i arritur këto qëllime, por asnjëra prej tyre nuk përfshin masa të ndërmarra në gjysmë.

Pasi të keni llogaritur të gjitha shpenzimet tuaja fikse shtëpiake dhe blerjet “domosdoshmëri” si ushqim dhe veshje, duhet të përdorni pjesën më të madhe të fitimeve tuaja për të paguar borxhet. Pavarësisht nëse vendosni të përdorni një metodë të provuar dhe të vërtetë, si “mbledhja e borxhit” nga Dave Ramsey zbavitja e uljes së borxhit duhet të synohet për efektin maksimal.

Për një sërë arsyesh, muajt e parë ka të ngjarë të jenë më të vështirat. Mbani mend se çdo qindarkë e borxhit që paguani sot lehtëson interestat që duhet të paguani në muajt dhe vitet që vijnë. Përgatisni mendërisht veten për një periudhë shtrëngimi dhe do ia dilni. Sakrificat e sotme do të shpërblehen nesër.

portofolin tuaj

Shpërblej veten

Nuk është aspak e çuditshme të barazosh luftën tënde për të zvogëluar borxhet dhe përmirësuar gjendjen financiare me përpjekjet e guximshme të miliona individëve në botë për të humbur peshë dhe fituar një jetesë të shëndetshme. Ashtu si të hani rregullisht shëndetshëm dhe të bëni shumë ushtrime, arritja e uljes së ndjeshme të borxhit dhe rritja e të ardhurave tuaja mund t’ju kërkojë të bëni ndryshime të mëdha në stilin e jetës dhe në proceset e përditshme të vendimmarrjes.

Kur ju zvogëloni borxhin apo paguani faturat e mëdha jepini vetes kënaqësinë e një vakti të shijshëm në një restorant ose një natë në kinema me familjen tuaj. Kur të arrini gjëra më të mëdha si shlyerja e huasë tuaj të fundit që zotëroni, do të kaloni një ditë të veçantë dhe lumturia do t’ju shoqërojë kudo. /MB/

Artikulli paraprakKur jepni dorëheqje, bëjeni si profesionist
Artikulli tjetërSi të dalloheni nga konkurrenca në tregun e punës?