Si të projektosh besim si një sipërmarrës?

Në markën tuaj personale, në takime me klientë, në biseda për gjetjen e investitorëve dhe madje edhe kur flisni me ekipin tuaj, do të duhet të mësoni se si të projektoni besim nëse do të keni sukses. Por si mund ta bësh saktësisht?

Aftësitë, njohuritë dhe përvoja, të gjitha hyjnë në lojë kur jeni duke e konsideruar veten si një sipërmarrës dhe duke rritur kompaninë tuaj. Por ju gjithashtu duhet të mendoni për imazhin tuaj. Në markën tuaj personale, në takime me klientë, në takime për gjetjen e investitorëve dhe madje edhe kur flisni me ekipin tuaj, do të duhet të mësoni se si të projektojni besimin nëse do të keni sukses.

Por si mund ta bësh saktësisht?

Vlera e besimit
Besimi mund të përmirësojë aftësitë dhe rezultatet tuaja si një sipërmarrës në shumë mënyra të ndryshme, duke përfshirë:

Përshtypjet e para. Ju e dini që përshtypjet e para janë të rëndësishme. Brenda disa sekondave nga takimi me dikë për herë të parë, ai do të fillojë të formësojë një ide për ju. Procesi i besimit mund të vulosë atë imazh si një imazh kompetent dhe me përvojë – dhe t’ju ndihmojë të keni autoritet dhe respekt në çdo situatë.

Perceptimi i ekspertizës dhe autoritetit. Njerëzit me vetëbesim priren të shihen si më autoritarë dhe ka më shumë të ngjarë të perceptohen si “ekspertë”. Kjo është thelbësore nëse jeni duke u përpjekur të rekrutoni talente të mëdha në ekipin tuaj ose nëse jeni duke u përpjekur të “beni per vete një kapitalist” për një vlerë të konsiderueshme financimi.

Udhëheqja dhe dhënia e shembullit
. Besimi është disi ngjitës. Si udhëheqës në organizatën tuaj (dhe ndoshta jashtë saj), ju mund të jepni një shembull të fortë duke shfaqur besim dhe guxim. Njerëzit që ndërveprojnë me ju do të kenë më shumë gjasa të besojnë në kompaninë tuaj dhe potencialin e saj afatgjatë.

Konkurrencë dhe negocim. Në negociata, besimi gjithashtu ka rëndësi. Shfaqja e besimit do ta bëjë palën tjetër t’ju respektojë më shumë – dhe në disa raste, i frikësoni ata që të pranojnë një ofertë më të dobët. Pavarësisht nëse jeni duke blerë, shitur apo tregtuar, kjo mund t’ju favorizojë.

Si të projektohet besimi
Si mund ta projektoni besimin, edhe kur nuk ndiheni të sigurt në vetvete?

Vishu mirë! Njerëzit që vishen mirë priren të perceptohen si më kompetentë dhe më të sigurt nga të tjerët. Eshtë shenjë që krenoheni me pamjen tuaj dhe mund të përcconi autoritet. Kuptoni kodin e veshjes për secilën situatë që mund të hasni dhe të mos gaboni në anën e mbingarkesës. Gjithashtu sigurohuni që veshjet tuaja të përshtaten mirë; do t’ju bëjë të ndiheni më të sigurt, përveçse të dukeni të sigurt.

Qëndroni me kokën lart. Qëndrimi dhe gjuha e trupit luajnë ka rol të madh në besimin tuaj të dukshëm. Mundohuni të qëndroni me kokën lart me shpatullat tuaja mbrapa dhe duart tuaja në anët tuaja. Studimet tregojnë se sjellja e duhur mund të ndikojë edhe në dialogun tuaj të brendshëm, duke ju ndihmuar të ndiheni më mirë me veten.

Rri i qetë.
 Askush nuk “ulërin” në pasiguri më shumë sesa dikush që nervozohet ose e kap paniku dhe shfaq nervozizmin e momentit. Edhe nëse nuk ndiheni të qetë, duhet të punoni që të dukeni sa më të qetë. Mbani duart tuaja të qëndrueshme ose fshihini nëse dridhen. Kini zë të ngadaltë, të kontrolluar dhe të matur. Shmangni gjestet e nervozizmit ose gëzimit si fshirja e djersës nga balli.

Shikoni gjuhën e trupit tuaj. Kushtojini vëmendje gjuhës së trupit tuaj. Edhe ndryshimet e vogla mund të ndryshojnë mënyrën sesi njerëzit e tjerë e perceptojnë nivelin e besimit tuaj. Për shembull, nëse përplasni me nervozizëm këmbët ose tundni këmbën, kjo mund t’ju bëjë të dukeni të shqetësuar dhe të pasigurt për veten (edhe nëse nuk jeni). Nëse vazhdimisht përballeni me dëgjuesit tuaj dhe krijoni kontakte me sy, do të dukeni më të sigurt në vetvete.

Besoni atë që po thoni. Eshtë shumë më lehtë të dukesh i sigurt nëse vërtet beson atë që po thua. Bëni hulumtimin tuaj para çdo bisede ose takimi dhe dilni të përgatitur me një disa fakte, në të cilat keni besim të plotë. Nëse nuk e dini përgjigjen për diçka, thjesht pranoni se nuk e dini në vend që të bëni diçka në fluturim.

Miratoni me një ton të vendosur. Toni juaj i zërit mund të ketë një ndikim të fuqishëm në mënyrën se si perceptohen fjalët tuaja. Pavarësisht nëse është i drejtë apo jo, nëse toni juaj ndryshon shpesh, ose nëse praktikoni zakone të caktuara si “ngritja e zërit”, kjo mund t’ju bëjë të dukeni më pak të sigurt për veten tuaj. Flisni ngadalë, me një ton shprehës, por të sinqertë dhe përpiquni të jeni sa më pohues pa u dukur arrogant.

Praktikoni dhe bëni atë që mundeni. Sa më shumë që të bëni prova, aq më natyrshëm do të jeni të sigurt në aftësitë tuaja. Thjesht mos praktikoni aq shumë sa të dukeni robotik ose i pasinqertë.

Rrethohu nga të tjerët.
 Prova sociale mund të luajë edhe në besimin tuaj të perceptuar. Në varësi të situatës, ju mund të dëshironi të arrini me një ekip njerëzish që janë të gatshëm t’ju mbështesin dhe të mbështesin deklaratat tuaja.

Merrni komente. Në fund, sigurohuni që të merrni reagime. Mbani fjalime dhe fjalë përpara njerëzve që i doni dhe i besoni dhe shikoni nëse ata ju perceptojnë si të sigurt. Nëse nuk e bëjnë, pyetini se çfarë mund të jetë ndryshe. Ju mund të zbuloni se një zakon i caktuar po rrezikon besimin tuaj të perceptuar.

Fitimi i besimit.
Është e lehtë të projektohet besimi nëse tashmë ndiheni të sigurt. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të bëhesh kompetent dhe i ditur në fushën e ekspertizës që ke zgjedhur. Sa më shumë përvojë të merrni dhe sa më shumë të mësoni, aq më natyrshëm do të bëheni të sigurt. Mos ngurroni të përdorni këto strategji si rruga e shkurtër dhe përmirësuese për besimin tuaj natyror – por mos harroni të zhvilloni gjithashtu besimin tuaj “real”.

Entrepreneur

Artikulli paraprakIndeksi i Harmonizuar i Çmimeve të Konsumit (IHÇK), Prill 2021
Artikulli tjetër9 gabime në produktivitet që po i bëni çdo ditë